Καταναλωτικά Βήματα 9/2005



200505vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Ένα καλοκαιριάτικο σαββατοκύριακο, από αυτά που πάμε, στις όμορφες παραλίες, για να χαλαρώσουμε, να γεμίσουμε τις "μπαταρίες", παρέα με ένα βιβλίο, δέχτηκα μια γροθιά, στο στομάχι. Η αιτία; Ένα βιβλίο…

Ένα βιβλίο, που βασίζεται, σε έρευνα, ξεδίπλωσε, μπροστά μου, την ωμή αλήθεια, για μια σειρά από σημαντικότατα ζητήματα, που αφορούν τη διατροφή μας, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία μας, το βιασμό της φύσης, τη διαπλοκή της πολιτικής και εκτελεστικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα. Αναλύεται ο τρόπος δημιουργίας - λειτουργίας των γνωστών μας ταχυφαγείων (fast food), στη χώρα της υποτιθέμενης ελευθερίας, δημοκρατίας και ευμάρειας (Η.Π.Α.) καθώς και της παγκόσμιας εξάπλωσής τους. Αναλύονται "εγκλήματα" κατά του Ανθρώπου - Πολίτη - Καταναλωτή - Εργαζόμενου - Παραγωγού. Είναι ένα βιβλίο, από αυτά, που καθηλώνουν , που μας αναγκάζει να παραδεχτούμε ότι η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία και που όλοι πρέπει να διαβάσουμε, για να διδαχθούμε, και να γνωρίζουμε.

Οι τετρακόσιες σελίδες του βιβλίου, αποκαλύπτουν υπόγειες, αδιαφανείς σχέσεις των οικονομικών συμφερόντων και της τέχνης, που απευθύνεται όχι μόνο, σε ενήλικες αλλά και στην πιο ευαίσθητη ομάδα Καταναλωτών, τα παιδιά. Το περιβάλλον, η φυτική και ζωική παραγωγή θυσιάζονται, στο βωμό του αλόγιστου και απάνθρωπου κέρδους. Η εργασία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υγεία, ακόμα και η ζωή είναι αναλώσιμοι παράγοντες, σε μια μαθηματική σχέση, όπου το μοναδικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους.

Το βιβλίο αυτό με έκανε, για μια ακόμη φορά, να φωνάξω "Είμαι τυχερός που ζω, στην Ευρώπη και τυχερότερος, που η χώρα μου είναι η Ελλάδα". Αλλά, ταυτόχρονα, συνειδητοποίησα ότι αποτελούμε τον επόμενο στόχο, θα είμαστε τα επόμενα θύματα, αν δεν θωρακισθούμε, με γνώσεις, από την παιδική ηλικία, αν δεν στηρίξουμε και δεν αναπτύξουμε ατομικές και συλλογικές αντιστάσεις.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. θα ζητήσει την άδεια του εκδότη, για να δημοσιεύσουμε, στο περιοδικό μας, αποσπάσματα αυτού του βιβλίου, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2005, στα Ελληνικά, από τις εκδόσεις Διόπτρα, με τον τίτλο ¨ΦΑΚΕΛΟΣ "ΤΙ ΤΡΩΜΕ". Είναι το βιβλίο του Eric Schlosser "Fast Food Nation", που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε, στο εξωτερικό, το 2001. Στην Αγγλία, έφερε αποτελέσματα, όπως αναφέρεται, στο άρθρο "Τα κέρδη των Mac Donald's μειώθηκαν", που δημοσιεύεται, σε αυτό το τεύχος. Προτρέπουμε όλους τους Έλληνες Καταναλωτές να διαβάσουν αυτό το βιβλίο και ευχόμαστε να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος
Νικόλαος Τσεμπερλίδης