Καταναλωτικά Βήματα 09-10/2007

200709-10vimata.jpgΦίλες, Φίλοι,

Το σημείωμα αυτό γράφεται κάτω από το βάρος της μεγάλης, της ανυπολόγιστης Εθνικής καταστροφής, που στοίχισε ένα πρωτόγνωρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, αριθμό ανθρώπινων ζωών και οικολογικών, πολιτιστικών και παραγωγικών ζημιών.

Όποια δικαιολογία (εμπρηστές κ.λπ.), όσο λογική και αν φαίνεται, δε μπορεί να καλύψει την τεράστια ευθύνη των ηθικών αυτουργών (Αποχαρακτηρισμός & χρήση δασών, αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος). Αυτοί επέτρεψαν, σε οικονομικά συμφέροντα, να οπλίσουν εγκληματικά χέρια εμπρηστών. Οι εγκληματίες συνεπικουρούμενοι, από τη διάλυση της κρατικής μηχανής, στην οποία κυριαρχούν η ανεπάρκεια, η ανικανότητα, η κομματοποίηση και ο αποσυντονισμός, έκαψαν την Ελλάδα.

Και ας έρθουμε, στον Καταναλωτή. Λέει η πολιτεία: "Καταναλωτή είσαι ο βασιλιάς της ελεύθερης αγοράς, να καταγγέλλεις τα προβλήματα, που πέφτουν, στην αντίληψή σου."

Παράδειγμα πρώτο:
Οι Καταναλωτές νιώσαμε ότι μπορούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο του επόπτη και ελεγκτή της αγοράς, καταγγέλλοντας στον Ε.Φ.Ε.Τ., τα προβλήματα με τα τρόφιμα. Παρακολουθήσαμε τους ελέγχους, τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των παρανομούντων, την επιβολή κυρώσεων. Στη συνείδησή μας, καταξιώναμε, καθημερινά, τον Ε.Φ.Ε.Τ. Ξαφνικά, η πολιτεία, υπογράφει την "αναγγελία θανάτου" της ασφάλειας των τροφίμων, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων, από τον Ε.Φ.Ε.Τ. Ποιους ενοχλεί η λειτουργία και οι έλεγχοι του Ε.Φ.Ε.Τ.; Πάντως, όχι εμάς τους Καταναλωτές και την ασφάλειά μας.

Παράδειγμα δεύτερο:
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έστειλε, στο γενικό χημείο του κράτους, μια πληροφορία που είχαμε, για σημαντικό πρόβλημα, που μπορεί να προκληθεί, από την αλληλεπίδραση δυο τροφίμων. Το χημείο αποφεύγει να πάρει θέση, αποφεύγει να κάνει επιστημονική διαπίστωση. Παίζει, άραγε, ρόλο ότι τα δύο προϊόντα προέρχονται, από εταιρίες κολοσσούς;

Παράδειγμα τρίτο:
Ηλεκτρονική πλακέτα υπόσχονταν απόλυτη προστασία, από την ακτινοβολία του κινητού μας τηλεφώνου, με κόστος λίγα ευρώ. Η απάτη εμφανής, ο αγώνας του ΚΕ.Π.ΚΑ., απέναντι, σε ανεύθυνες υπηρεσίες, φέρνει αποτέλεσμα, μετά από 18 μήνες, δεκάδες επιστολές και πιέσεις. Κάτι, που έπρεπε να έχει απαντηθεί και να ολοκληρωθεί, μέσα σε ένα μήνα.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα παραδείγματα, που δείχνουν ότι, αν οι μηχανισμοί της πολιτείας δε λειτουργούν, η ελεύθερη αγορά γίνεται ζούγκλα. Τότε, ο Καταναλωτής τη μόνη προστασία του πρέπει να τη βασίζει, στη συλλογική του έκφραση, στο ΚΕ.Π.ΚΑ. Ας δυναμώσουμε, λοιπόν, το ΚΕ.Π.ΚΑ., για να προστατευτούμε….
Ο Πρόεδρος
και Συντονιστής του Ε.Σ.Κ.

Νικόλαος Τσεμπερλίδης