Καταναλωτικά Βήματα 11-12/1998



199806vimata.jpgΟ νέος χρόνος


Η νέα χρονιά ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες και ελπίδες για τους καταναλωτές της Ευρώπης, προσδοκίες και ελπίδες που στηρίζονται στις εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της προηγουμένης χρονιάς, για τους καταναλωτές, συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους μήνες:

Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη των Ενώσεων Καταναλωτών στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων Καταναλωτών της Ενωμένης Ευρώπης, και συμμετείχαν οι Επίτροποι Καταναλωτών κα Εmmα Βοninο και Γεωργίας κ. Franz Fischer, εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, στελέχη της Διεύθυνσης XXIV και, φυσικά, η ηγεσία του ΒΕUC. Αντικείμενο της Συνδιάσκεψης η Διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης για την πολιτική καταναλωτών της Ε.Ε. της πενταετίας 1999 - 2002.

Λίγο πριν τις γιορτές πραγματοποιήθηκε το τελευταίο από τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για τη διαδικασία μετάβασης στο Ευρώ, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των Ενώσεων Καταναλωτών της χώρας μας. Γιατί οι Ενώσεις Καταναλωτών έχουν σπουδαίο ρόλο να παίξουν στην ενημέρωση των καταναλωτών αλλά και στην προστασία των συμφερόντων τους στην πορεία της νομισματικής ενοποίησης της Ευρώπης.

Τέλος, η χρονιά έκλεισε με την αποδοχή από την γενική συνέλευση των Ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, της αίτησης του ΚΕΠΚΑ να γίνει πλήρες μέλος του ΒΕUC.

Οι εξελίξεις όμως, σε σχέση με τους καταναλωτές, δεν περιορίζονται στα όρια της σημερινής Ενωμένης Ευρώπης. Οι λαοί του γεωγραφικού χώρου της Ευρωπαϊκής ηπείρου, που βρίσκονται ήδη εδώ και μερικά χρόνια στη διαδικασία μετάβασης στην ελεύθερη οικονομία, οι καταναλωτές των Βαλκανικών χωρών, της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, προσβλέπουν με ελπίδα σε μια προοπτική ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι προετοιμασία αυτής της προοπτικής έχει ήδη ξεκινήσει με προγράμματα όπως το Βαλκανικό Κέντρο Καταναλωτών και το ΤΑCIS στην Ουκρανία, στα οποία πρωτοστατεί το ΚΕ.Π.ΚΑ.

Όπως φαίνεται, το 1999 δεν θα είναι απλώς ο επίλογος ενός ταραχώδους αιώνα αλλά ο πρόλογος μιας νέας χιλιετίας με πολλές υποσχέσεις.

Για να γίνουν πραγματικότητα, βέβαια, οι τολμηρές ελπίδες μας θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά , και προπαντός ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, στις μεγάλες προκλήσεις που βάζει μπροστά μας το μέλλον.

Με τη βεβαιότητα ότι το 1999 θα είναι χρονιά ακόμη μεγαλύτερης ενίσχυσης του κινήματος των καταναλωτών και αποτελεσματικότερης δράσης του, εύχομαι σε όλους σας
Καλή, δημιουργική χρονιά.



Ο πρόεδρος
Γιώργος Μαγουλάς