Επιστροφή 49,90 ευρώ από ελαττωματικό κάλυμμα καναπέ

kepka kallima kanapeΚαταναλώτρια, στις 18 Οκτωβρίου 2022, αγόρασε κάλυμμα, για γωνιακό καναπέ, από ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω γνωστής Ελληνικής διαδικτυακής αγοράς (πλατφόρμα). Στην ιστοσελίδα της επιχείρησης το κάλυμμα περιγραφόταν ως κατάλληλο, για γωνιακό καναπέ με διαστάσεις 230Χ180.

Στις 20 Οκτωβρίου 2022, η καταναλώτρια παρέλαβε το κάλυμμα. Το χρώμα και η ποιότητα του υφάσματος ήταν σύμφωνα με αυτά, που είχε παραγγείλει. Όταν, όμως προσπάθησε να περάσει το κάλυμμα, στον καναπέ, ανακάλυψε ότι το κάλυμμα ήταν κατάλληλο, για ευθύ καναπέ και όχι γωνιακό. Επιπλέον, το κάλυμμα είχε μήκος περίπου 5 μέτρα.

Αμέσως, προσπάθησε να επικοινωνήσει με το κατάστημα πώλησης, τηλεφωνικά, αλλά κανείς δεν απαντούσε, στο τηλέφωνο, που αναγραφόταν, στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος. Έτσι, απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα (email), στην επιχείρηση, διαμαρτυρόμενη και για την ακαταλληλότητα του καλύμματος και για τη μη απάντηση, στις τηλεφωνικές της κλήσεις.

Η καταναλώτρια, όντας μέλος του ΚΕ.Π.ΚΑ., κοινοποίησε την καταγγελία της, στο ΚΕ.Π.ΚΑ. το οποίο αφού μελέτησε την υπόθεση, ενημέρωσε την καταναλώτρια ότι, επειδή το προϊόν δεν ανταποκρινόταν, στις προδιαγραφές αυτού, που είχε παραγγείλει, δικαιούταν επιστροφή όλου του ποσού, που είχε καταβάλλει και για το κάλυμμα και για την αντικαταβολή και για τα μεταφορικά.

Αφού το ΚΕ.Π.ΚΑ. έκανε μια πρώτη παρέμβαση, στην επιχείρηση, η καταναλώτρια έλαβε ένα email, όπου η επιχείρηση ζητούσε συγγνώμη, για την αναμονή. Επίσης, ζητούσε, από την καταναλώτρια, να στείλει φωτογραφία της συσκευασίας, για να διαπιστωθεί ποιο είδος ήταν τσεκαρισμένο και επομένως, ανάλογα με τη θέση του τσεκαρίσματος, αν το κάλυμμα ήταν αυτό, που είχε παραγγείλει, ή όχι. Το κατάστημα επέμενε ότι το κάλυμμα ήταν το σωστό. Όμως, στη συσκευασία δεν υπήρχε κανένα τσεκάρισμα. Ακολουθώντας τις οδηγίες του ΚΕ.Π.ΚΑ., η καταναλώτρια φωτογράφησε τη συσκευασία και απέστειλε τη φωτογραφία, στην επιχείρηση.

Στις 21 Οκτωβρίου 2022, το ηλεκτρονικό κατάστημα ρώτησε την καταναλώτρια αν επιθυμούσε αντικατάσταση, ή επιστροφή χρημάτων. Η καταναλώτρια επέλεξε την επιστροφή των χρημάτων της. Δηλαδή 44,90 ευρώ, που ήταν η τιμή του καλύμματος, 2 ευρώ για τη χρέωση για την αντικαταβολή και 3 ευρώ για μεταφορικά, σύνολο 49,90 ευρώ. Ζήτησε, από το ηλεκτρονικό κατάστημα οδηγίες επιστροφής του καλύμματος και την πίστωση των 49,90 ευρώ στο λογαριασμό της.

Στις 24 Οκτωβρίου 2022, η καταναλώτρια έλαβε email, από το ηλεκτρονικό κατάστημα, στο οποίο την «περίμενε» μια δυσάρεστη έκπληξη. Το κατάστημα αφαιρούσε 3 ευρώ για μεταφορικά αποστολής και άλλα 3 ευρώ, για τα μεταφορικά επιστροφής του καλύμματος. Ήταν φανερό ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν αποδεχόταν ότι το κάλυμμα ήταν ελαττωματικό, αλλά θεωρούσε ότι η επιστροφή του καλύμματος ήταν αποτέλεσμα υπαναχώρησης.

Η καταναλώτρια συμβουλεύτηκε το ΚΕ.Π.ΚΑ. και απάντησε, στο κατάστημα, τεκμηριώνοντας το γεγονός ότι άλλο κάλυμμα είχε παραγγείλει και άλλο παρέλαβε. Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 24 Οκτωβρίου 2022, το κάλυμμα επιστράφηκε, στο κατάστημα, χωρίς η καταναλώτρια να πληρώσει τα μεταφορικά. Χρεώθηκαν στο κατάστημα.

Στις 3 Νοεμβρίου 2022, και ενώ τα χρήματα δεν είχαν ακόμη πιστωθεί, στο λογαριασμό της καταναλώτριας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας είχε γίνει η αγορά, ζήτησε, από την καταναλώτρια να αξιολογήσει το κατάστημα, από το οποίο είχε πραγματοποιήσει την αγορά. Και πάλι η καταναλώτρια συμβουλεύτηκε το ΚΕ.Π.ΚΑ και ακολουθώντας τις συμβουλές του, αξιολόγησε, αρνητικά, το κατάστημα τεκμηριώνοντας τα παράπονά της. Η πλατφόρμα ενημέρωσε την καταναλώτρια ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από το κατάστημα.

Και, να το θαύμα έγινε! Την ίδια ημέρα (03/11/2022) το ηλεκτρονικό κατάστημα ενημέρωσε την καταναλώτρια ότι την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιούσε την επιστροφή των χρημάτων.

Στις 4 Νοεμβρίου 2022, το ποσό των 49,90 ευρώ (χωρίς δηλαδή καμία χρέωση) κατατέθηκε, στο λογαριασμό της καταναλώτριας, η οποία ευχαρίστησε το ΚΕ.Π.ΚΑ., αναγνωρίζοντας ότι, χωρίς τις συμβουλές και την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., ακόμη και αν είχε καταφέρει την επιστροφή των χρήματων, αυτά θα ήταν λιγότερα, αφού το κατάστημα θα κρατούσε μεταφορικά και κόστος αντικαταβολής.

 

 


 Δείτε επίσης