Καταγγελία εναντίον της εφαρμογής Whatsapp
Η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και 8 μέλη της (APC Ρουμανία, Consumentenbond Ολλανδία, dTest Τσεχία, Forbrukerradet Νορβηγία, ΚΕ.Π.ΚΑ. Ελλάδα, ΕΚΠΟΙΖΩ Ελλάδα, S.O.S. Poprad Σλοβακία, UFC-Que choisir Γαλλία), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο Συνεργασίας, τον Ιούλιο του 2021, κατέθεσαν παράπονο εναντίον της εφαρμογής Whatsapp.
Για αρκετούς μήνες, οι χρήστες της εφαρμογής, σε όλη την Ευρώπη, δεχόντουσαν συνεχείς και ισχυρές πιέσεις να αποδεχτούν τους νέους όρους χρήσης των υπηρεσιών της Whatsapp και την τροποποιημένη πολιτική προστασίας δεδομένων, υπό το φόβο να χάσουν την πρόσβασή τους σε όλες, ή σε κάποιες, από τις λειτουργίες της εφαρμογής, εάν δεν αποδεχόντουσαν τις αλλαγές. Όμως, οι αλλαγές αυτές παρουσιάζονταν, με τρόπο «θολό», στους χρήστες και μπορούσαν να τους εκθέσουν, σε μακροπρόθεσμες συνέπειες, για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, από τρίτους.
Η Whatsapp, επίτηδες, δεν ήταν ξεκάθαρη, για την αλλαγή των όρων, δημιουργώντας, έτσι, το έδαφος, για την επεξεργασία των δεδομένων των καταναλωτών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Στις 27 Ιανουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Συνεργασίας των Εθνικών Αρχών, για την εφαρμογή της νομοθεσίας προστασίας των καταναλωτών, ανακοίνωσαν την έναρξη διαλόγου, με την εφαρμογή Whatsapp. Η εφαρμογή έλαβε προθεσμία, μέχρι το Μάρτιο του 2022, να αποσαφηνίσει τις πρακτικές της, για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών.
Το Δίκτυο Συνεργασίας των Εθνικών Αρχών, για την εφαρμογή της νομοθεσίας προστασίας των καταναλωτών, υπό το συντονισμό της Αρχής Προστασίας Καταναλωτών της Σουηδίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζήτησε από την εταιρεία να αποσαφηνίσει:
- Πως εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές κατανοούν τις συνέπειες της αποδοχής των νέων όρων της υπηρεσίας;
- Πως χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών, για εμπορικούς σκοπούς;
- Πως εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές έχουν την επιλογή να απορρίψουν τους νέους όρους, ειδικά όταν επίμονα μηνύματα τους προτρέπουν να αποδεχτούν τις αλλαγές;
- Ποια μέτρα θα ληφθούν, για τους καταναλωτές, που έχουν, ήδη, αποδεχτεί τους νέους όρους, πιστεύοντας τη λανθασμένη προϋπόθεση ότι η αποδοχή των νέων όρων διασφαλίζει την πρόσβασή τους, στις υπηρεσίες της εφαρμογής.
Η WhatsApp απάντησε, το Μάρτιο 2022. Η απάντηση μελετήθηκε, διερευνήθηκε και αξιολογήθηκε, προσεκτικά, από το Δίκτυο. Οι εξηγήσεις, που αναγράφονταν, στην απαντητική επιστολή, δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, ούτε έπεισαν το Δίκτυο.
Για τους λόγους αυτούς, το Δίκτυο ζήτησε συμπληρωματικές εξηγήσεις και πληροφορίες, από τη WhatsApp.
Η Whatsapp έπρεπε να τροποποιήσει τις πολιτικές της και να σεβαστεί, απόλυτα, τα δικαιώματα των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών, που, ήδη, αποδέχτηκαν τις αθέμιτες πρακτικές της.
Στις αρχές Μαρτίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Αρχών για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών έκλεισαν την έρευνα, για την εφαρμογή της Meta, WhatsApp.
Τα αποτελέσματα της έρευνας απογοήτευσαν τους καταναλωτές. Η WhatsApp δεσμεύτηκε να εξηγεί, καλύτερα, τις αλλαγές της πολιτικής της και να δίνει στους χρήστες της τη δυνατότητα να αρνούνται τις αλλαγές, με τρόπο εξίσου εύκολο, με αυτόν της αποδοχής τους. Όμως, αυτή η δέσμευση αφορά τις μελλοντικές αλλαγές της πολιτικής της εφαρμογής. Δεν προσφέρει καμιά λύση, για τις χιλιάδες των χρηστών, που αποδέχτηκαν τις αλλαγές, το 2021, εξαιτίας των επίμονων, πιεστικών και παρεμβατικών μηνυμάτων, από τη WhatsApp, τα οποία έκαναν τους χρήστες να αποδεχτούν όρους, που δεν ήταν ούτε κατανοητοί, ούτε διαφανείς.
Η καταγγελία, που κατατέθηκε, από τη BEUC και τα 8 μέλη της (συμπεριλαμβανομένου του ΚΕ.Π.ΚΑ.), περιλάμβανε πολλές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Περιλάμβανε επιθετικές εμπορικές πρακτικές, καθώς και πολλές και παραπλανητικές αλλαγές των πολιτικών της εταιρίας. Η καταγγελία, επίσης, καταδείκνυε παραβιάσεις της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Από τη στιγμή της κατάθεσης της καταγγελίας, η εταιρεία «πιάστηκε» να παραβιάζει το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, σε δύο περιπτώσεις, γιατί δεν παρείχε ξεκάθαρη πληροφόρηση, στους χρήστες της.
Δείτε επίσης