Σπατάλη τροφίμων

fo 051Η 29η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε, το  2020, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της σπατάλης και του πετάγματος τροφίμων, στα σκουπίδια.

Σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων (131 κιλά ανά κάτοικο) πετιούνται στα σκουπίδια, κάθε χρόνο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόστος τους ανέρχεται σε 132 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 53% των τροφίμων, που καταλήγουν στα σκουπίδια, δημιουργείται από τα νοικοκυριά και το 20%, από τη βιομηχανία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 10% όλων των τροφίμων, στη λιανική, στις υπηρεσίες τροφίμων και στα νοικοκυριά, καταλήγει στα σκουπίδια, γεγονός απαράδεκτο, όταν η πείνα αυξάνεται, διεθνώς και περίπου 37 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να αγοράσουν τρόφιμα για ένα σωστό γεύμα, κάθε δύο μέρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει, μέχρι το 2030, τα κράτη – μέλη να μειώσουν τα σκουπίδια από τρόφιμα, κατά 10% στο κομμάτι της επεξεργασίας και βιομηχανίας τροφίμων και κατά 30% (ανά κεφαλή), στο κομμάτι της λιανικής πώλησης και της κατανάλωσης (εστιατόρια, υπηρεσίες τροφίμων και νοικοκυριά), σε σχέση με το 2020.

Η μείωση αυτή είναι βασικός παράγοντας, για την επιτυχία των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η σπατάλη των τροφίμων από τα νοικοκυριά ευθύνεται για το 70% των επιπτώσεων που προκαλεί η συνολική σπατάλη τροφίμων.

Η μείωση της σπατάλης των τροφίμων εξοικονομεί χρήματα, για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Μια 4μελής οικογένεια, αν μειώσει, κατά 30%, τα τρόφιμα που πετάει στα σκουπίδια, μπορεί να εξοικονομήσει, μέχρι και 400 ευρώ το χρόνο.

Επίσης, η μείωση της σπατάλης των τροφίμων εξοικονομεί θρεπτικά τρόφιμα, για διανομή, σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη, π.χ. τράπεζες τροφίμων, συσσίτια κ.λπ.

Τέλος, η μείωση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων, σε βιώσιμα συστήματα, που θα βελτιώνουν την αγροτική γη, θα μειώνουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την υπερκατανάλωση νερού και θα συνεισφέρουν στην επάρκεια τροφίμων, στην υγιεινή διατροφή και στην ανθεκτικότητα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ συμβάλλοντας στην προσπάθεια μείωσης της σπατάλης των τροφίμων δίνει συμβουλές για:

Για περισσότερες πληροφορίες, ας διαβάσουμε τις οδηγίες, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για: