Συμβουλές προστασίας από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο

s013Είναι σημαντικό να ξέρουμε τη διάταξη του δωματίου μας, γιατί ίσως χρειαστεί να μείνουμε μέσα σ' αυτό, σε περίπτωση που ο καπνός στο διάδρομο δε μας επιτρέψει να διαφύγουμε.

  • Πολλοί άνθρωποι έχουν επιζήσει από μια φωτιά ξενοδοχείου, με το να παραμείνουν στα δωμάτιά τους, προστατευόμενοι από υψηλές θερμοκρασίες, καπνό και αέρια, ενώ περίμεναν διάσωση.
  • Τοποθετούμε το κλειδί του δωματίου μας, κοντά στο κρεβάτι μας, ώστε να μπορούμε να το βρούμε εύκολα. Αν εγκαταλείψουμε το δωμάτιο μας, παίρνουμε μαζί μας το κλειδί. Θα το χρειαστούμε, για να επιστρέψουμε στο δωμάτιό μας, αν ο καπνός και η φωτιά μπλοκάρουν την έξοδό μας. Μπορούμε επίσης, να φυλάξουμε τα κλειδιά μας στο παντελόνι μας ή στην τσέπη της πυτζάμας μας.
  • Δοκιμάζουμε τα παράθυρα. Ανοίγουν; Πώς λειτουργούν; Ποιο θα χρησιμοποιήσουμε, σε περίπτωση φωτιάς;
  • Κοιτάμε τι υπάρχει έξω από το παράθυρο. Είναι η διαφυγή δυνατή; Μπορεί να είμαστε λίγα μόνο μέτρα από το έδαφος και να διαφύγουμε από εκεί, αν το χωλ και οι διάδρομοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αν είμαστε στο τελευταίο πάτωμα, μπορεί να υπάρχει μια σκεπή ή ταράτσα, που θα μπορούσαμε εύκολα να φθάσουμε. Το να πηδάμε, από το 2ο όροφο και πάνω, συνεπάγεται, συνήθως, σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.
  • Ελέγχουμε τις εξόδους: Μόλις φθάσουμε στο δωμάτιό μας, ελέγχουμε τους πιθανούς τρόπους διαφυγής. Η διάσωσή μας από μια φωτιά ξενοδοχείου, ίσως χρειαστεί από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής μας σ' αυτό.
  • Πηγαίνουμε στο διάδρομο και βρίσκουμε τις εξόδους που θα χρησιμοποιήσουμε, σε περίπτωση φωτιάς. Δε χρησιμοποιούμε το ασανσέρ, σε περίπτωση φωτιάς. Μπορεί να μας πάει σε κάποιο όροφο, που είναι γεμάτος καπνό ή φλόγες, ή να εγκλωβιστούμε σ' αυτό.
  • Ελέγχουμε τις εξόδους, για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν. Ανοίγουν οι πόρτες; Είναι οι σκάλες καθαρές και ελεύθερες;
  • Μετράμε τις πόρτες και σημειώνουμε στο μυαλό μας άλλα χαρακτηριστικά, ανάμεσα στο δωμάτιό μας και στις εξόδους. Εάν ο διάδρομος είναι σκοτεινός και γεμάτος καπνό, πρέπει να ξέρουμε πως να φτάσουμε στην έξοδο.
  • Εάν το ξενοδοχείο έχει σύστημα συναγερμού, βρίσκουμε το κοντινότερο κουμπί ενεργοποίησής του. Σιγουρευόμαστε ότι ξέρουμε πως να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε σε σκοτάδι ή με πυκνό καπνό.
  • Αν πιάσει φωτιά το δωμάτιό μας, αναφέρουμε το γεγονός, αμέσως, στην τηλεφωνήτρια και προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά, μόνο εάν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε. Αν δεν είμαστε σίγουροι, βγαίνουμε από το δωμάτιό μας και κλείνουμε την πόρτα πίσω μας, για να κρατήσουμε τον καπνό και τις φλόγες μακριά από το διάδρομο. Σημαίνουμε συναγερμό και ενεργοποιούμε, "ξεσηκώνουμε" τους γείτονές μας.
  • Αν η φωτιά αρχίσει σε άλλο μέρος του κτιρίου, θα καταλάβουμε ότι κάτι συμβαίνει από το συναγερμό, τις φωνές στο διάδρομο, ένα τηλεφώνημα ή από τον ήχο των πυροσβεστικών οχημάτων.
  • Παίρνουμε το κλειδί του δωματίου μας και κατευθυνόμαστε προς την πόρτα. Αν νοιώθουμε ότι υπάρχει καπνός στο δωμάτιο, πηγαίνουμε έρποντας (μπουσουλώντας) προς την πόρτα. Δε στεκόμαστε όρθιοι. Ο καπνός και τα επιβλαβή (θανατηφόρα) αέρια έχουν την τάση να ανεβαίνουν ψηλά.
  • Ακουμπάμε την πόρτα με την παλάμη μας. Αν η πόρτα ή το χερούλι της είναι ζεστά, δε την ανοίγουμε. Αν η πόρτα δεν είναι ζεστή, την ανοίγουμε σιγά - σιγά και τη χτυπάμε δυνατά να ξανακλείσει αν χρειασθεί.
  • Ελέγχουμε το διάδρομο. Αν όλα είναι εντάξει, περπατάμε ως την κοντινότερη έξοδο. Αν υπάρχει καπνός στο διάδρομο, πηγαίνουμε έρποντας μέχρι την έξοδο. Δεν απομακρυνόμαστε από τον τοίχο, ώστε να μπορούμε να μετράμε τις πόρτες προς την έξοδο. Αν η κοντινότερη έξοδος ή τα σκαλιά είναι μπλοκαρισμένα, χρησιμοποιούμε τα επόμενα. Σε καμιά περίπτωση, δε χρησιμοποιούμε το ασανσέρ.

 Περπατάμε μέχρι το ισόγειο. Οι φωτιές δημιουργούν ζέστη, καπνό και πανικό, γι' αυτό κρατιόμαστε γερά από τα κάγκελα της σκάλας, για να μας οδηγήσουν στην έξοδο και να μας προστατέψουν από πανικόβλητους ενοίκους. Αν η φωτιά ή ο καπνός απλώθηκαν στα χαμηλότερα πατώματα, γυρνάμε πίσω και ανεβαίνουμε επάνω. Όταν φθάσουμε στη σκεπή, ανοίγουμε την πόρτα και τη στηρίζουμε καλά, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κλειδωθούμε, την ώρα που περιμένουμε βοήθεια.

  • Δεν πανικοβαλλόμαστε. Μπορούμε να μείνουμε στο δωμάτιό μας και να επιζήσουμε από μια φωτιά.
  • Ανοίγουμε το παράθυρο, για να βγαίνει ο καπνός. Αν είμαστε στον πρώτο ή στο δεύτερο όροφο και νομίζουμε ότι μπορούμε να πηδήξουμε με ασφάλεια στο έδαφος, επιχειρούμε κάτι τέτοιο. Αν είμαστε ψηλότερα, πρέπει να αποφύγουμε να πηδήξουμε. Μπορεί μερικοί άνθρωποι να επιζούν πηδώντας από μεγάλο ύψος, συνήθως, όμως, οι περισσότεροι τραυματίζονται σοβαρά.
  • Ειδοποιούμε κάποιον ότι είμαστε εγκλωβισμένοι στο δωμάτιο. Αν το τηλέφωνο λειτουργεί, καλούμε βοήθεια. Κρεμάμε ένα σεντόνι, έξω από το παράθυρο, σαν σημάδι, για τους πυροσβέστες, αλλά δε προσπαθούμε να κατέβουμε κάτω, χρησιμοποιώντας το σεντόνι.
  • Ανοίγουμε τον ανεμιστήρα (αν υπάρχει) στο μπάνιο και γεμίζουμε τη μπανιέρα με νερό. Ο ανεμιστήρας θα βοηθήσει να βγει ο καπνός έξω. Το νερό στη μπανιέρα μπορεί να χρειασθεί για την κατάσβεση της φωτιάς.

 Βρέχουμε πετσέτες και σεντόνια. Θα τα χρειαστούμε για να καλύψουμε τις πόρτες και τις χαραμάδες κάτω από αυτές, αν ο καπνός αρχίσει να εισχωρεί στο δωμάτιο.

  • Αναπνέουμε καθαρό αέρα. Βάζουμε μία κουβέρτα επάνω στο κεφάλι μας και αναπνέουμε καθαρό αέρα, από ένα έστω λίγο ανοιχτό παράθυρο. Αν τα παράθυρα δεν ανοίγουν, ίσως χρειαστεί να σπάσουμε ένα με μία καρέκλα ή ένα συρτάρι κομοδίνου. Αν η ζέστη και ο καπνός υψώνονται έξω από το παράθυρο από ένα χαμηλότερο πάτωμα, δεν αναπνέουμε αέρα που είναι γεμάτος καπνό.

 Τέλος, αν το δωμάτιό μας δεν παρέχει ασφάλεια, ίσως εξαναγκασθούμε να το εγκαταλείψουμε και να ψάξουμε για την καλλίτερη και πιο ασφαλή έξοδο, αλλά δεν ξεχνάμε να σκύβουμε χαμηλά.

  • Λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν από εγκαύματα, σε περίπτωση φωτιάς. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από τον καπνό, τα δηλητηριώδη αέρια και τον πανικό. Ο πανικός έχει συνήθως σαν αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Αν έχουμε κάποιο σχέδιο διάσωσης και το υιοθετήσουμε, σε περίπτωση ανάγκης, αυξάνουμε κατά πολύ τις πιθανότητες διάσωσης και επιβίωσής μας.
  • Είναι καλή ιδέα να μεταφέρουμε ένα φακό στην βαλίτσα μας. Ίσως, τον χρειαστούμε, για να βρούμε το δρόμο μας, μέσα στον καπνό ή στο σκοτάδι.

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα

 

 


 Δείτε επίσης

Ασφάλεια