Καθαριότητα στην κουζίνα μας

012Δεν μπορούμε να δούμε τα βακτήρια, να τα γευτούμε ή να τα μυρίσουμε. Είναι κάτι "απαίσια μικρά πλασματάκια" και μπορούν να εξαπλωθούν σ' όλη την κουζίνα και να βρεθούν στα σκεύη, στα σφουγγάρια και στο φαγητό. Γεννιούνται στα τρόφιμα και αν φαγωθούν, μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια.

  • Πλένουμε τα χέρια μας, τα σκεύη και τις επιφάνειες, που χρησιμοποιούμε για μαγείρεμα, με ζεστό νερό, με σαπούνι, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού. Επίσης, θυμόμαστε, πάντα, να πλένουμε τα χέρια μας, όταν βγαίνουμε από το μπάνιο, αλλάζουμε πάνες ή περιποιούμαστε κατοικίδια ζώα.
  • Τις σανίδες κοπής τροφίμων (όλων των τύπων: πλαστικές, μη πορώδεις, ακρυλικές ή ξύλινες σανίδες), πρέπει να τις βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων ή να τις πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι, μετά από κάθε χρήση. Πετάμε τις σανίδες, που είναι υπερβολικά φθαρμένες.
  • Πλένουμε τα σκεύη μαγειρικής ή τους δίσκους σερβιρίσματος, πριν και μετά τη χρήση.
  • Καλύτερα να χρησιμοποιούμε χάρτινες πετσέτες για να καθαρίζουμε τις επιφάνειες της κουζίνας, γιατί, πετάμε τις χάρτινες πετσέτες, μετά τη χρήση. Αν χρησιμοποιήσουμε υφασμάτινες πετσέτες, τις πλένουμε, συχνά, χρησιμοποιώντας το ζεστό πρόγραμμα του πλυντηρίου μας.
  • Αν χρησιμοποιούμε θερμόμετρο, όταν μαγειρεύουμε, δεν ξεχνάμε ποτέ να πλύνουμε το θερμόμετρο, μετά από κάθε χρήση.
  • Χρησιμοποιώντας ένα απολυμαντικό ή ένα μίγμα από λευκαντικό και νερό στις επιφάνειες, προσφέρουμε στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας περισσότερη προστασία ενάντια στα βακτήρια

Καθαρά Φρούτα και Λαχανικά

Μερικές απλές συμβουλές, για να είμαστε σίγουροι ότι τα φρούτα και λαχανικά, που καταναλώνουμε, είναι καθαρά:

  • Πριν χειριστούμε τα φρούτα και τα λαχανικά, πλένουμε τα χέρια μας και καθαρίζουμε τις σανίδες, που κόβουμε τα τρόφιμα και τα σκεύη, με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Για να απομακρύνουμε κάθε δύσκολη βρωμιά, πλένουμε σχολαστικά τα φρέσκα προϊόντα, κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Χρησιμοποιούμε μια βούρτσα για λαχανικά, για να τρίψουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν σκληρή επιφάνεια, όπως πατάτες, καρότα κ.λπ.
  • Κόβουμε και πετάμε κάθε φθαρμένη ή χτυπημένη επιφάνεια. Τα βακτήρια μπορούν να εμφανιστούν στα χαλασμένα μέρη των φρούτων και των λαχανικών.
  • Η συσσώρευση νιτρικών στα λαχανικά είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Τα νιτρικά είναι μορφή αζώτου απαραίτητη για την κανονική ανάπτυξη των φυτών και προσλαμβάνονται από το έδαφος. Όταν η ποσότητα αζώτου δεν επαρκεί για την κανονική ανάπτυξη των φυτών, προστίθεται στο έδαφος με την κοπριά και τα λιπάσματα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά των προϊόντων διατροφής θεωρείται επιβλαβής για την υγεία του καταναλωτή. Για αυτό το λόγο πρέπει να γνωρίζουμε:
  1. Με το βρασμό των λαχανικών απομακρύνεται σημαντικό μέρος των νιτρικών, που περιέχονται σε αυτά. Έτσι, το νερό στο οποίο έβρασαν τα λαχανικά δεν θα πρέπει να καταναλώνεται.
  2. Τα εξωτερικά (γηρασμένα) φύλλα των φυλλωδών λαχανικών περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες νιτρικών, σε σχέση με τα υπόλοιπα φύλλα.
  3. Οι μίσχοι και οι βλαστοί (κοτσάνια) των περισσότερων λαχανικών περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες νιτρικών, σε σχέση με το έλασμα των φύλλων.

Τα φρούτα τρώγονται :

  • Καλά πλυμένα: Τα σαπουνίζουμε και τα τρίβουμε ελαφρά, με σφουγγάρι (όσα έχουν σκληρή φλούδα). Τα ξεπλένουμε, με άφθονο νερό.
  • Με τη φλούδα (όσα φυσικά μπορούν να φαγωθούν έτσι): Ο φλοιός είναι το μέρος του καρπού, που δέχεται, συνεχώς, την επίδραση του ηλίου, από το σχηματισμό έως και την ωρίμανσή του, γι' αυτό έχει και τις περισσότερες βιταμίνες. Έχει, επίσης, πολλές ίνες.
  • Όχι στυμμένα: Όταν στύβουμε τα φρούτα, χάνουμε βιταμίνες, αλλά και ίνες. Οι βιταμίνες (κυρίως C) οξειδώνονται (έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα και καταστρέφονται), οι δε ίνες μένουν στο σουρωτήρι και αποτελούν τη λεγόμενη πούλπα. Όταν αποφασίσουμε να πιούμε χυμό, δεν πετάμε την πούλπα, την τρώμε με το κουταλάκι. Οι ίνες είναι πολύτιμες.
  • Χωρίς ζάχαρη ή σαντιγί: Τα ώριμα φρούτα έχουν από μόνα τους αρκετή φρουκτόζη, η οποία είναι το πιο γλυκό φυσικό σάκχαρο. Είναι περιττό να αυξάνουμε τη γλυκύτητά τους με προσθήκη ζάχαρης, η οποία, απλά, τα ισοπεδώνει, γευστικά. Αν, πάλι, προσθέσουμε σαντιγί, τότε από φυσικά προϊόντα, χωρίς λίπος, τα φρούτα μετατρέπονται σε επιβαρυντικά, για την υγεία μας, παρασκευάσματα.
  • Ενδιάμεσα στα κύρια γεύματα: Στο δεκατιανό ή στο απογευματινό. Η καλύτερη περίπτωση, για να απολαύσουμε το χρώμα, τη γεύση, το άρωμα και την υφή των φρούτων είναι να τα τρώμε μόνα τους.
  • Ούτε κατά τη διάρκεια των κυρίων γευμάτων, ούτε μετά από αυτά: Τα φρούτα έχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία, για να αξιοποιήσει, πλήρως, ο οργανισμός μας, δεν πρέπει να είναι επιφορτισμένος, με την πέψη άλλων τροφών.