Καταναλωτικά Βήματα 5-6/2005200503vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Τιμές - Ποιότητα - Ακρίβεια.

Τρεις λέξεις, - έννοιες, που κυριαρχούν, στην καθημερινότητα των Πολιτών - Καταναλωτών και καθορίζουν τις επιλογές μας. Το δίλημμα ακριβό ή φτηνό, ποιοτικό ή λιγότερο ποιοτικό έχει μεταβληθεί, σε καθημερινό βραχνά.

Οι τιμές διαμορφώνονται, με βάση την προσφορά, τη ζήτηση, τον ανταγωνισμό και την ύπαρξη ή την απουσία διαφάνειας στην κοστολόγηση.

Η ποιότητα, συνδέεται, με την ασφάλεια, την υγιεινή, τα πρότυπα, την πιστοποίηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τις προσδοκίες ικανοποίησης και την παιδεία του Πολίτη - Καταναλωτή και παίζει σημαντικό ρόλο, στη διαμόρφωση της τελικής τιμής ενός προϊόντος ή υπηρεσίας.

Η ακρίβεια είναι πρόβλημα, που βασανίζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, ιδιαίτερα, από την εισαγωγή του ευρώ. Τα αίτιά της, όμως, δεν πρέπει να εντοπίζονται, μόνον, στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Είναι βαθύτερα και πηγάζουν, από ανεύθυνες συμπεριφορές προμηθευτών, που χρησιμοποιούν κάθε αφορμή, ως άλλοθι, για ανατιμήσεις αλλά και Καταναλωτών, που δεν εκτιμούμε, όσο πρέπει, τη αξία του κοινού νομίσματος. Οι επιπτώσεις της ακρίβειας και ο βαθμός, που εμείς οι Καταναλωτές την αντιλαμβανόμαστε, συνδέονται, με το διαθέσιμο εισόδημά μας.

Η παγκοσμιοποιημένη ελεύθερη αγορά έχει δημιουργήσει νέα, συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα, τα οποία δημιουργούν, με τη σειρά τους, νέες ευθύνες για Πολιτεία, Προμηθευτές, Καταναλωτές. Και αυτά τα δεδομένα είναι που προκαλούν δυσκολίες και σύγχυση, στους Καταναλωτές, όταν αυτοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη σχέση των τριών παραπάνω εννοιών, ώστε να προβούν, σε "σωστές" επιλογές.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. προσπαθώντας να φωτίσει, όσο περισσότερο γίνεται το θέμα αυτό, διοργανώνει διημερίδα, στις 3 - 4 Ιουνίου 2005, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι φορείς της αγοράς θα καταθέσουν τις απόψεις τους, τη δική τους οπτική, το δικό τους προβληματισμό, με κοινό στόχο, ελπίζουμε, μια καλύτερη λειτουργία της αγοράς, με ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες, σε λογικές τιμές.

Σας καλούμε όλους, σε αυτή μας την προσπάθεια, σε αυτό το πρώτο βήμα να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος, πάνω στα καυτά προβλήματα της καθημερινότητάς μας.

Ο πρόεδρος
Νικόλαος Τσεμπερλίδης
Συνονιστής του Ε.Σ.Κ.