Καταναλωτικά Βήματα 6-7/2002200206-07vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Καλοκαίρι, εποχή διακοπών, ξεκούρασης αλλά και κινδύνων. Τα ταξίδια, ο ήλιος, η θάλασσα έχουν την "τιμητική" τους.

Οι δρόμοι ασφυκτιούν από την κίνηση, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Η στατιστική πιθανότητα εμπλοκής μας σε ένα ατύχημα είναι πολύ υψηλή. Οι καιρικές συνθήκες και οι διατροφικές μας συνήθειες επιβαρύνουν έναν από τους τρεις συντελεστές δημιουργίας ατυχήματος, τον παράγοντα Άνθρωπο ως οδηγό ή πεζό. Ο δεύτερος συντελεστής ατυχημάτων είναι οι υποδομές, οι δρόμοι και η σήμανσή τους, που υστερούν κατά πολύ από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο τρίτος συντελεστής είναι τα μέσα, αυτοκίνητα ΙΧΕ, φορτηγά, λεωφορεία, μοτοποδήλατα κ.τ.λ. Η προβληματική λειτουργία των φορέων ελέγχου (ΚΤΕΟ) και η οικονομική και θεσμική κατάσταση της χώρας, επιτρέπουν σε πολλά μέσα με σοβαρά προβλήματα (όπως παλαιότητα και συντήρηση) να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού διευκολύνουν τη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων. Έτσι, αυτήν την εποχή παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των τροφικών δηλητηριάσεων. Η προσοχή μας, λοιπόν, πρέπει να ενταθεί, αν δε θέλουμε να αρρωστήσουμε την περίοδο των διακοπών.

Όπου και αν σκοπεύουμε να περάσουμε το καλοκαίρι μας, θα βρούμε "επιτήδειους", που στοχεύουν στο πορτοφόλι μας. Πρέπει να ελέγχουμε ποιότητα, τιμές, να συγκρίνουμε ομοειδή προϊόντα ή υπηρεσίες και βέβαια πάντοτε να απαιτούμε απόδειξη για οποιαδήποτε συναλλαγή μας. Σαν συνειδητοποιημένοι Καταναλωτές καταγγέλλουμε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και κακής ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων.

Η θάλασσα κρύβει κινδύνους, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Ο ήλιος είναι πηγή ζωής αλλά και πηγή κινδύνων. Θέλουν μέτρο και προσοχή το κολύμπι και η έκθεση στον ήλιο.

Η δύναμη των Καταναλωτών είναι η γνώση, η απαίτηση να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους και η συλλογική τους αντίδραση. Για αυτό, καταγγέλλουμε κάθε παράβαση που πέφτει στην αντίληψή μας. Η δράση κακών επαγγελματιών σταματά ή διορθώνεται, όταν κινδυνεύει η επιχείρησή τους από την προβολή των κακών υπηρεσιών ή προϊόντων που προσφέρουν. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συγκεντρώνει τις καταγγελίες των Καταναλωτών και δρα ανάλογα.

Καλό Καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος
Νικόλαος Τσεμπερλίδης