Αλλεργίες

na_022.jpgΗ άνοιξη είναι, παραδοσιακά, η πλέον επικίνδυνη εποχή, στην οποία "ανθίζουν" οι αλλεργίες λόγω της ανάπτυξης δένδρων και βλαστών. Το φθινόπωρο ακολουθεί ως δεύτερη, με μια διαφορετική σειρά από φυτά που ανθίζουν.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η αλλεργία από τα φυτά, που ανθίζουν την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι απλώς ενοχλητική. Για όσους έχουν άσθμα ή υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις, όμως, αυτές οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη είναι συχνά ευαίσθητοι και στα ζωύφια σκόνης (μικροσκοπικά έντομα, που τρέφονται με ανθρώπινα κύτταρα επιδερμίδας) και στην πιτυρίδα των ζώων και τη μούχλα. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να κρύβονται μέσα στο σπίτι, σε όλες τις εποχές;

Τι είναι μια αλλεργία;

Αλλεργία είναι η υπερευαισθησία του σώματος σε ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον. Οι αλλεργικές αντιδράσεις ποικίλουν από ήπιες φαγούρες, φτέρνισμα ή έκζεμα έως και σοβαρά εξανθήματα, αλλεργικό πυρετό, άσθμα και έλλειψη αναπνοής. Μια ακραία αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ, μια επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία φράζουν οι αναπνευστικοί οδοί και πέφτει η πίεση του αίματος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αλλεργίες ξεκίνησαν εκατομμύρια χρόνια πριν, ως ένας τρόπος, ώστε να αποβάλλει το ανθρώπινο σώμα τα παράσιτα. Το σώμα μάχεται αυτά τα παράσιτα και άλλους εισβολείς, παράγοντας ένα αντίσωμα, που λέγεται immunoglobulin E, στα εντόσθια και τους πνεύμονες. Μη βρίσκοντας σύγχρονα παράσιτα να καταπολεμήσει, το αντίσωμα αυτό αντιδρά σε άλλες ξένες ουσίες στο σώμα, παράγοντας χημικές ουσίες όπως π.χ. την ισταμίνη. Η ισταμίνη προκαλεί εξανθήματα, υγρά μάτια, φτέρνισμα και φαγούρα. Όσο περισσότερο είναι εκτεθειμένο ένα άτομο στα αλλεργιογόνα, τόσο περισσότερο το σώμα παράγει το αντίσωμα αυτό. Ακόμα, οι αλλεργίες χειροτερεύουν με το γήρας.

Η μύτη γνωρίζει

Το πιο κοινό σύμπτωμα των εποχιακών αλλεργιών είναι η αλλεργική ρινίτιδα, γνωστή και ως αλλεργικός πυρετός. Τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας σχεδόν μιμούνται αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Υπάρχουν όμως διαφορές. Ένα κρυολόγημα κάνει τον κύκλο του σε 7 με 10 μέρες. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να τραβήξει για εβδομάδες ή μήνες. Παρ' ότι ονομάζεται έτσι, ο "αλλεργικός πυρετός" δεν προκαλεί πυρετό. Στο κρυολόγημα, το ρινικό έκκριμα είναι πυκνό και κίτρινο. Στις αλλεργίες είναι γενικά λεπτό και καθαρό. Μια αλλεργία συχνά συνοδεύεται από φαγούρα στα μάτια, την επιδερμίδα ή το στόμα και μπορεί να οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα.

Το πρώτο βήμα στη μεταχείριση χρόνιων αλλεργιών είναι μια επίσκεψη στον αλλεργιολόγο.Αυτός θα εντοπίσει την αιτία και θα αποφασίσει τη θεραπεία.

Οι αλλεργίες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες(αλλεργικό σοκ). Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απλά ενοχλητικές. Για ορισμένους το περιστασιακό φτέρνισμα, η φαγούρα και τα υγρά μάτια δεν έχουν μεγάλη σημασία. Άλλοι πάλι μεγαλώνουν συνηθίζοντας στην ενόχληση και τη δέχονται ως μέρος της άνοιξης ή του φθινοπώρου, ακόμα και αν τα συμπτώματα είναι έντονα.

Το γεγονός είναι, όμως, ότι οι αλλεργίες υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Απλές συμβουλές για τους αλλεργικούς

  • Όσοι είμαστε αλλεργικοί στα φυτά ή στην γύρη τους, κρατάμε κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού μας και ανοιχτό το air condition. Αγοράζουμε ένα ειδικό φίλτρο, που να συγκρατεί την σκόνη ή τη γύρη.
  • Χρησιμοποιούμε αποϋγραντήρες, αν οι χώροι όπου ζούμε εμφανίζουν υγρασία.
  • Εγκαθιστούμε ξύλινα πατώματα ή μαρμάρινα. Αποφεύγουμε να καλύπτουμε τα πατώματα με χοντρά χαλιά.
  • Ελαττώνουμε τα πήλινα διακοσμητικά και τα βιβλία, που συλλέγουν σκόνη.
  • Κρατάμε τα κατοικίδια έξω από το σπίτι.
  • Λουζόμαστε κάθε μέρα, για να απομακρύνετε σκόνη και πιτυρίδα.
  • Πλένουμε συχνά τα ρούχα μας.
  • Χρησιμοποιούμε καλύμματα μαξιλαριών, στρωμάτων και παπλωμάτων ώστε να υπάρχει ένας φραγμός ανάμεσα σε μας και στη σκόνη, που φωλιάζει στο κρεβάτι μας.
  • Αυτά δεν θα γιατρέψουν την αλλεργία μας αλλά σίγουρα θα μας ανακουφίσουν από τα πιο έντονα συμπτώματα της.