Καταναλωτικά Βήματα 2/2002200202vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Το τεύχος αυτό είναι το τελευταίο τεύχος της αποχωρούσας διοίκησης, αφού τη στιγμή που θα τυπώνεται, θα διεξάγονται αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέας διοίκησης. Όπως ανακοινώθηκε στο προηγούμενο τεύχος, η ανά διετία πραγματοποιούμενη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών μας ορίστηκε για τη Δευτέρα, 11.2.2002, με σίγουρη απαρτία (ως επαναληπτική).

Ο χρόνος που πέρασε ήταν ιδιαίτερα σύντομος, γιατί ήταν αρκετά γεμάτος με γεγονότα και δραστηριότητες, που έκαναν τις μέρες και τις βδομάδες να τρέχουν σαν το γάργαρο νερό.

Ανέλαβα την προεδρία της Οργάνωσης στο μέσο της διετίας για να αντικαταστήσω τον Γιώργο το Μαγουλά, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΚΕ.Π.ΚΑ. που, μετά από μια εικοσαετή προσφορά στη διοίκηση της Οργάνωσης, έπρεπε να αναλάβει έναν καινούργιο ρόλο ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδας (Ο.Ε.Κ.Ε.).

Μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. και το ολιγάριθμο προσωπικό του ΚΕ.Π.ΚΑ. προσπαθήσαμε να ανεβάσουμε το κύρος και την εμβέλεια της Οργάνωσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Με τόλμη και αποφασιστικότητα βάλαμε τον πήχυ των στόχων μας αρκετά ψηλά, γνωρίζοντας πως οι περιορισμένες δυνάμεις μας ίσως δεν θα επέτρεπαν την ολοκληρωτική επίτευξή τους.

Αγωνιστήκαμε για ό,τι καλύτερο, σεβόμενοι τις θεμελιώδεις αρχές της ανεξαρτησίας του Καταναλωτικού Κινήματος. Αγωνιστήκαμε για να παραδώσουμε στους συνεχιστές της προσπάθειάς μας μια Οργάνωση με εξασφαλισμένη προοπτική προόδου, ανεξάρτητα από πρόσωπα και συγκυρίες.

Το μέλλον θα δείξει πόσο επιτυχημένο ήταν το έργο που κάναμε στο σύντομο πέρασμά μας από τη διοίκηση της Οργάνωσης αυτής.

Για ό,τι πετύχαμε θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους προσέφεραν τη βοήθειά τους. Για ό,τι δεν πετύχαμε, την ευθύνη την έχουμε εμείς, που αναλάβαμε τη διοίκηση της Οργάνωσης και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνονται όλο και δυσκολότεροι, καθώς τα οργανωμένα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης θα επιτίθενται ακάθεκτα στις όποιες προσπάθειες αυτο-οργάνωσης των Καταναλωτών. Οι συγκυρίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τη χώρα μας, όπου -σε αντίθεση με τις άλλες αναπτυγμένες χώρες- η λειτουργία των Καταναλωτικών Οργανώσεων στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον εθελοντισμό.

Σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας και αδυσώπητου ανταγωνισμού για μια οποιαδήποτε θέση δουλειάς, σε μια εποχή όπου τα εργαζόμενα ζευγάρια τρέχουν για να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, σε μια εποχή που ανθίζει η ιδιώτευση και ο "ωχαδελφισμός" με όλες τις αρνητικές συνέπειές τους, είναι φοβερά δύσκολο να βρεις ρομαντικούς οραματιστές ενός καλύτερου αύριο για τη χώρα μας και για τον κόσμο, που θα προσφέρουν ανιδιοτελώς τα εναπομείναντα ψυχία του ελεύθερου χρόνου τους, προκειμένου να υπηρετήσουν αρχές, δικαιώματα και αξίες. Παρ' όλα αυτά, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί. Το στοίχημα ότι αξίζουμε μια κοινωνία καλύτερη, μια κοινωνία πιο ανθρώπινη απ' αυτή που σήμερα ζούμε. Η ελπίδα πρέπει να φυλαχτεί για να δοθεί στα παιδιά μας με την ευχή να κληροδοτήσουν έναν κόσμο καλύτερο απ' αυτόν που θα παραλάβουν.

Ευχόμαστε στο νέο Δ.Σ. "Καλή Δύναμη και Καλή Προκοπή" για το καλό όλων μας. Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ.
Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης
Καθηγητής Α.Π.Θ.