Την Παρασκευή, στις 28 Ιουνίου 2008, το ΚΕ.Π.ΚΑ. και οι 8 Ενώσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδος (Ο.Ε.Κ.Ε.), ομοσπονδία, που δημιούργησε το ΚΕ.Π.ΚΑ., με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους, με σχέδιο, με στοιχεία, με συμμαχίες, εξέδωσαν δελτίο τύπου, με το οποίο δήλωσαν ότι σχεδιάζουν μποϋκοτάζ, χωρίς ημερομηνία λήξης, κατά την εταιρίας ΑΤΛΑΝΤΑ Α.Ε. Η εταιρία αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν η μόνη, που δεν είχε ανταποκριθεί, στο αίτημα των καταναλωτών, για μείωση των τιμών και καταπολέμηση της ακρίβειας. Η ΑΤΛΑΝΤΑ Α.Ε. είναι επίσημος αντιπρόσωπος των δημητριακών KELLOGG’S, στην Ελλάδα. Επίσης, αντιπροσωπεύει πολλές άλλες μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρίες, με εκατοντάδες προϊόντα.

Ταυτόχρονα, απευθύναμε πρόσκληση, σε όλες τις Ενώσεις Καταναλωτών, στη Γ.Σ.Ε.Ε., στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στην ΠΑ.ΣΕ.ΓΕ.Σ., στη ΓΕ.ΣΑ.ΣΕ., στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και στην Ε.Ν.Α.Ε., να καταθέσουν προτάσεις, για το σχεδιασμό του μποϋκοτάζ και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.

Τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008, συνεδρίασε, στην Αθήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών και Αγοράς, όπου ανακοινώσαμε το μποϋκοτάζ και καλέσαμε όλους τους φορείς, που συμμετείχαν, να βοηθήσουν, στο σχεδιασμό και στην επιτυχία του μποϋκοτάζ. Ενώσεις Καταναλωτών και άλλοι φορείς στήριξαν την πρωτοβουλία μας.

Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, προκηρύχθηκε σοβαρό μποϋκοτάζ, στοχευμένο, εναντίον συγκεκριμένης εταιρίας και χωρίς ημερομηνία λήξης. Πρώτη φορά, Ένωση Καταναλωτών ανέλαβε το κόστος να στραφεί, ονομαστικά, εναντίον εταιρίας. Και μόνον η ανακοίνωση ότι σχεδιάζουμε μποϋκοτάζ έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Την Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008, η εταιρία, αντιδρώντας στην ανακοίνωσή μας, ότι σχεδιάζαμε μποϋκοτάζ, χωρίς ημερομηνία λήξης, κατά των προϊόντων της, «πάγωσε» τις τιμές της, σε όλα τα προϊόντα, τα οποία διακινεί, στην ελληνική αγορά, από 01/07/08 έως και 31/12/08. Ταυτόχρονα, ανέστειλε και όλες τις ανατιμήσεις, οι οποίες είχαν γίνει, από την 30η Μαΐου 2008.

Δηλώσαμε ότι το μποϋκοτάζ αυτό ήταν η αρχή μιας σειράς παρόμοιων στοχευμένων και, χωρίς ημερομηνία λήξης, πρωτοβουλιών μας. Δεν ήμασταν ικανοποιημένοι, από την ανταπόκριση όλων των εταιριών, στο αίτημα των καταναλωτών, για την υποχώρηση των τιμών, ώστε να καταπολεμηθεί η ακρίβεια και να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταναλωτών. Υπήρχαν εταιρίες, που είχαν επιδείξει χαμηλή ανταπόκριση και αυτές οι εταιρίες μπήκαν, στο στόχαστρο του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Έτσι, προχωρήσαμε και στον επόμενο κατάλογο, με τις εταιρίες χαμηλής ανταπόκρισης. Ήταν 9 εταιρίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μεγαθήρια και πολυεθνικές. Αποστείλαμε επιστολή, ζητώντας τους να μειώσουν ή να παγώσουν τις τιμές τους. Οι εταιρίες:

  • Η NESTLE HELLAS Α.Ε., εκτός από τις μειώσεις και το πάγωμα τιμών, σε ορισμένα προϊόντα της, που είχε ανακοινώσει, στις 4 Ιουλίου 2008, με επιστολή της, προς το ΚΕ.Π.ΚΑ. δεσμεύτηκε και πάγωσε τις τιμές των δημητριακών της, μέχρι το τέλος του έτους.
  • Η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., πέρα από τις ανακλήσεις και το πάγωμα, που είχε ανακοινώσει, από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008, μείωσε τις τιμές της, από 2 έως 4%, σε σοκολατάκια, ζυμαρικά κ.λπ.
    Όλες οι υπόλοιπες εταιρίες απάντησαν, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., παραθέτοντας τα δικά τους επιχειρήματα και αμφισβητώντας τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όλες, όμως, έκαναν κάποιες προσφορές, στα προϊόντα τους. Ζητήσαμε, από το Υπουργείο, κατ΄ αρχάς, να εποπτεύσει την εφαρμογή, στην αγορά, των δεσμεύσεων των εταιριών, προς το ΚΕ.Π.ΚΑ. και δεύτερον να μας εξηγήσει τους λόγους, που συμπεριέλαβε τις εφτά αυτές εταιρίες, στον κατάλογο χαμηλής ανταπόκρισης.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Ο πόλεμος, όμως, κατά της ακρίβειας, δεν έχει, ακόμα, τελειώσει. Έχουμε πολύ δρόμο, μπροστά μας, με νέες πιέσεις, νέες πρωτοβουλίες, νέα μποϋκοτάζ. Τίποτε, όμως, δε μπορεί να πετύχει αν δεν έχει τη συμμετοχή του συνειδητοποιημένου καταναλωτή. Ο καταναλωτής πρέπει να συνειδητοποιήσει τα δικαιώματα και τη δύναμή του. Πρέπει να μάθει να αντιδρά, σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης αυτών των δικαιωμάτων, απ' όπου και αν προέρχεται αυτή. Η συμμετοχή του, σε υπαρκτές, ενεργές, αδέσμευτες και με δημοκρατικές διαδικασίες οργανώσεις, όπως το ΚΕ.Π.ΚΑ., αποτελεί τη μοναδική λύση.

 

 


 Δείτε επίσης