Οι υπουργοί της Ε.Έ. αδιαφορούν για τους καταναλωτές τους οποίους η Volkswagen δημιούργησε πρόβλημα

Σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε, στις Βρυξέλλες, στις 7 Ιουνίου 2016, οι Υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να πιέσουν τη Volkswagen, ώστε να αποζημιώσει τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η εταιρία χρησιμοποίησε «συσκευές απάτης», για να κρύψει τις πραγματικές εκπομπές ρύπων, από τα αυτοκίνητά της. Και όμως, η κ. Bienkowska, Ευρωπαία Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τη Βιομηχανία, είπε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα νομικά εργαλεία, για να διασφαλίσουν ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα αποζημιωθούν.

Η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταναλωτών (BEUC), σχολίασε:
«Υπάρχουν εκατομμύρια καταναλωτές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν επηρεαστεί, από τη «συσκευή απάτης», που χρησιμοποίηση η Volkswagen, για να παρακάμψει τη νομοθεσία, για τη μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα. Έχουμε δει τις προσπάθειες της Volkswagen, των κρατικών αρχών και των δικαστηρίων να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες των «πειραγμένων» αυτοκινήτων, στις Η.Π.Α. Στην Ευρώπη, όμως, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι κρατικές αρχές παριστάνουν τους τυφλούς. Οι Υπουργοί, σήμερα, απέτυχαν να διαβεβαιώσουν τους ιδιοκτήτες των «πειραγμένων» αυτοκινήτων ότι οι παράνομες συμπεριφορές θα έχουν συνέπειες και στην Ευρώπη.
Τα κράτη – μέλη πρέπει να ανταποκριθούν, στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτρόπου κ. Bienkowska, να εξετάσουν τρόπους αποζημίωσης των κατόχων αυτοκινήτων. Οι καταναλωτές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν πέσει θύμα κοροϊδίας και αξίζουν επαρκή αποζημίωση. Οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αυστηροποιηθούν, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που είναι ένοχες, για παραβίαση νόμων, θα αφεθούν στο απυρόβλητο».