Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε κανόνες για να αποφύγουμε το επόμενο σκάνδαλο «τύπου Volkswagen»

Οι Ευρωβουλευτές υπερψήφισαν, στις 4 Απριλίου 2017, μέτρα, για να αποφύγουμε επόμενο σκάνδαλο νόθευσης των πραγματικών εκπομπών ρύπων (dieselgate), όπως αυτό της Volkswagen. Οι Ευρωβουλευτές υποστήριξαν μέτρα που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ζητούσαν, εδώ και καιρό:
  • Μεγαλύτερη δύναμη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον έλεγχο των αυτοκινήτων και την παρακολούθηση ότι τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν τους κανόνες, σωστά,
  • Έλεγχοι, σε τουλάχιστον 20% των νέων μοντέλων, μόλις τεθούν σε κυκλοφορία,
  • Μεγαλύτερη διαφάνεια των αποτελεσμάτων των ελέγχων,
  • Διαχωρισμός των οικονομικών σχέσεων, ανάμεσα στους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τις ιδιωτικές εταιρείες ελέγχου,
  • Αποζημίωση, για τους καταναλωτές, που ζημιώθηκαν, από το σκάνδαλο Volkswagen, γιατί η ανάκληση και η διόρθωση δεν αποτελεί ικανοποιητική αποζημίωση.
  • Παρουσίαση πρότασης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα μηχανισμό συλλογικής αποζημίωσης, για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και
  • Ευθύνη των κατασκευαστών αυτοκινήτων, για οποιαδήποτε ζημιά προκύψει, από τη μη συμμόρφωση των αυτοκινήτων.
Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
«Η ψήφος αυτή δείχνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο έλαβε τα σωστά μαθήματα, από το σκάνδαλο Volkswagen και στέκεται, στο πλευρό των καταναλωτών. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει αυστηρά μέτρα, για να διορθωθεί το λάθος σύστημα ελέγχου ρύπων. Όμως, δεν ενέκρινε τη σύσταση μια Ευρωπαϊκής Αρχής, που να επιβλέπει τον έλεγχο αυτοκινήτων. Το Ευρωκοινοβούλιο είπε, ξεκάθαρα, ότι οι καταναλωτές, που ζημιώθηκαν, πρέπει να αποζημιωθούν, γιατί τους πούλησαν ελαττωματικά αυτοκίνητα. Η Volkswagen πρέπει να λάβει αυτό το μήνυμα και να αποζημιώσει τα 8,5 εκατομμύρια καταναλωτών, στην Ευρώπη. Αυτοί οι καταναλωτές έχουν πέσει θύματα κοροϊδίας, όσον αφορά την απόδοση των αυτοκινήτων τους και ανησυχούν ότι τα αυτοκίνητα τους χάνουν την αξία τους. Ταυτόχρονα ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ιδιόκτητων Volkswagen παραπονιούνται ότι η διόρθωση έχει καταστρέψει το αυτοκίνητό τους. Δικαιούνται, λοιπόν, αποζημίωση».
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών σε συνεργασία με την BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και μεγάλη δικηγορική εταιρεία, στο εξωτερικό, σχεδιάζουν συλλογική αγωγή εναντίον της Volkswagen, για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, για τις ζημιές, που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Volkswagen / Audi / Seat / Skoda diesel, τα οποία έφεραν τη συσκευή «παραπλάνησης» και δεν ήταν συμβατά με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, για εκπομπές ρύπων.
Καλούμε, λοιπόν, όσους καταναλωτές έχουν στην κατοχή τους αυτού του τύπου αυτοκίνητα να επικοινωνήσουν, επειγόντως, με το ΚΕ.Π.ΚΑ., πριν κάνουν οποιαδήποτε άλλη κίνηση (ακόμα και επισκευή).

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το ΚΕ.Π.ΚΑ.,
Βας. Ηρακλείου 32,
τηλ. 2310-233333, 2310269449
Δευτέρα έως Παρασκευή
ώρες 09:00 – 14:30.