Νέα ενεργειακή ετικέτα για ηλεκτρικές συσκευές: Τι περιμένει τους καταναλωτές και όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

belt 02

Από την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, όσοι αγοράσουν ένα νέο ψυγείο, πλυντήριο ρούχων ή τηλεόραση ενδέχεται να εκπλαγούν, όταν ανοίξουν τη συσκευασία. Υπάρχει περίπτωση η ενεργειακή ετικέτα που θα βρουν μέσα στο κουτί να είναι διαφορετική από την ετικέτα της συσκευασίας. Πώς γίνεται αυτό; Είναι μέρος της μετάβασης από την παλιά ενεργειακή ετικέτα σε μια νέα και καλύτερη ετικέτα. 

Τι είναι η ενεργειακή ετικέτα;

Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που διευκολύνει τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα και να συγκρίνουν την ενεργειακή απόδοση συσκευών, όπως τα ψυγεία, οι τηλεοράσεις και τα πλυντήρια πιάτων. Επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν βιώσιμες και συμφέρουσες αγορές.

Γιατί έρχεται μια νέα ετικέτα;

Έρευνα ανάμεσα σε καταναλωτές έδειξε ότι η κατάταξη που ισχύει σήμερα είναι παραπλανητική. Αυτό συμβαίνει γιατί στις ανώτερες κατηγορίες (Α+, Α++ και Α+++) “συνωστίζονται” πολλές συσκευές, ενώ οι κατώτερες κατηγορίες είναι άδειες, καθώς οι πιο ενεργοβόρες συσκευές έχουν πλέον απαγορευτεί, στην αγορά. Για να διορθώσει αυτήν την κατάσταση , η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναβαθμίσει την ετικέτα: όλες οι κατηγορίες με “+” θα εξαφανιστούν και θα αντικατασταθούν από την κλίμακα A έως G. Η ανώτατη κατηγορία Α θα είναι κενή, για να υπάρχει χώρος για τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, που θα παραχθούν στο μέλλον.

Η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και η ANEC - Ευρωπαϊκή Ένωση για το συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Πιστοποίηση, ζητούν εδώ και καιρό αυτήν την αναμόρφωση, η οποία θα βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν πιο εύκολα την ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές.

Χρονοδιάγραμμα μετάβασης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το Μάρτιο του 2019, την αναμόρφωση της ενεργειακής σήμανσης για τους λαμπτήρες φωτισμού, τα ψυγεία, τις οθόνες τηλεοράσεων, τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων. 

  • 1 Νοεμβρίου 2020: Οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι, από τη νομοθεσία να περιλαμβάνουν και την υπάρχουσα και την αναβαθμισμένη ετικέτα στις συσκευές. Όμως, η νέα ετικέτα δεν πρέπει να εμφανίζεται στα καταστήματα, είτε συμβατικά, είτε διαδικτυακά.
  • 1 Μαρτίου 2021: Οι νέες ετικέτες για τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια, τα ψυγεία, τους ψυγειοκαταψύκτες, τις αποθήκες κρασιού, τις τηλεοράσεις και τις οθόνες πρέπει να είναι ορατές στα καταστήματα. Οι λιανοπωλητές πρέπει να αλλάξουν τις ετικέτες μέσα σε 2 εβδομάδες από την 1η Μαρτίου 2021.
  • 1 Σεπτεμβρίου 2021: Οι νέες ετικέτες για τα φωτιστικά πρέπει να είναι ορατές στα καταστήματα.

belt 03

Γιατί δύο διαφορετικές ετικέτες για ένα ίδιο προϊόν;

Οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βλέπουν τις νέες ετικέτες στα καταστήματα από την 1η Μαρτίου 2021. Από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως τότε, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος τεσσάρων μηνών κατά την οποία οι παλιές και οι νέες ετικέτες θα συνυπάρχουν στη συσκευασία και στο εσωτερικό, αντίστοιχα. Αυτή η μεταβατική περίοδος είναι απαραίτητη για την προσαρμογή των κατασκευαστών και των προμηθευτών, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια αποστολής και αποθήκευσης των περισσότερων ηλεκτρικών συσκευών.

Που μπορώ να μάθω περισσότερα για την νέα ενεργειακή ετικέτα;

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών θα διεξάγει ενημερωτική εκστρατεία για τους καταναλωτές και για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τη νέα σήμανση με τη βοήθεια της BEUC και εννέα Ενώσεων Καταναλωτών από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος που ονομάζεται BELT. Το πρόγραμμα αυτό, στοχεύει στην αύξηση της απορρόφησης των πιο ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων. Για να ευαισθητοποιήσουν όλους τους εμπλεκόμενους (κατασκευαστές,  εμπόρους λιανικής και  καταναλωτές) σχετικά με τη νέα ενεργειακή ετικέτα, οι εταίροι του BELT διοργανώνουν δράσεις για όλους τους ενδιαφερόμενους σε εθνικό επίπεδο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

belt 01

Πως θα είναι αυτή η νέα ετικέτα;

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει μεταφράσει και προσαρμόσει για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, ένα πολύ χρηστικό και εύκολο στην κατανόηση έντυπο, που ετοιμάστηκε στο πρόγραμμα Belt. Σε αυτό το έντυπο παρουσιάζονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ετικέτας. Μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

 


Αυτό το άρθρο αντικατοπτρίζει μόνο την άποψη του ΚΕ.Π.ΚΑ. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Όργανα της δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχει.