re 081Πως εντοπίζουμε ένα ανακυκλωμένο προϊόν

Το ανακυκλωμένο χαρτί είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ανακυκλωμένο προϊόν. Μπορούμε να βρούμε ανακυκλωμένο χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτί συσκευασίας, χαρτί εκτυπώσεως, φωτοαντιγραφικό χαρτί και γραφική ύλη. Πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν πλέον ανακυκλωμένα υλικά, για τη συσκευασία των προϊόντων τους. Π.χ. Ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ξανά, σε πλαστικές φιάλες, ή πλαστικά δοχεία τροφίμων. Μπορεί να εκπλαγούμε, ευχάριστα, όταν ανακαλύψουμε πόσα προϊόντα, από ανακυκλωμένα υλικά, κυκλοφορούν, στην αγορά:
Εφημερίδες
Ρούχα (πολλά ρούχα, από φλιζ, γίνονται από ανακυκλωμένο πλαστικό)
Υαλικά
Έπιπλα
Παιχνίδια
Είδη υγιεινής
Οικοδομικά υλικά
Υπάρχουν συγκεκριμένα σήματα, που μας βοηθούν να εντοπίσουμε, τα προϊόντα, που προέρχονται, από ανακυκλωμένα υλικά, όταν ψωνίζουμε. Ας τα γνωρίσουμε. 

Πώς ξεχωρίζουμε τους κάδους;

Προσοχή, στην ταμπέλα, που είναι κολλημένη, πάνω στον κάδο. Εκεί, αναγράφεται ποια υλικά πρέπει να ρίξουμε. Στο καπάκι τους, έχουν δύο, ή περισσότερες στρογγυλές οπές, ή μια ορθογώνια.

Κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών, για χάρτινες συσκευασίες, γυάλινες, πλαστικές και αλουμινίου. 

  kadoi02.jpg

Κάδοι για μπαταρίες

kadoi01.jpg

Κάδοι ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών

  kadoi04.jpg

Επειδή υπάρχουν και άλλα είδη κάδων ανακύκλωσης, πρέπει πάντοτε να διαβάζουμε τις ταμπέλες, που είναι κολλημένες, επάνω στους κάδους, για να μη ρίχνουμε αλουμίνιο, στον κάδο του χαρτιού και χαρτί, στον κάδο της ανακύκλωσης συσκευασιών.

Όταν βαριόμαστε να ξεχωρίσουμε τα σκουπίδια μας και να περπατήσουμε λίγα βήματα παραπάνω, για να φτάσουμε, στον αντίστοιχο κάδο ανακύκλωσης, ας θυμόμαστε, ότι η ανακύκλωση αλουμινίου απαιτεί μόνο 5% της ενέργειας, που απαιτείται, για να κατασκευάσουμε καινούργιο αλουμίνιο. Επίσης, η ανακύκλωση εκπέμπει μόνο 5% των ρύπων, που εκπέμπονται, για την κατασκευή καινούργιου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ενέργεια, που εξοικονομούμε, ανακυκλώνοντας ένα μόνο κουτάκι αλουμινίου, επαρκεί, για να λειτουργήσει η τηλεόρασή μας, για 3 ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. 

 

 


 Δείτε επίσης