Καταναλωτικά Βήματα 11-12/2010

201011-12.jpgΦίλοι και Φίλες,

Η εμπειρία 2,5 μηνών, από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου 3869/2010, "Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις", κατέδειξε, με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο, αφενός την αναγκαιότητα, θεσμικής ρύθμισης της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, και αφ' εταίρου, το τρομακτικό έλλειμμα γνώσης και χειρισμού των οικογενειακών και ατομικών οικονομικών δεδομένων, από πλευράς καταναλωτών.

Πως μπορεί να ερμηνεύσει, λογικός νους, τη δανειοδότηση καταναλωτών, με τέτοια ποσά χρημάτων, που απαιτούν, από τους καταναλωτές, να καταβάλουν μηνιαίες δόσεις, που ξεπερνούν το μηνιαίο εισόδημά τους; Πως μπορεί να κατανοήσει κανείς ότι υπάρχουν καταναλωτές, με πιστωτικές κάρτες αλλά δε διαθέτουν εισοδήματα;

Τώρα, γίνεται, απόλυτα, κατανοητό, γιατί οι τράπεζες, αρνούνταν να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο, για την "υπεύθυνη δανειοδότηση", από την πλευρά τους. Τώρα, γίνεται σαφές, γιατί αντέδρασαν, τόσο έντονα, στο νέο θεσμικό πλαίσιο, (Ν.3869/2010), που εμείς στο ΚΕ.Π.ΚΑ. ονομάζουμε πτωχευτικό δίκαιο του καταναλωτή.

Είναι αλήθεια ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία, που πλήττει τη χώρα, και τα ελληνικά νοικοκυριά, ανέδειξε, με το χειρότερο τρόπο, τους φόβους, που εξέφραζε το ΚΕ,Π.ΚΑ. από το 2005, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις επιπτώσεις της ανεύθυνης δανειοδότησης.

Αναγνωρίζουμε την ευθύνη του απλού καταναλωτή, που οι γνώσεις, οι αντιστάσεις οι επιθυμίες και τα προβλήματά του, τον οδήγησαν να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης των τραπεζών, χωρίς να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους.

Όμως, ποιος μπορεί να δικαιολογήσει τις τράπεζες, που βομβάρδιζαν τον απλό καταναλωτή, με όλα τα μέσα, που διαθέτει το σύγχρονο marketing, με τους υψηλά αμειβόμενους συμβούλους, που έβλεπαν μόνο στόχους, αριθμούς, bonus, και έκτιζαν τα υπερκέρδη των τραπεζών, πάνω στην "ανθρώπινη εκμετάλλευση";

Ακόμα και σήμερα, που οι ακραίες πρακτικές τους έχουν καταδικαστεί, από το σύνολό της κοινωνίας, κάποιοι συνεχίζουν απάνθρωπες τακτικές, με παράνομους μηχανισμούς, που δεν αναφέρουν τα στοιχεία τους, όταν καλούν από τηλεφωνικούς αριθμούς, με απόκρυψη, διασπείρουν τα προσωπικά δεδομένα, χωρίς ίχνος ευαισθησίας και ελάχιστης αναγνώρισης των δικών τους ευθυνών.

Όταν τα χρέη τους κοινωνικοποιούνται, ενώ τα κέρδη τους ιδιωτικοποιούνται, ανερυθρίαστα, καλούν τον καταναλωτή να πληρώνει τοκογλυφικά επιτόκια, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων δίνουν ψίχουλα, και χρησιμοποιούν κάθε μέσο, για να παρακάμψουν το νέο θεσμικό πλαίσιο, για τους υπερχρεωμένους καταναλωτές.

Όμως, εμείς, στο ΚΕΠΚΑ, θα δώσουμε τη μάχη, όπως κάθε φορά, ακούραστα, αταλάντευτα, συλλογικά, με μοναδικό οδηγό τις αρχές τις αξίες, που βασίζονται, στα δικαιώματα των καταναλωτών, ξεχνώντας πικρίες, από καταναλωτές, που ενώ δικαιώθηκαν, χάρη στην παρέμβαση του ΚΕΠΚΑ, το "ξέχασαν", πολύ γρήγορα.