Μεσογειακή δίαιτα

mediteranean dietΟ τρόπος διατροφής και τα προϊόντα, που αποτελούσαν τη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Αραβικών φυλών, επικράτησαν στο πέρασμα των αιώνων και κατέληξαν σε αυτό, που, σήμερα, ονομάζουμε Μεσογειακή Δίαιτα.

Η αξία της έγκειται, κυρίως, στην απόλυτη αρμονία της με το κλίμα, τη γεωγραφική θέση, τα ήθη και τα έθιμα των Μεσογειακών Λαών. Έτσι, η Μεσογειακή Δίαιτα δεν είναι απλά μια δίαιτα, αλλά ένας τρόπος ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν, από την Ελλάδα (οι αθλητές χρειάζονται ειδική διατροφή) και ότι οι Έλληνες είναι από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο, παρόλο, που το βιοτικό τους επίπεδο είναι χαμηλότερο, σε σύγκριση με αυτό των Ευρωπαίων ή των Βορειοαμερικάνων.

Η Μεσογειακή Δίαιτα εμποδίζει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Eίναι ένα διαιτολόγιο, που βασίζεται στην ταξινόμηση ομάδων τροφίμων, δηλαδή ποια τρόφιμα και σε ποιες ποσότητες πρέπει να καταναλώνονται, σε ημερήσια ή σε εβδομαδιαία βάση, για να είναι σωστή η διατροφή του ανθρώπου. Η τήρηση του συγκεκριμένου διαιτολογίου πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφών, έτσι ώστε το ένα είδος τροφής να συμπληρώνει το άλλο, ως προς τις θρεπτικές ουσίες, τις οποίες έχει ανάγκη ένας ανθρώπινος οργανισμός. Αποτελεί το χρυσό κανόνα της διατροφής και εξασφαλίζει υγιεινή διαβίωση, σωματική και πνευματική απόδοση, γιατί καμία τροφή ή καμία ομάδα τροφών, όταν καταναλώνεται μόνη της, δεν είναι επαρκής, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ο συνδυασμός των τροφών είναι απαραίτητος, για να εφοδιαστεί ο οργανισμός, με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Το διαιτολόγιο περιλαμβάνει, καθημερινά: Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, ελιές και τέλος ελαιόλαδο. Μερικές φορές την εβδομάδα, πρέπει να καταναλώνονται οι εξής ομάδες τροφίμων: Αυγά, πουλερικά, ψάρια και γλυκά. Το κόκκινο κρέας επιτρέπεται να καταναλώνεται, μερικές φορές το μήνα, ή αν καταναλώνεται, πιο συχνά, πρέπει να είναι σε μικρές ποσότητες. Επίσης, η κατανάλωση κρασιού επιτρέπεται, καθημερινά, αλλά, πάντα, με μέτρο.

Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και άπεπτες φυτικές ίνες, που παρέχουν αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό, χωρίς να τον φορτώνουν με παραπανίσιες θερμίδες. Οι φυτικές ίνες εξασφαλίζουν, παράλληλα, και τη σωστή λειτουργία του κατώτερου πεπτικού συστήματος. Ακόμη, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, που προέρχονται, από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα όσπρια, το λευκό και το κόκκινο κρέας, ενώ διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα κορεσμένα λιπαρά.

Η κατανάλωση ελαιόλαδου έχει μεγάλη συμβολή στην παρεμπόδιση της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διότι το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και απομακρύνει την "κακή" χοληστερίνη, που μαζί με το κάπνισμα, το άγχος και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα ευθύνονται για τις περισσότερες παθήσεις. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ δίνουν στον οργανισμό λίγες θερμίδες.

Η κατανάλωση ψαριών είναι απαραίτητη στη Μεσογειακή Δίαιτα και θεωρείται ότι παρεμποδίζει καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.