Δηλητηριάσεις από χημικά προϊόντα
Ατυχήματα, με χημικά προϊόντα, που χρησιμοποιούμε, καθημερινά, μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε τόπο. Σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, πρέπει να λάβουμε, άμεσα, ιατρικές συμβουλές, είτε από το τοπικό κέντρο δηλητηριάσεων, ή από το γιατρό μας.
Πόσοι από εμάς, άραγε, γνωρίζουμε ότι πάνω από τις μισές κλήσεις, στα κέντρα δηλητηριάσεων, αφορούν παιδιά; Κάθε χρόνο, τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Δηλητηριάσεων δέχονται περίπου 600.000 κλήσεις. Για περίπου 40% αυτών των κλήσεων, είναι δύσκολο για το Κέντρο Δηλητηριάσεων, να εντοπίσει, γρήγορα και με ακρίβεια, το προϊόν, που προκάλεσε το ατύχημα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων ενημέρωσε τους καταναλωτές, τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση δηλητηρίασης, από επικίνδυνες ουσίες. Βασικός στόχος είναι να εκπαιδευτούν οι γονείς μικρών παιδιών, πώς να χρησιμοποιούν τον Μοναδικό Κωδικό Ταυτοποίησης Τύπου (UFI – Unique Formula Identifier), σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, ώστε να λάβουν γρηγορότερα, την κατάλληλη και την ακριβή και σωστή ιατρική συμβουλή.
Ο Μοναδικός Κωδικός Ταυτοποίησης Τύπου συνδέεται με πληροφορίες για το προϊόν, της χρήσεις του, τα συστατικά του, την τοξικότητά του. Όταν οι καταναλωτές έχουν στα χέρια τους αυτόν τον κωδικό αριθμό, διευκολύνουν τον χειριστή του Κέντρου Δηλητηριάσεων να συμβουλεύει καταναλωτές, ή το γιατρό τους, γρηγορότερα και ευκολότερα, για τη σωστή θεραπεία, ή την ανάγκη μετάβασης, σε ένα νοσοκομείο.
Πάνω στις ετικέτες, θα βρίσκουμε ένα 16ψηφιο κωδικό UFI, ο οποίος θα μας ζητηθεί, όταν θα ζητήσουμε ιατρική συμβουλή. Ο κωδικός UFI, βρίσκεται, ήδη, στις ετικέτες πολλών προϊόντων, π.χ. καθαριστικά, μπογιές, κόλλες και λιπάσματα. Μπορούν να βλάψουν την υγεία μας, αν δεν χρησιμοποιηθούν, σωστά. Μέχρι το 2025, όλα αυτά τα προϊόντα θα φέρουν, στις ετικέτες τους, τον κωδικό UFI, ώστε να κρατούν ασφαλείας τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ας ετοιμαστούμε λοιπόν:
- Ας ελέγξουμε εάν τα προϊόντα, που έχουμε στο σπίτι, φέρουν τον κωδικό UFI.
- Ας βρούμε και καταγράψουμε, στο κινητό μας τηλέφωνο, τον αριθμό τηλεφώνου του Κέντρου Δηλητηριάσεων της περιοχής μας, ή του γιατρού μας.
- Πρέπει να έχουμε, πάντοτε, στο νου μας, ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τέτοια ατυχήματα είναι να κρατήσουμε αυτά τα προϊόντα μακριά από τα παιδιά και να ακολουθήσουμε, πιστά τις οδηγίες χρήσης τους.
Δείτε επίσης