k06Τα παιδιά και οι νέοι είναι η πληθυσμιακή ομάδα, με τη (σχετικά) μεγαλύτερη συμμετοχή, στη χρήση του Διαδικτύου (internet). Είναι, συγχρόνως και η πιο ευάλωτη ομάδα, στους κινδύνους, που κρύβονται, μέσα σ' αυτό.

Μια σοβαρή παράμετρος του προβλήματος, που ίσως δεν τονίζεται όσο πρέπει, είναι η απομόνωση του νέου και του παιδιού, το κλείσιμό του στους "τέσσερις τοίχους του δωματίου", μπροστά σε ένα μηχάνημα. Δεν υπάρχουν παρέες, φίλοι, με την φυσική τους μορφή. Και εάν η χρήση του υπολογιστή γίνεται, με υπερβολή, πολλές ώρες την ημέρα, τότε, σε λίγο, θα έχουμε έναν άνθρωπο απομονωμένο, χωρίς καμία κοινωνική δραστηριότητα, που, πολύ πιθανόν, να καταλήξει μοναχικός. Ο εθισμός στο διαδίκτυο θεωρείται πλέον ασθένεια που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.

Επίσης, η πολύωρη χρήση του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία (μάτια, σκελετός, κ.λπ.).

Πρέπει να πείσουμε τα παιδιά, μέσα από ένα διάλογο, ότι η υπερβολική χρήση ενός υπολογιστή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους και στην υγεία τους αλλά και να τα ενημερώσουμε, για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν, όταν "ανοίγονται" στο μαγευτικό αυτό χώρο.

Ο μικρός "σέρφερ" πρέπει:

 1. Να μην αποδέχεται, ποτέ, κάποια συνάντηση, με άτομα, που γνώρισε, μέσω Internet.
 2. Να μη στέλνει, ποτέ, μηνύματα (email), με την διεύθυνση του σπιτιού του, τον αριθμό του τηλεφώνου, το όνομα του σχολείου ή τη φωτογραφία του. Ακόμη, να μη δίνει, ποτέ, τέτοια στοιχεία, στις "on line" συζητήσεις (chat rooms). Τα ηλεκτρονικά μηνύματα μπορεί να χαθούν ή να "πέσουν", σε χέρια ανθρώπων, που θα τα εκμεταλλευτούν, σε βάρος του. Οι "on line" συζητήσεις δεν παρέχουν καμία ασφάλεια.
 3. Να μην αναφέρει, ποτέ, τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας ή στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειάς του, χωρίς να συμβουλευτεί τους γονείς ή τους κηδεμόνες του. Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά, για να βλάψει οικονομικά, την οικογένεια.
 4. Να μη δώσει, ποτέ και σε κανένα, τους κωδικούς πρόσβασης, που διαθέτει στο Internet. Όσοι γνωρίζουν αυτούς τους κωδικούς, μπορούν να παρουσιάζονται, με το όνομα του πραγματικού κατόχου των κωδικών, να στέλνουν μηνύματα, υπογράφοντας με αυτό το όνομα ή να διαβάζουν αλληλογραφία, που δεν απευθύνεται προς αυτούς.
 5. Να γνωρίζει ότι οι άνθρωποι, με τους οποίους επικοινωνεί "on line", δεν είναι πάντοτε αυτοί, που δείχνουν, ακόμη και όταν έχει επικοινωνήσει, μαζί τους, πολλές φορές. Οι άνθρωποι δε λένε, πάντοτε, την αλήθεια στο Διαδίκτυο. Κανένας δε μπορεί να τους "δει" και να ελέγξει την ειλικρίνεια και την τιμιότητά τους.
 6. Να προσέχει, ιδιαίτερα, στις "on line" συζητήσεις. Ακόμη κι αν η συζήτηση, που συμμετέχει, είναι μόνο για παιδιά ή νέους της ηλικίας του, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς, αν όλοι όσοι συμμετέχουν, σ' αυτήν, είναι άτομα αυτής της ηλικίας. Μπορεί κάποιος ενήλικας ή κάποιο μεγαλύτερο παιδί να επιδιώκει να ξεγελάσει το μικρό πλοηγό.
 7. Αν κάποιος πει ή γράψει κάτι παράξενο, σε μια "on line" συζήτηση ή σε κάποιο μήνυμά του, πρέπει να ενημερώσει, αμέσως, τους γονείς του.
 8. Να μην απαντά, ποτέ, σε άσχημα ή προκλητικά μηνύματα. Να ενημερώνει τους γονείς ή τους κηδεμόνες του, κάθε φορά, που δέχεται τέτοια μηνύματα ή φωτογραφίες, στις "on line" επικοινωνίες του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να ζητήσει, από τους γονείς του, να επικοινωνήσουν, με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
 9. Να μην αποδέχεται καμία προσφορά, που μοιάζει ιδιαίτερα "συμφέρουσα" και η οποία προέρχεται, από κάποιο άγνωστο, γιατί πιθανότατα ο άγνωστος προσπαθεί να τον ξεγελάσει.
 10. Να αναζητήσει μήπως ο παροχέας υπηρεσιών Internet, που τον εξυπηρετεί, διαθέτει ελεγχόμενους χώρους συζητήσεων (chat rooms), για παιδιά της ηλικίας του. Να χρησιμοποιεί μόνο αυτούς τους χώρους, για τις "on line" συζητήσεις του. Σ' αυτούς, υπάρχει, πάντοτε, ένας υπεύθυνος ενήλικας, που εποπτεύει τις συζητήσεις και φροντίζει να τις διατηρεί "καθαρές". Ο επόπτης αυτός δεν κάνει αισθητή την παρουσία του, εκτός εάν κάποιος συμπεριφερθεί, άσχημα.
 11. Να αποφεύγει, πάντοτε, τις ιστοσελίδες, που απευθύνονται, αποκλειστικά, σε ενήλικες. Οι προειδοποιητικές πινακίδες - "over 18 years" - έχουν σκοπό να προστατεύσουν. Επιπλέον, οι ιστοσελίδες αυτές μπορεί, μερικές φορές, να "χρεώσουν" υπερβολικά, το λογαριασμό του τηλεφώνου.
 12. Να μην επιλέγει συνδέσμους (web links), σε ηλεκτρονικά μηνύματα και να μην ανοίγει αρχεία επισυναπτόμενα, σε μηνύματα, που προέρχονται από ανθρώπους αγνώστους. Επίσης, να μην ανοίγει αρχεία, που "κατεβάζει", από το Διαδίκτυο. Μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή του, με κάποιο ιό (virus), που θα του προκαλέσει σοβαρές βλάβες.

Στην αγορά, έχουν κυκλοφορήσει παιχνίδια, που συνδέονται στο διαδίκτυο. Τα παιχνίδια αυτά θέτουν σε σημαντικούς κινδύνους τα παιδιά. Ας ενημερωθούμε για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

 

 


 Δείτε επίσης