Καταναλωτικά Βήματα 05-06/2007

200705-06vimata.jpgΦίλες Φίλοι

"Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα" Λαϊκή παροιμία, που, πιθανόν, μας καθησυχάζει, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι ασύμβατα με την εποχή του χρόνου, που διανύουμε. Οι επιστήμονες, όμως, "κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου". Χωρίς αμφιβολία, τα τελευταία πενήντα χρόνια, οι ανθρώπινες δραστηριότητες θυσίασαν κάθε φυσικό μηχανισμό προστασίας του πλανήτη, στο βωμό της ανάπτυξης και του κέρδους. Η "τύχη" πλέον του πλανήτη Γη, εξαρτάται, από τα μέτρα, που θα λάβουμε, ως Πολιτεία και θα εφαρμόσουμε, ως Πολίτες.

Πώς παράγουμε ενέργεια και πως την καταναλώνουμε;
Πως χρησιμοποιούμε τις πρώτες ύλες;
Πως παράγουμε, επεξεργαζόμαστε και καταναλώνουμε τα αγαθά;
Πως διαχειριζόμαστε τα απόβλητα και τα απορρίμματα;
Είναι κρίσιμα ερωτήματα- προβλήματα, που απαιτούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, υποδομές και κυρίως εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των Πολιτών, είτε κατέχουν θέση πολιτική, είτε είναι παραγωγοί ή προμηθευτές είτε είναι Καταναλωτές.

Το στοίχημα είναι παγκόσμιο, μας αφορά όλους μαζί αλλά και τον καθένα μας χωριστά, με όποια "ιδιότητα" και αν συμμετέχουμε, στο κοινωνικό "γίγνεσθαι" Μία "ιδιότητα", όμως, είναι κοινή, για όλους μας: Όλοι είμαστε Καταναλωτές.

Γι' αυτό, δε σπαταλούμε ενέργεια, επιλέγοντας ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Χρησιμοποιούμε, λιγότερο, τα ατομικά μηχανοκίνητα μέσα μετακίνησης. Κατασκευάζουμε κατοικίες, με προδιαγραφές, για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Επιλέγουμε προϊόντα και υπηρεσίες, που παράγονται, με σεβασμό, στο περιβάλλον και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Συμμετέχουμε, ενεργά, στην ανακύκλωση, στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων. Και αυτή μας η συμπεριφορά πηγάζει όχι από τους στόχους και τις ποινές που προβλέπονται, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την χώρα μας, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας και η συμβολή μας είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες, για να κληροδοτήσουμε, στις επόμενες γενιές έναν πλανήτη βιώσιμο.
Ο Πρόεδρος
και Συντονιστής του Ε.Σ.Κ.

Νικόλαος Τσεμπερλίδης