Καταναλωτικά Βήματα 2/1995



199502vimata.jpgΟ μικρός
πρίγκιπας...


Αν ο μικρός πρίγκιπας του Ιβ Σεντ Εξιπερί κατέβαινε από το μικρό πλανήτη του και κατευθυνόταν σε ένα τεράστιο σύγχρονο σούπερ-μάρκετ με 10.000 τετραγωνικά μέτρα, βιτρίνες γεμάτες παιχνίδια και χιλιάδες καταναλωτικά αγαθά πώς θα αντιδρούσε; θα ξαναγύριζε έντρομος στον μικρό πλανήτη του ή θα περιδιάβαινε τους χώρους του σούπερ-μάρκετ, θα γέμιζε το καρότσι του με παιχνίδια και θα πλήρωνε με πιστωτική κάρτα; Αυτό το τεύχος δεν απευθύνεται στους μεγάλους. Απευθύνεται στους χιλιάδες μικρούς πρίγκιπες, σε όλα τα παιδιά καταναλωτές τα οποία έχοντας ελάχιστες γνώσεις της αγοράς, καλόπιστη συμπεριφορά και ευπιστία, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύχρωμες συσκευασίες, πανέξυπνες (και παραπλανητικές) διαφήμισες που απευθύνονται στο υποσυνείδητο τους, τεράστιες αφίσες και μια στρατιά διαφημιστών που γνωρίζουν πολύ καλά την παιδική ψυχολογία. Δυστυχώς οι δικοί μας μικροί πρίγκιπες δεν έχουν διέξοδο φυγής, δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο σε άλλο πλανήτη, θα πρέπει να μείνουν εδώ και ν' αντιμετωπίσουν κατάματα αυτό που βρίσκουν μπροστά τους. Το ΚΕΠΚΑ μ' αυτό το τεύχος θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα στους μικρούς καταναλωτές.

Αντισταθείτε με την ενημέρωση.

Γνωρίστε τον κόσμο στον οποίο ζείτε, γνωρίστε τον κόσμο της κατανάλωσης, είναι το ίδιο σημαντικό - ίσως σημαντικότερο-από το να γνωρίσετε την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης ή το πότε έγινε η μάχη του Γρανικού.

Σ' αυτό το τεύχος θα βρείτε πληροφορίες και γνώσεις που θα σας χρησιμεύσουν να κατανοήσετε τους κανόνες της αγοράς, τους βασικούς κανόνες της κατανάλωσης. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση.

Και μην ξεχνάτε: Εξετάσεις στην ύλη του περιοδικού θα δίνετε κάθε μέρα!!!



Ο πρόεδρος
Γιώργος Μαγουλάς