Δικαιώματα και υποχρεώσεις καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Όταν αγοράζουμε, από το Διαδίκτυο (ηλεκτρονικό εμπόριο), η εξυπηρέτηση και η συναλλαγή γίνονται μέσω του υπολογιστή μας ή μέσω του σύγχρονου κινητού μας. Αντικείμενο της αγοράς μας μπορεί να είναι αγαθά (είτε υλικά, όπως π.χ. η αγορά ενός βιβλίου, είτε αυλα, όπως π.χ. το δικαίωμα χρήσης ενός προγράμματος) ή υπηρεσίες ( όπως π.χ. μια κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο).
Μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Διαδικτύου, για τις αγορές μας είναι:
- Μπορούμε να αγοράσουμε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, που επιθυμούμε, όποτε θελήσουμε, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
- Μπορούμε να επισκεφτούμε, εύκολα και γρήγορα, πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα και να συγκρίνουμε τις τιμές και τα χαρακτηριστικά, πριν αγοράσουμε αυτό, που επιθυμούμε. Έτσι μπορούμε να βρούμε την καλύτερη τιμή και με μικρότερο συνολικό κόστος ( ανάλογα με το προσφερόμενο αγαθό ή την παρεχόμενη υπηρεσία).
- Μπορούμε να ενημερωθούμε, πληρέστερα, για το προϊόν ή την υπηρεσία, που σκοπεύουμε να αγοράσουμε.
- Θα βρούμε, πιο εύκολα, προϊόντα ή υπηρεσίες, που είναι, ίσως, δύσκολο να εντοπισθούν. Γλιτώνουμε χρόνο και ταλαιπωρία, ενώ, παράλληλα, μειώνουμε τις μετακινήσεις μας.
- Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα κάνουν ειδικές εκπτώσεις, στους πελάτες τους.
Επιπλέον, η νομοθεσία, για την προστασία του Καταναλωτή είναι αυστηρή, όταν πρόκειται για αγορές, από απόσταση, όπως είναι οι ηλεκτρονικές αγορές και διασφαλίζει τα δικαιώματά μας (π.χ. το δικαίωμα της υπαναχώρησης).
Αυτά είναι τα βασικά νομοθετήματα που μας προστατεύουν, όταν κάνουμε online αγορές:
- Οδηγία για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο
- Οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών στις εξ αποστάσεως αγορές
- Οδηγία για την εναλλακτική επίλυση διαφορών
Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα όταν θέλουμε να ψωνίσουμε από ηλεκτρονικά καταστήματα. Για παράδειγμα: ο γεωγραφικός αποκλεισμός, η λειτουργία των διάφορων ηλεκτρονικών πλατφορμών, μη ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες, διαδικτυακές απάτες, παραβιάσεις νομοθεσίας κ.λπ.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έχει εκδόσει συμβουλές για τους online καταναλωτές, οδηγό για αγορές μέσω διαδικτύου για να προστατέψει εμάς τους καταναλωτές, από τις παγίδες του ηλεκτρονικού εμπορίου και να μας ενημερώσει για τα δικαιώματά μας. Σε περίπτωση, όμως, που αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, ας δούμε πού μπορούμε να απευθυνθούμε.
Δείτε επίσης