Τι θα γίνει με τα «θύματα» της Volkswagen στην Ελλάδα;

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, στις 15 Οκτωβρίου 2015, απέστειλε στον κ. Αντώνιο Παπαδεράκη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, επιστολή, θέτοντας το πρόβλημα, που είχε δημιουργήσει, στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Volkswagen, η εταιρία με την εγκατάσταση σε αυτά, «συσκευών απάτης», εν αγνοία των καταναλωτών. Την επιστολή αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Επειδή ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν απαντούσε, επανήλθαμε, στις 5 Νοεμβρίου 2015, με νέα μας επιστολή. Αυτήν την επιστολή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Η αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στις δύο επιστολές, ήταν να αποστείλει μια επιστολή, στους επίσημους διανομείς του ομίλου Volkswagen, ζητώντας στοιχεία. Επειδή δεν μας ενημέρωνε, επί μήνες, για το αποτέλεσμα της επιστολής της προς τη Volkswagen, στις 18 Μαρτίου 2016, της υπενθυμίσαμε με νέα επιστολή μας το πρόβλημα. Αυτή την επιστολή, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Και πάλι ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αγνόησε τις επιστολές του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, αλλά κυρίως τους ιδιοκτήτες «πειραγμένων» αυτοκινήτων, στην Ελλάδα. Έτσι, στις 6 Ιουνίου 2016, αποστείλαμε αυστηρή επιστολή – προειδοποίηση, στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Την επιστολή αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Και «Ω του θαύματος», στις 8 Ιουνίου 2016, λάβαμε απάντηση, από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Την απάντηση αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Δυστυχώς, η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ούτε μας ικανοποιεί, ούτε μας βρίσκει σύμφωνους. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δέχεται, χωρίς καμία έρευνα, τα όσα ισχυρίζεται η Volkswagen, ότι δηλαδή «τα αυτοκίνητα, με το πειραγμένο λογισμικό είναι τεχνικά ασφαλή και δεν πρόκειται να επηρεαστεί η κατανάλωση ή οι επιδόσεις αυτών, μετά τα τεχνικά μέτρα αποκατάστασης».
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, πιστεύει ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν πράττει όσα θα έπρεπε, για να προστατέψει τους περίπου 21.000 καταναλωτές – κατόχους «πειραγμένων» αυτοκινήτων. Άλλωστε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή λαμβάνει, συνεχώς, ενημέρωση  από το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, για την πορεία της υπόθεσης, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Η.Π.Α. Στις Η.Π.Α. η Volkswagen ακολουθεί εντελώς διαφορετική πολιτική, προσπαθώντας να αποκαταστήσει όλη τη ζημιά, που προκάλεσε, κάτω από την πίεση και την ενεργοποίηση της Πολιτείας, – ιδιοκτητών και δικαστών.
Για το λόγο αυτό, το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών προσανατολίζεται να αναλάβει δράση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να προστατέψει όλους τους καταναλωτές – μέλη του, που αυτή τη στιγμή βλέπουν μια εταιρία να παραβιάζει τα δικαιώματά τους, να τους παραπλανεί και η Πολιτεία, απλά, να παρακολουθεί, χωρίς να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, όπως όφειλε.
Καλούμε τους καταναλωτές – κατόχους «πειραγμένων» αυτοκινήτων να επικοινωνήσουν, με το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, ώστε να μπορέσει το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών να προγραμματίσει τις μελλοντικές του δράσεις, για την επίλυση του προβλήματος. Επικοινωνήστε, άμεσα, με τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών. Η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.