Καταναλωτικά Βήματα 3-4/1999



199904-05vimata.jpgΚαταιγίδα στα Βαλκάνια


Το κίνημα των καταναλωτών είναι ένα διεθνές κίνημα που στηρίζεται στη συνεργασία των πολιτών όλου του κόσμου, με στόχο την ειρηνική υπεράσπιση των κοινών δικαιωμάτων τους, της υγείας και της ασφαλείας τους, των οικονομικών συμφερόντων τους και της ποιότητας της ζωής τους. Δεν μπορεί, λοιπόν, παρά να είναι αντίθετο σε έναν πόλεμο που αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως άμαχους, και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μια χώρα με κατεστραμμένη την παραγωγική και κοινωνική υποδομή. Που αφήνει πίσω του το θάνατο, τη δυστυχία και την ολοκληρωτική καταστροφή.

Πολύ περισσότερο δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετο το κίνημα των καταναλωτών της χώρας μας. Όχι μόνο γιατί μας συνδέουν στενοί ιστορικοί δεσμοί με τα θύματα αυτού του πολέμου, που εκφράστηκαν, εδώ και μερικά χρόνια, με τη δημιουργία, μετά από πρωτοβουλία του ΚΕΠΚΑ, του Βαλκανικού Κέντρου Καταναλωτών, στο οποίο μετέχει και η Ομοσπονδία Καταναλωτών της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και γιατί ο πόλεμος αυτός έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες και στη χώρα μας. Τόσο στην εθνική μας οικονομία όσο και οικολογικές, λόγω της τοξικής και ραδιενεργού μόλυνσης, από τα σύγχρονα όπλα που χρησιμοποιούνται, από τη μαζική καύση πετρελαιοειδών και, προπαντός, από τους απερίσκεπτους βομβαρδισμούς παραγωγικών μονάδων επεξεργασίας χημικών προϊόντων.

Η αντίθεση μας στον πόλεμο αυτό, ωστόσο, δεν προκύπτει μόνο από τις άμεσες επιπτώσεις του, αλλά και από το γενικότερο στρατηγικό του στόχο. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε ένα μήνα πριν από τη σύγκλιση της διάσκεψης κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του, στη διάρκεια της οποίας υπεγράφη η νέα διακήρυξη αρχών της Βορειοατλαντικής Στρατιωτικής, αμυντικής μέχρι σήμερα, Συμμαχίας.

Δίνοντας στον εαυτό τους οι ηγέτες του ΝΑΤΟ το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης σε όποιο σημείο του πλανήτη κρίνουν ότι θίγονται οι αρχές και τα συμφέροντα τους, ανατρέπουν πλήρως το πλαίσιο στο οποίο λειτούργησε η διεθνής κοινότητα στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων, το πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εκφράστηκε κυρίως μέσω του ΟΗΕ.

Με βάση τη διακήρυξη αυτή, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη, που στηρίζεται στις δύο ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπης, ανατρέπει τους θεσμούς και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, καταργεί το δικαίωμα της εθνικής ανεξαρτησίας των κρατών και παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφήνει στο περιθώριο χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Η αδικαιολόγητα ανάλγητη επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί, προφανώς, την πιο σκληρή προειδοποίηση σε όσους θα είχαν τη διάθεση να αντιδράσουν στο νέο ρόλο που ανέθεσε στον εαυτό του το ΝΑΤΟ, το ρόλο της αναμφισβήτητης παγκόσμιας κυριαρχίας.

Η ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ο εκ των προτέρων παραδειγματισμός για όσους θα έχουν την πρόθεση να υπερασπιστούν τις μέχρι σήμερα καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, τις παγκόσμιες ισορροπίες και τα εθνικά δικαιώματα που αυτές εκφράζουν.

Με αυτή την έννοια είμαστε όλοι θύματα αυτού του πολέμου και είναι ευθύνη όλων μας η υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες στην πορεία της ανθρωπότητας και σήμερα καταπατώνται με τον πιο αδίστακτο τρόπο στη γειτονική μας χώρα.



Ο πρόεδρος
Γιώργος Μαγουλάς