Καταναλωτικά Βήματα 03-04/2007

200703-04vimata.jpgΦίλες, Φίλοι,

Πέντε χρόνια αγώνες, για την κατοχύρωση των βασικότερων αξιών, που πιστεύουμε ότι πρέπει να χαρακτηρίζουν τις Ενώσεις Καταναλωτών, δικαιώνονται. Είμαστε ένα βήμα, πριν τη θεσμοθέτηση, από την ελληνική πολιτεία, των κριτηρίων πιστοποίησης, που το ΚΕ.Π.ΚΑ. έκανε σημαία του, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αιτία και η ανάγκη αυτού του μακροχρόνιου και ψυχοφθόρου αγώνα είχαν αφετηρία σημαντικά προβλήματα, στο χώρο του Καταναλωτικού Κινήματος, που λειτουργούσαν, ανασταλτικά, στη μαζικοποίηση, στην αξιοπιστία και στην αποτελεσματικότητα του κινήματος.

70 και πλέον Ενώσεις Καταναλωτών, οι περισσότερες, από αυτές, σφραγίδες και φαντάσματα. Διορισμοί ανίκανων και αναποτελεσματικών, για να προστατέψουν τα συμφέροντα των Καταναλωτών, εκπροσώπων, σε εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς. Δημοσίευση, από κάποιες Ενώσεις Καταναλωτών, δήθεν ερευνών και δήθεν στοιχείων, που παραπληροφορούν και παραπλανούν τους Καταναλωτές. Η ανήθικη και, πολλές φορές, παράνομη "εξαργύρωση" των δράσεων και της δύναμης του Καταναλωτικού Κινήματος.. Η λειτουργία κάποιων Οργανώσεων, με μοναδικό στόχο και σκοπό τα διάφορα προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά και το βιοπορισμό των οργάνων, που αποφασίζουν τις πολιτικές τους. Πλαστογραφίες και απάτες, που διώκονται, ποινικά. "Επαγγελματικά γραφεία", που μετονομάσθηκαν, σε ενώσεις Καταναλωτών.

Πιστεύουμε, σε ένα υγιές, ενεργό, δημοκρατικό, εθελοντικό και υπαρκτό Καταναλωτικό Κίνημα, που διασφαλίζει όχι μόνον τα συμφέροντα των Καταναλωτών αλλά και αυτά των "σωστών" παραγωγών και εμπόρων. Ένα τέτοιο κίνημα πρέπει να πιστοποιείται, να ελέγχεται, με βάση τα κριτήρια του Εθελοντισμού, της Δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ανεξαρτησίας της Διαφάνειας και των αποδεδειγμένων Δράσεων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Και, φυσικά, για το ΚΕ.Π.ΚΑ., τα κριτήρια αυτά ήταν, από την ίδρυσή του, βασικές αξίες της λειτουργίας του, τις οποίες εφαρμόζουμε και διαφυλάσσουμε, κάθε στιγμή, ως "κόρην οφθαλμού".
Μετά την πιστοποίηση των Ενώσεων Καταναλωτών, η ευθύνη, για την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση του Καταναλωτικού Κινήματος, θα είναι, κυρίως, υπόθεση των ίδιων των Καταναλωτών. Ας αναλάβουμε και τις δικές μας ευθύνες.

Το ΚΕΠΚΑ ξεκινά ένα πανελλαδικό προσκλητήριο, για την ενεργό συμμετοχή κάθε Πολίτη - Καταναλωτή, στις τάξεις του. Ένα μέλος, από κάθε οικογένεια, πρέπει να γίνει μένος του ΚΕ.Π.ΚΑ. Στόχος, το 1% των νοικοκυριών, στη χώρα μας, να είναι αποδέκτες του περιοδικού μας, Καταναλωτικά Βήματα. 25 ευρώ, συνδρομή το χρόνο είναι πολύ λίγα, για αυτά που προσφέρει το ΚΕ.Π.ΚΑ., στους Έλληνες και Ευρωπαίους Καταναλωτές. Οι σελίδες, που ακολουθούν αποδεικνύουν ότι η πλούσια δράση μας δεν είναι "κούφια λόγια", αλλά πραγματικότητα. Ας πάρουμε τη δύναμη, στα χέρια μας. Ας μην επιτρέψουμε να αποφασίζουν άλλοι, για μας, χωρίς εμάς.
Ο Πρόεδρος
και Συντονιστής του Ε.Σ.Κ.

Νικόλαος Τσεμπερλίδης