Καταναλωτικά Βήματα 11-12/2013

201311-12.jpg

Φίλες, Φίλοι,

Η οικονομική κρίση έκανε πολλούς από εμάς να αλλάξουμε συμπεριφορά, ως καταναλωτές, για πολλά ζητήματα. Επιδιορθώνουμε, στη μοδίστρα, ή στον τσαγκάρη, ρούχα και παπούτσια, που, πριν λίγο, καιρό πετούσαμε, πολύ εύκολα, στα σκουπίδια. Πολλοί καταναλωτές, ντρεπόμαστε να δουν οι γείτονές μας, ή οι συγγενείς μας, ή οι φίλοι μας ότι διορθώνουμε παλιά μας ρούχα, ή παπούτσια. 

Και, όμως, δεν πρέπει να ντρεπόμαστε, αλλά να είμαστε υπερήφανοι και να το διαλαλούμε, όταν επιδιορθώνουμε και ξαναχρησιμοποιούμε ένα αντικείμενο, που αντί να το πετάξουμε το διορθώνουμε, παρατείνοντας, έτσι, τη διάρκεια της ζωής του. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική αξία και διάσταση τέτοιων επιλογών μας, που ξεπερνούν τα όρια των προσωπικών μας οικονομικών και επηρεάζουν το περιβάλλον, τις πρώτες ύλες, την ενέργεια, τον πλανήτη ολόκληρο. 

Περισσότερα...

Καταναλωτικά Βήματα 9-10/2013

201309-10.jpg
Φίλες, Φίλοι,
 
Φυλλάδια προσφορών κατακλύζουν τις εισόδους των οικοδομών, μοιράζονται, στα φανάρια των δρόμων, βομβαρδιζόμαστε, από διαφημίσεις, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Όλες οι προσφορές αφορούν κυρίως ισχυρές, γνωστές και ακριβές μάρκες προϊόντων, τα οποία προσφέρονται, πλέον, στον καταναλωτή, με μειώσεις τιμών της τάξης 50% και άνω. 

Αναρωτιέται, λοιπόν, ο καταναλωτής, που χρόνια τώρα, πλήρωνε τα τρόφιμα "χρυσάφι" και τα απορρυπαντικά "πλατίνα", ποιος είχε δίκιο; Tο ΚΕ.Π.ΚΑ., που απέδειξε, επανειλημμένα, με συγκριτικές τιμοληψίες, ότι η χώρα μας είναι ακριβότερη, από αρκετές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, με υψηλότερα εισοδήματα ή οι πολυεθνικές και οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που ισχυρίζονταν ότι κερδίζουν μόνον 1,5-2%; 

Περισσότερα...

Καταναλωτικά Βήματα 5-6/2013

201305-06.jpg

Φίλες, Φίλοι,

Διανύουμε το τέταρτο έτος της πολύπλευρης κρίσης, που οδήγησε την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, σε επαναπροσδιορισμό των καταναλωτικών προτύπων τους. Διαπιστώνουμε, ως ΚΕΠΚΑ, ένα έλλειμμα, οδηγιών και πληροφοριών, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα καταναλωτικά μας πρότυπα, προς όφελος της οικονομίας (ατομικής και εθνικής), της εξοικονόμησης ενέργειας, της μείωσης χρήσης πρώτων υλών και γενικά της προστασίας του περιβάλλοντος, ως ελάχιστη υποχρέωσή μας, στις επόμενες γενιές.  

Περισσότερα...

Καταναλωτικά Βήματα 7-8/2013

201307-08.jpg

Φίλες, Φίλοι,

Νικήσαμε!!! Ο Φ.Π.Α., στην εστίαση, μειώθηκε 10 ολόκληρες μονάδες, από 23%, σε 13%. Έχει περάσει ένας μήνας, από τη μείωση του Φ.Π.Α. και ο καταναλωτής, ψάχνοντας τα αποτελέσματα, διαπιστώνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει, στο Λαϊκό Λαχείο, παρά να βρει κατάστημα, που μείωσε, έστω και ανεπαίσθητα, τις τιμές.

Περισσότερα...

Καταναλωτικά Βήματα 3-4/2013

201303-04.jpg

Φίλες, Φίλοι,

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου 2012, το 2008, 81 εκατομμύρια πολίτες, στην Ευρώπη, ζούσαν, κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το 2011, ο αριθμός αυξήθηκε, κατά 40 περίπου εκατομμύρια και εκτινάχτηκε, στα 120 εκατομμύρια. Το 2012, εκτιμάται ότι υπήρξε παρόμοια αύξηση, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει, συνήθως, τα στοιχεία της φτώχειας, με καθυστέρηση πολλών μηνών. Στη χώρα μας, οι φτωχοί ανέρχονται, στο 30% του πληθυσμού.  

Περισσότερα...