Καταναλωτικά Βήματα 9/2004200406vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Καλοκαίρι, εποχή κατ΄εξοχήν συνδεδεμένη με διακοπές, τουρισμό, χαλάρωση, ξεκούραση, και γιατί όχι, "ταξίδι" μέσα από τις σελίδες κάποιου βιβλίου.

Για να μην αντιμετωπίσω τα ίδια προβλήματα, όπως στις περσινές διακοπές, χρειάζομαι έναν "καλό" προγραμματισμό. Με δεδομένη τη χρονική περίοδο της κανονικής μου άδειας, από τη δουλειά, το πρώτο βήμα είναι η επιλογή τόπου προορισμού. Ένας τουριστικός οδηγός και οι διάφορες ιστοσελίδες του internet με διαφωτίζουν, σημαντικά και συμβάλουν, στην τελική επιλογή.

Φέτος, θα επιλέξω οργανωμένο πακέτο διακοπών, για να αποφύγω τις δυσάρεστες εκπλήξεις, στις τιμές και την ποιότητα των υπηρεσιών, αιτίες, που "κατέστρεψαν" τις περσινές διακοπές μου.

Συγκεντρώνω διαφημιστικά φυλλάδια τουριστικών πρακτορείων, χρησιμοποιώ και το δημοφιλές, πλέον, internet, και έχω την πρώτη "ψυχρολουσία". Οι τιμές "πακέτου διακοπών" μέσω πρακτορείων ταξιδιών, που εδρεύουν σε άλλες χώρες, είναι χαμηλότερες, κατά σημαντικό ποσοστό, από τις τιμές ίδιου "πακέτου", που προσφέρεται, από ελληνικά πρακτορεία.

Η πρόθεσή μου να "κλείσω" διακοπές μέσω ξένου πρακτορείου, υποχωρεί, μπροστά στους πιθανούς κινδύνους χρήσης του internet, για οικονομικές συναλλαγές.

Το ποσό που διαθέτω, για διακοπές είναι πολύ μικρό. Το επίδομα της αδείας μου, κάλυψε την ασφάλεια του αυτοκινήτου και τα έξοδα του συνεργείου, για το μικροτρακάρισμα, που μου συνέβη, όταν προσπάθησα να περάσω από ένα δρόμο, όπου κάποιος ασυνείδητος, αδιαφορώντας, για τους άλλους οδηγούς, "διπλοπάρκαρε" το αυτοκίνητό του και, μάλιστα, πάνω στη στροφή. Μάλλον οι διακοπές θα είναι "άπιαστο όνειρο", φέτος. Έτσι, προβληματισμένος, κάθισα να παρακολουθήσω στην τηλεόραση τους αγώνες της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου. Με την κατάκτηση του κυπέλλου, βρέθηκα στους δρόμους, πανηγυρίζοντας, γεμάτος εθνική υπερηφάνεια, κάτι, βέβαια, που δεν έκανα, όταν η χώρα μας είχε πετύχει, άλλους "εθνικούς στόχους" (π.χ. ένταξη στην Ο.Ν.Ε., ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. κ.λπ.). Η ευφορία με κατέλαβε, και, μόλις προβλήθηκε μια διαφήμιση, για διακοποδάνεια, βρήκα τη λύση, για την κάλυψη των εξόδων των διακοπών μου. Οι τράπεζες μου έδιναν χρήματα, για να μη στερηθώ τις φετινές διακοπές, που με τόση προσμονή είχα σχεδιάσει. Γεμάτος αυτοπεποίθηση, πήγα στην τράπεζα. 3000 ευρώ, στη διάθεσή μου, αμέσως, εξόφληση σε 36 μηνιαίες δόσεις, συν τα έξοδα φακέλου. Και αν δεν μπορέσω να πληρώσω κάποια δόση; Θα επιβαρυνθώ με τόκους υπερημερίας. Μάλλον πρέπει να το σκεφτώ, με ηρεμία, να πάρω προσφορές και από άλλες τράπεζες, να υπολογίσω όλες τις υποχρεώσεις, που αναλαμβάνω.

Καλές οι διακοπές, αλλά περνούν γρήγορα. Μήπως πρέπει να επιλέξω κάποιο πακέτο διακοπών, πιο συμβατό, με τις οικονομικές μου δυνατότητες; Να μην "υποθηκεύσω" τις επόμενες διακοπές μου και όχι μόνον;

Θα ξαναδιαβάσω το περιοδικό Καταναλωτικά Βήματα του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να θυμηθώ τις υποχρεώσεις, που έχουν τα πρακτορεία τουριστικών υπηρεσιών, απέναντί μου και τον τρόπο να διασφαλιστώ, από πιθανά προβλήματα. Ας έχω το τηλέφωνο του ΚΕ.Π.ΚΑ., μαζί μου, αν κάτι "στραβό" μου τύχει.

Φέτος, είμαι αποφασισμένος, οπλισμένος με γνώση, για τα δικαιώματά μου, θα ψάχνω για καλύτερες τιμές και υπηρεσίες, θα διαμαρτύρομαι και θα καταγγέλλω κάθε καταπάτηση των δικαιωμάτων μου.


Ο πρόεδρος
Νικόλαος Τσεμπερλίδης