Καταναλωτικά Βήματα 1/2002200201vimata.jpgΑγαπητά μέλη και φίλοι του ΚΕ.Π.ΚΑ., Χρόνια Πολλά!


Το 2002 είναι μια χρονιά ορόσημο για την Οργάνωσή μας, αφού φέτος κλείνουμε 20 χρόνια δράσης. Μέσα στο διάστημα αυτό πετύχαμε πολλά:

  • Πετύχαμε να στήσουμε μια υγιή, ανεξάρτητη και αδέσμευτη Καταναλωτική Οργάνωση, που σήμερα αναγνωρίζεται ως η σοβαρότερη, η πλέον αξιόπιστη και δυναμική Οργάνωση στη χώρα μας.
  • Πετύχαμε να οργανώσουμε μια μαζική και λειτουργική Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών με Πανελλαδική εμβέλεια (Ο.Ε.Κ.Ε.).
  • Πετύχαμε να έχουμε σημαντικότατη αναγνωρισιμότητα στο Ευρωπαϊκό και το διεθνές Καταναλωτικό κίνημα και να καταστούμε οι κύριοι (συχνά οι μοναδικοί) Έλληνες συνομιλητές σε Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια όργανα εκπροσώπησης Καταναλωτών και λήψης αποφάσεων (BEUC, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Consumers' International, TACD).
  • Πετύχαμε να οργανώσουμε τους Βαλκάνιους Καταναλωτές σε κοινή δράση μέσα από την ίδρυση του Βαλκανικού Κέντρου Καταναλωτών.

Με κύρια στοιχεία την ανεξαρτησία, την αξιοπιστία και την ανθρωποκεντρική κινηματική φιλοσοφία, το ΚΕΠΚΑ αξιώνει πλέον να παίξει σοβαρό ρόλο στο ευρύτερο Κοινωνικό Κίνημα της χώρας.

Στόχος μας ήταν (και παραμένει) η δημιουργία ευαισθητοποιημένων, ενημερωμένων, ενεργών Πολιτών-Καταναλωτών, που μέσα από τις Ενώσεις και την Ομοσπονδία τους διεκδικούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους και των ανθρώπινων αξιών τους από την πολιτεία και από τους κάθε μορφής προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.

Όλα όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα, τα πετύχαμε χάρη σε σας, τα μέλη μας. Τα πετύχαμε όμως με την ανιδιοτελή προσφορά τεράστιων ποσοτήτων εθελοντικής εργασίας από μια χούφτα ρομαντικούς ανθρώπους, που ίδρυσαν το ΚΕΠΚΑ και υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια τη διοίκηση της Οργάνωσης, έχοντας στη διάθεσή τους υποτυπώδη μέσα και εξαιρετικά περιορισμένο προσωπικό (λόγω έλλειψης πόρων).

Ο εθελοντισμός έκανε και πάλι το θαύμα του. Και θα συνεχίσει να κάνει θαύματα, όσο τον καλλιεργούμε, όσο τον αναπτύσσουμε. Γιατί ο εθελοντισμός δεν είναι απλά δράση για τα κοινά. Είναι στάση ζωής που διακρίνει τους πολίτες με παιδεία και όραμα προσφοράς.

Σήμερα το ΚΕΠΚΑ ως Οργάνωση έχει ανεβάσει τον πήχη των στόχων του πολύ ψηλά, γιατί βλέπει την απήχησή του στην Ελληνική κοινωνία να αυξάνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Προσδοκούμε την ενεργό συμμετοχή ενός αυξανόμενου ρεύματος ενεργών πολιτών στον σκληρό αγώνα για προστασία ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο δρόμος είναι μακρύς και ο αγώνας χρειάζεται πολλούς δυναμικούς εθελοντές. Ανάμεσα στα πολλά και εκλεκτά μέλη μας υπάρχουν σίγουρα πολλές δυνάμεις που δεν αξιοποιούνται. Η επικείμενη Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση είναι ευκαιρία να μετρήσουμε τις δυνάμεις αυτές και να ανασκουμπωθούμε για νέες, υψηλότερες κατακτήσεις, για καινούργιες, ψηλότερες κορφές.

Σας περιμένουμε για όμορφη ανθρωπιστική δράση που θα μας ωφελήσει όλους πολλαπλά, αφού όταν δίνουμε, κερδίζουμε πρώτα εμείς. Περιμένουμε την συμπαράταξη όλων σας για να ανακόψουμε την εισβολή της δυτικής υποκουλτούρας στα σπίτια μας και στις ψυχές των παιδιών μας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ.
Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης
Καθηγητής Α.Π.Θ.