Χρήσιμες συμβουλές για κατόχους πιστωτικών καρτών
Τα παράπονα των κατόχων πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είναι πολλά. Πολλές φορές, η άγνοια ή η αμέλειά μας οδηγούν, εμάς τους Καταναλωτές, σε προβληματικές καταστάσεις.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει:
- Υπογράφουμε την κάρτα μας, στην πίσω της όψη, αμέσως μόλις την παραλάβουμε.
- Μόλις παραλάβουμε την κάρτα μας, σημειώνουμε τον αριθμό της κάρτας μας και το τηλέφωνο της εκδότριας τράπεζας, ώστε να είμαστε σε θέση να τα δηλώσουμε, σε περίπτωση απώλειας- κλοπής.
- Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής ενημερώνουμε άμεσα, την εκδότρια τράπεζα.
- Φροντίζουμε να έχουμε την κάρτα πάντα μαζί μας ή τη φυλάσσουμε σε ασφαλές μέρος, που μόνον εμείς γνωρίζουμε.
- Ποτέ δεν τηρούμε μαζί με την κάρτα το έντυπο, όπου αναγράφεται ο προσωπικός μας αριθμός (PIN). Είναι προτιμότερο, βέβαια, να απομνημονεύουμε το (PIN) μας.
- Όταν στις συναλλαγές μας χρησιμοποιούμε πιστωτικές κάρτες, οι πωλητές πρέπει να ζητούν, απαραίτητα, την ταυτότητά μας. Αυτή η ενέργεια διασφαλίζει ότι η κάρτα μας χρησιμοποιείται μόνον από εμάς, δηλαδή τον πραγματικό κάτοχό της. Για αυτό, όχι μόνον, δεν πρέπει να δυσανασχετούμε, όταν οι πωλητές μας ζητούν την ταυτότητά μας, αλλά και να είμαστε βέβαιοι ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση εφαρμόζει τους ορθούς όρους που διέπουν τις συναλλαγές με κάρτες.
- Δε δίνουμε τον αριθμό και τη λήξη της κάρτας μας, από το τηλέφωνο, παρά μόνον όταν γνωρίζουμε την εταιρεία, με την οποία συναλλασσόμαστε.
- Δε δίνουμε τον προσωπικό μας αριθμό (PIN) σε κανέναν, ακόμα και αν πρόκειται για στελέχη Τράπεζας, Αστυνομία, φίλους ή συγγενείς.
- Η κάρτα είναι αυστηρά προσωπική και οποιαδήποτε χρήση από συγγενικά ή φιλικά μας πρόσωπα επιβαρύνει το λογαριασμό μας.
- Όταν κάνουμε αγορές από ιστοσελίδες (website), δε συμπληρώνουμε τα στοιχεία της κάρτας μας, σε φόρμες που δεν είναι ασφαλείς. Καταλαβαίνουμε ότι οι φόρμες είναι ασφαλείς από το αν παρέχονται πιστοποιητικά ασφαλείας λογισμικού, για συναλλαγές με κάρτες.
- Βεβαιωνόμαστε ότι παραλάβαμε την κάρτα μας, μετά από κάθε συναλλαγή.
- Αρχειοθετούμε όλα τα χρεωστικά δελτία, από αγορές ή αναλήψεις και τα συγκρίνουμε με τις συναλλαγές που αναγράφονται στο αντίγραφο κίνησης του λογαριασμού μας. Προσοχή στις αγορές με δόσεις (άτοκες ή έντοκες). Ελέγχουμε, πάντοτε, από την κίνηση του λογαριασμού μας, αν τηρήθηκε η συμφωνία μας με τον προμηθευτή.
- Ενημερώνουμε, εγγράφως, την εκδότρια τράπεζα, όταν στο μηνιαίο μας λογαριασμό, υπάρχουν χρεώσεις για αγορές που δεν έχουμε πραγματοποιήσει.
- Όταν χρησιμοποιούμε την πιστωτική μας κάρτα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα κληθούμε να αποπληρώσουμε το ποσό, με το οποίο χρεώσαμε την κάρτα μας. Επομένως, η πιστωτική κάρτα ισοδυναμεί με μετρητά, παρέχει μια πλασματική, πρόσκαιρη ευμάρεια και πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και προσεκτικό προγραμματισμό.
Συναλλαγές στο ATM
- Όταν η πρόσβαση στο ΑΤΜ προϋποθέτει την χρήση της κάρτας μας, για να ανοίξει η πόρτα, δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας ακολουθήσει.
- Όταν πληκτρολογούμε το μυστικό μας αριθμό (PIN) στο ATM, προσέχουμε να μη μας βλέπει κανένας.
- Σε περίπτωση που η κάρτα μας μπλοκαριστεί στο ATM, δεν εμπιστευόμαστε αυτούς που θα προθυμοποιηθούν να μας βοηθήσουν.
- Όταν κάνουμε ανάληψη από ATM, παραλαμβάνουμε, πάντοτε, την απόδειξη.
- Δε μετράμε στο χώρο του ATM, τα μετρητά που θέλουμε να καταθέσουμε ή έχουμε κάνει ανάληψη.
- Βγαίνοντας από το χώρο του Α.Τ.Μ., αν έχουμε κάνει προηγουμένως ανάληψη, προσέχουμε ιδιαίτερα το πορτοφόλι μας ή την τσάντα μας. Ίσως κάποιος επίδοξος κλέφτης να έχει παρακολουθήσει τη συναλλαγή μας.
Δείτε επίσης