Καταναλωτικά Βήματα 07-08/2008

200807-08vimata.jpgΠικρές αλήθειες, για την ακρίβεια

Φίλοι και Φίλες,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρακολουθούμε μία "συντονισμένη" προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών, για την ακρίβεια, στις πλάτες των καταναλωτών και των συλλογικών τους εκφράσεων. Θέλουμε να αποσαφηνίσουμε:

  • Η ακρίβεια έχει "χτυπήσει" κόκκινο, στον τομέα της διατροφής, στον τομέα των ειδών καθημερινής χρήσης και στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
  • Η έρευνα αγοράς, που ζητούν, από τους καταναλωτές, δεν είναι εφικτή, όταν αφορά τρόφιμα, είδη καθημερινής ανάγκης ή υπηρεσίες, που αποτελούν μονοπώλιο. Δε θα ψάχνουμε πέντε μέρες, για να φάμε ένα μεσημεριανό φαγητό.
  • Η αδιαφάνεια, στην κοστολόγηση, που επικρατεί, στην αγορά, δεν αποτελεί ευθύνη του καταναλωτή. Τα σούπερ μάρκετ επιρρίπτουν ευθύνες, στη βιομηχανία και τις πολυεθνικές, η βιομηχανία και οι πολυεθνικές ρίχνουν την ευθύνη, στα σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση ζήτησε κοστολογικά στοιχεία, αλλά σιωπά, για το ποιος, επώνυμα, αισχροκερδεί. Όμως, όλοι μαζί ρίχνουν την ευθύνη, στον καταναλωτή.
  • Ο καταναλωτής είναι επόπτης και διαμορφωτής της αγοράς, όταν αυτή λειτουργεί, με όρους υγιούς ανταγωνισμού. Όταν η αγορά κυριαρχείται, από εναρμονισμένες πρακτικές και καρτέλ, που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται, αλλά αδυνατεί να ελέγξει, δεν είναι δυνατόν να πετιέται το "μπαλάκι" των ευθυνών, στις Ενώσεις Καταναλωτών.
  • Οι Ενώσεις Καταναλωτών είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η κοινωνία των πολιτών έχει σκοπό να επισημαίνει τα προβλήματα του κράτους, της πολιτείας, των κυβερνήσεων, της αγοράς κ.λπ. και να καταθέτει απόψεις και προτάσεις. Δεν είναι αυτή, που επιλύει τα προβλήματα της αγοράς. Οι κυβερνήσεις υπόσχονται επίλυση των προβλημάτων της αγοράς και ψηφίζονται και για το λόγο αυτό.


Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει, σε μποϊκοτάζ, κάτω από πιέσεις, διαφόρων αρμοδίων και μη. Επιστρέφουμε το "μπαλάκι" των ευθυνών, στους καθ' ύλη αρμόδιους, κυβέρνηση, βιομηχανία, πολυεθνικές, σούπερ μάρκετ, προέδρους μονοπωλιακών κρατικών επιχειρήσεων, "ανεξάρτητες" επιτροπές και υπουργούς, που εγκρίνουν υπέρογκες αυξήσεις, πολλαπλάσιες του πληθωρισμού.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι αντίθετο, στο γαϊτανάκι των γενικών μποϊκοτάζ, εναντίων δικαίων και αδίκων, με συγκεκριμένη κοντινή ημερομηνία λήξης, που πλήττει αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι ούτως ή άλλως, έχουν εξουθενωθεί, από την αισχροκέρδεια των ενδιάμεσων, η οποία αντικατέστησε το λογικό και θεμιτό κέρδος.

Θα ήμασταν πρόθυμοι να οργανώσουμε μποϊκοτάζ, κατά ενός συγκεκριμένου προϊόντος, ή κατά μιας συγκεκριμένης εταιρίας (όσο μεγάλη και αν είναι), χωρίς ημερομηνία λήξης, με συγκεκριμένο στόχο, εφόσον μας δοθούν, επίσημα και υπεύθυνα, από την Πολιτεία, τα στοιχεία, που αποδεικνύουν ποιος, πραγματικά, ευθύνεται, για την καταλήστευση των δύο άκρων της αλυσίδας της κατανάλωσης.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. με τις μικρές του δυνάμεις, αλλά με την ορμή και τη δύναμη του εθελοντισμού, κατάφερε να φέρει, στο προσκήνιο την ακρίβεια και να αποδείξει, με συγκεκριμένα στοιχεία, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν περιμένουμε αναγνώριση της προσφοράς μας, από όλους, αλλά δεν αποδεχόμαστε ευθύνες, που δε μας αναλογούν.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ
και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΚΑ

Νικόλαος Σ. Τσεμπερλίδης