boycot_fage.jpgΑπό το 2005, προσπαθούσαμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι η ακρίβεια έγινε το κυρίαρχο πρόβλημα, με πολλαπλές επιπτώσεις και στα εισοδήματα των καταναλωτών και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι καταναλωτές βλέπουμε το εισόδημά μας, καθημερινά, να εξανεμίζεται, από την ακρίβεια. Τα είδη καθημερινής ανάγκης (τρόφιμα, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής) και οι υπηρεσίες γενικού κοινωνικού ενδιαφέροντος ή καθολικές υπηρεσίες (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, μεταφορές κ.λπ.) παρουσιάζουν αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα και της διατροφής τους. Ο "πληθωρισμός του φτωχού", που ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του πενιχρού εισοδήματός του, στα απολύτως απαραίτητα αγαθά, είναι πολύ υψηλότερος του 3% ή και του 4%. Ξεπερνά, ίσως το 10-12%. Η τιμή ενός προϊόντος είναι καθοριστική, για την επιλογή, που θα κάνει ο καταναλωτής. Και η επιλογή μας είναι καθοριστική, για τον υγιή ανταγωνισμό.

Τιμοληψία του ΚΕ.Π.ΚΑ., το 2008, απέδειξε ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε 32,57% περισσότερα χρήματα, για να αγοράσουμε τα ίδια 86 προϊόντα καθημερινής χρήσης, ίδιες μάρκες, ίδιες ποσότητες, από ίδιων συμφερόντων σούπερ μάρκετ, από ότι χρειάζεται ένας Γερμανός, για τα ίδια προϊόντα, στο Βερολίνο. Ένα χρόνο μετά, κάναμε την ίδια τιμοληψία. Για να αγοράσουμε 117 ίδια προϊόντα καθημερινής χρήσης, στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε 34,71% περισσότερα χρήματα, από ένα Γερμανό.

Η κυβέρνηση, αφού, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρνούνταν την ύπαρξη ακρίβειας, αδιαφορούσε, για την ακρίβεια, αμφισβητούσε την ακρίβεια, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Άρχισε, τότε, να εφευρίσκει άλλοθι, για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες. "Η ακρίβεια είναι ταγκό για δύο". "Οι καταναλωτές φταίνε, που υπέρ καταναλώνουν". "Φταίει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου". "Φταίει ο εισαγόμενος πληθωρισμός". "Φταίει η απεργία των λιμανιών". "Φταίει το χρηματιστήριο τροφίμων στο Σικάγο". Οι αιτιάσεις αποδείχτηκαν, χωρίς βάση. Το πετρέλαιο, στην Ευρώπη είναι ακριβότερο. Ο πληθωρισμός πολύ χαμηλότερος. Τρόφιμα, από το χρηματιστήριο του Σικάγο, αγοράζονται και για τους έλληνες καταναλωτές και για τους ευρωπαίους. Η απεργία, στα λιμάνια, διήρκεσε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η ακρίβεια έχει καταντήσει διαχρονική. Η υπερκατανάλωση είναι αδύνατη, πλέον, για τους έλληνες, λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Το ταγκό, για δύο, εκφράζει τη συντηρητική θεωρία, ότι η αγορά είναι πεδίο δράσης δύο εταίρων (επιχειρήσεων - καταναλωτών), και αμφισβητεί, προκλητικά, το ρόλο της πολιτείας και την προοδευτική άποψη, ότι η αγορά είναι ένα τρίγωνο, ένα πεδίο δράσης και αλληλεπίδρασης τριών εταίρων (πολιτείας - επιχειρήσεων - καταναλωτών). Μάλιστα η Πολιτεία έχει το ρόλο του μουσικού, που δίνει ρυθμό, στο χορό. Επομένως, έχει το σημαντικότερο ρόλο. Και φυσικά, με την καινούρια έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ., το Φεβρουάριο του 2009, σε 117 προϊόντα, σε Βερολίνο και Ελλάδα αποδείχτηκε, περίτρανα ότι όλα αυτά ήταν άλλοθι. Οι καταναλωτες στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε 34,71% περισσότερα χρήματα, από έναν καταναλωτή, στο Βερολίνοα, για να αγοράσουμε τα ίδια προϊόντα. Το πετρέλαιο έπεσε, οι τιμές τροφίμων στο χρηματιστήριο, του Chicago, έπεσαν, ο πληθωρισμός είναι, κάτω από 2% και, όμως, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται, στα ύψη.

Κάποια στιγμή, η κυβέρνηση προσπάθησε να ενοχοποιήσει και τις Ενώσεις Καταναλωτών, για την ακρίβεια και την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, στην αγορά. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. επέστρεψε την κατασκευασμένη πρόκληση και απαιτήσαμε στοιχεία, ονόματα, επειδή η ρύθμιση της αγοράς είναι κατ΄ εξοχήν μέλημα και καθήκον των κυβερνήσεων. Αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να κατονομάσει επιχειρήσεις. Και τότε, με μόνη την απειλή κήρυξης μποϋκοτάζ, αόριστης διάρκειας, εναντίον μιας μόνον εταιρίας (ΑΤΛΑΝΤΑ Α.Ε.), πετύχαμε μειώσεις και πάγωμα τιμών. Ακολούθησαν η NESTLE A.E. και η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.

Μέσα στο καλοκαίρι του 2008, αποστείλαμε επιστολή, σε θυγατρική πολυεθνικής εταιρείας, που εμπορεύεται αναψυκτικά, στη χώρα μας, με την οποία ζητούσαμε εξηγήσεις, γιατί τα αναψυκτικά της πωλούνται, στην Ελλάδα ακριβότερα, από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η απάντηση της εταιρίας ήταν, εν συντομία: "Δε φταίω εγώ. Η τελική τιμή δε διαμορφώνεται, μόνο από εμένα. Διαμορφώνεται, από τους μεταφορείς, τους διανομείς, τα σούπερ μάρκετ κ.λπ.".

Απευθύναμε το ίδιο ερώτημα, στο Σ.Ε.Σ.Μ.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος). Η απάντηση ήταν, εν συντομία: "Δε φταίνε τα σούπερ μάρκετ. Φταίνε η πολυεθνική, η θυγατρική της, οι μεταφορείς κ.λπ.".

Μέσω αυτής της αλληλογραφίας διαπιστώσαμε ότι η διαμόρφωση της τελικής τιμής των προϊόντων δεν είναι διαφανής. Το ΚΕ.Π.ΚΑ., ως μη Κυβερνητική Οργάνωση, δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να ελέγξει τα κοστολόγια των επιχειρήσεων. Ζητήσαμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση, να επαναφέρει τους κοστολογικούς ελέγχους, που είχε καταργήσει η ίδια, το 2004. Ζητήσαμε, από την κυβέρνηση, να ελέγξει τις επιχειρήσεις και να κατονομάσει αυτές, που "αισχροκερδούν", σε βάρος των Καταναλωτών.

Μετά από πολλές πιέσεις μας, η κυβέρνηση ζήτησε, στις αρχές του 2009, από τις επιχειρήσεις, να καταθέσουν κοστολογικά στοιχεία και να αιτιολογήσουν τις αυξήσεις, στις τιμές των προϊόντων τους, για το 2009.

Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος, έδωσε, στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων. "Η εταιρεία ΦΑΓΕ Α.Ε. (γαλακτοκομικά) δεν δικαιολογεί την αύξηση σε 107 κωδικούς προϊόντων αφού προέβη σε μεσοσταθμική αύξηση 3,5%, σε σύνολο 181 κωδικών προϊόντων που διακινεί (γιαούρτια, τυροκομικά και χυμοί)." "….. η εταιρεία ΦΑΓΕ, η οποία εμπορεύεται γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις προϊόντων οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους”.

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009, το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημέρωσε, με επιστολή του, την εταιρεία ΦΑΓΕ ότι θα προχωρούσαμε, σε μποϋκοτάζ, χωρίς ημερομηνία λήξης, κατά των προϊόντων της. Την ίδια ημέρα εκδόσαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

"Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η Ο.Ε.Κ.Ε. - Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδος καλούμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν, από αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009, κανένα προϊόν της εταιρίας ΦΑΓΕ, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις προϊόντων, οι οποίες δε δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους.

Το μποϋκοτάζ, κατά της εταιρίας, θα συνεχιστεί, μέχρι η εταιρία, να κατεβάσει τις τιμές της. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει καταγράψει τις τιμές των προϊόντων της εταιρίας, στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και θα ενημερώνουμε τους καταναλωτές, για τη συνέχιση ή μη του μποϋκοτάζ.

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να συνεχίσει και να εντείνει τους κοστολογικούς ελέγχους, δίνοντας στη δημοσιότητα, τα ονόματα των εταιριών, που δε σέβονται τον καταναλωτή.

Είναι η ώρα οι καταναλωτές να πάρουμε την κατάσταση, στα χέρια μας:

 • Απαιτούμε διαφάνεια, στην κοστολόγηση.
 • Απαιτούμε τιμές, που να ανταποκρίνονται, στο πραγματικό κόστος των προϊόντων.
 • Απαιτούμε ένα καλύτερο, αύριο.

Φτάνει, πια, με την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών!"

Στο μποϋκοτάζ, προσχώρησαν, ύστερα από κάλεσμα του ΚΕ.Π.ΚΑ. και της Ο.Ε.Κ.Ε., η ΠΑΣΕΓΕΣ, η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κιλκίς, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, εκδώσαμε Δελτίο Τύπου, ενημερώνοντας τους καταναλωτές ότι το μπουκοτάζ συνεχίζεται. Την ίδια μέρα, μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια, σε καφετέριες και καταστήματα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ΦΑΓΕ απάντησε, στην 259/10.02.2009 επιστολή, που της είχαμε αποστείλει και με την οποία ενημερώσαμε, για το μποϋκοτάζ. Η εταιρία, απλά, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι η πιο ακριβή, στην αγορά και απορούσε, γιατί στραφήκαμε, εναντίον της. Απαντήσαμε, αμέσως, στη ΦΑΓΕ, εξηγώντας ότι ο λόγος του μποϋκοτάζ ήταν η άρνησή της να αιτιολογήσει τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων της και απαιτήσαμε να απαντήσει, στο συγκεκριμένο θέμα ή να ανακαλέσει τις αυξήσεις της.

Κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βοήθησαν την προσπάθειά μας, να ενημερώσουμε τους καταναλωτές, για το μποϋκοτάζ. Οι άνθρωποι του διαδικτύου, οι bloggers, οι κάτοχοι ιστοσελίδων, οι Ενώσεις Καταναλωτών και οι σύλλογοι αγροτών και εργαζομένων, που προσχώρησαν, στο μποϋκοτάζ προσπάθησαν να μας βοηθήσουν, να ενημερώσουμε τους καταναλωτές. Δυστυχώς, όμως, δεν είχαν την ίδια στάση όλα τα Μ.Μ.Ε. Μεγάλα ιδιωτικά Μ.Μ.Ε., ενώ έπαιρναν δηλώσεις, για το μποϋκοτάζ, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., δε μετέδιδαν, τίποτε. Κάποια, μάλιστα, έφτασαν, στο σημείο να παραπληροφορούν τους καταναλωτές ότι ΘΑ προκηρυχθεί μποϋκοτάζ, για την ακρίβεια, ενώ το μποϋκοτάζ ήταν, ήδη, στην 5η μέρα. Και, φυσικά, ούτε κουβέντα, για τη ΦΑΓΕ. Ακόμα και λιβελογραφήματα, γράφτηκαν αυτές τις ημέρες, για το ΚΕ.Π.ΚΑ. και τα μέλη του Δ.Σ. Εμείς, όμως, συνεχίσαμε. Η ανταπόκριση των καταναλωτών, η οποία ήταν θετικότατη, μας έδωσε κουράγιο. Οι καταναλωτές έχουν, πλέον, αγανακτήσει, με την ακρίβεια, στα τρόφιμα και όχι μόνο. Θέλουν να αντιδράσουν. Θέλουν να δώσουν ένα μάθημα, στη ΦΑΓΕ.

Την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009, μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό, έξω από σούπερ μάρκετ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην Πλατεία Αγ. Σοφίας. Με δελτία τύπου, ενημερώσαμε, για τις επόμενες δραστηριότητες.

Το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009, στις 12:00, μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., με πανό, μοίρασαν φυλλάδια, στους καταναλωτές, που ψώνιζαν, στο σούπερ μάρκετ Carrefour, στην Πυλαία.

Τη Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009, στις 15:00, μοιράσαμε φυλλάδια και μαγνητάκια, στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2009, αναρτήσαμε πανό, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς (Ε.Σ.Κ.Α.), στην Αθήνα. Μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια και μαγνητάκια, στα μέλη του Ε.Σ.Κ.Α. και στους δημοσιογράφους, που κάλυψαν τη συνεδρίαση. Καταγγείλαμε, δημόσια, τη στάση της ΦΑΓΕ και ζητήσαμε, από τους καταναλωτές να συνεχίσουν το μποϋκοτάζ των προϊόντων της.

Ανοίξαμε λογαριασμό, στο facebook, ο οποίος είχε θετική ανταπόκριση, από τους καταναλωτές. Σκοπός μας ήταν η γρηγορότερη ενημέρωση, όσο το δυνατόν περισσοτέρων καταναλωτών.

Στην ιστοσελίδα μας, ανεβάζαμε, άμεσα, όλες τις πληροφορίες.

Επικοινωνήσαμε, με ηχογραφημένο μήνυμα, με δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές, σε όλη τη χώρα, για να τους ενημερώσουμε, για τη συνέχιση του μποϋκοτάζ.

Επικοινωνούσαμε, τακτικά, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με όσα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. διαθέτουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και με τους bloggers, που στήριζαν τις προσπάθειες μας και τους ενημερώναμε για τις εξελίξεις του μποϋκοτάζ.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η Γενική Συνέλευση του ΚΕ.Π.ΚΑ. Τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημερώθηκαν, για το μποϋκοτάζ και όλοι παρέλαβαν ενημερωτικό υλικό, για να μοιράσουν, σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς και συναδέρφους.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2009, μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., με πανό και τηλεβόα, μοίρασαν φυλλάδια και μαγνητάκια, για την ενδυνάμωση του μποϋκοτάζ, κατά της ΦΑΓΕ, στην Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, στις 26 Φεβρουαρίου 2009, "η ΦΑΓΕ κάνει νέα επένδυση 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις Η.Π.Α. Στο εργοστάσιό της στην Αμερική έχει επενδύσει περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Παράγοντες της ΦΑΓΕ σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκύψει με τις ανατιμήσεις του 2009, τη στάση που τήρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το μποϊκοτάζ του ΚΕ.Π.ΚΑ., δήλωσαν ότι ουδεμία επίπτωση καταγράφηκε στις πωλήσεις της. Ο καταναλωτής ξέρει και συγκρίνει τις τιμές και, ως φαίνεται, καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα, που διαφοροποιούνται πλήρως έναντι αυτών του υπουργείου."

Η ΦΑΓΕ συνέχιζε να υπεκφεύγει και να απαντά, μέσω δημοσιευμάτων, αλλά με "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Εκδώσαμε, στις 27 Φεβρουαρίου 2009, νέο Δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο:

 • Το μποϋκοτάζ δεν έγινε, γιατί τα προϊόντα τους είναι τα ακριβότερα, στην ελληνική αγορά.
 • Το μποϋκοτάζ αφορά την άρνηση μιας και μόνον εταιρίας, από τις εκατοντάδες, που λειτουργούν στην Ελλάδα, να αιτιολογήσει τις αυξήσεις, στο 60% των προϊόντων της, το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης.
 • Το μποϋκοτάζ αφορά τη στάση μιας και μόνον εταιρίας να συμμορφωθεί, με το αίτημα του Υπουργείου, στο οποίο συμμορφώθηκαν, όλες οι υπόλοιπες.
 • Το μποϋκοτάζ αφορά τη στάση μιας και μόνον εταιρίας, που θεωρεί ότι είναι υπεράνω όλων και ότι μπορεί αυτή μόνο να μην αιτιολογεί αυξήσεις.

Η στάση της εταιρίας και οι απαντήσεις των στελεχών της, που αναφέρονται, στο δημοσίευμα, μπορεί να χαρακτηριστεί, ως υπερφιαλισμός και περιφρόνηση των καταναλωτών, που πλήττονται, από την οικονομική κρίση. Στη σημερινή οικονομική συγκυρία, προχωρά και επιμένει, σε αναιτιολόγητες αυξήσεις, επιμένει να "μποϋκοτάρει" τη διαφάνεια στην κοστολόγηση, που είναι δικαίωμά μας.

Μήπως μπορεί η ΦΑΓΕ να μας εξηγήσει, σε τίνος πλάτες, γίνονται οι τεράστιες επενδύσεις στην Αμερική;“

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, συνεχίζει και θα συνεχίσει το μποϋκοτάζ, κατά της ΦΑΓΕ."

Προειδοποιήσαμε, με το ίδιο Δελτίο Τύπου, τη ΦΑΓΕ:

 • Κάθε μέρα, θα είμαστε, στους δρόμους.
 • Κάθε μέρα, θα δυναμώνουμε τον αγώνα μας.
 • Κάθε μέρα, θα υπενθυμίζουμε, στους καταναλωτές, το όνομα της ΦΑΓΕ.
 • Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι, θα μαθαίνουν τη συμπεριφορά της ΦΑΓΕ, γιατί, παρά το μποϋκοτάζ των προσπαθειών μας, από κάποια Μ.Μ.Ε., εμείς απευθυνόμαστε, κατευθείαν στους καταναλωτές, χωρίς μεσολαβητές.
 • Κάθε μέρα, θα γινόμαστε όλο και περισσότεροι, γιατί οι απλοί καταναλωτές ενθαρρύνουν τις προσπάθειές μας, αγκαλιάζοντας το ΚΕ.Π.ΚΑ. και την πρωτοβουλία του αυτή.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι η ΦΑΓΕ ή να αιτιολογήσει τις αυξήσεις της ή να ανακαλέσει τις αυξήσεις αυτές. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία των καταναλωτών. Όλοι μαζί μπορούμε!!!!!"

Στις 27 Φεβρουαρίου 2009, μοιράσαμε και πάλι, με πανό και τηλεβόα, ενημερωτικό υλικό, στην Αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκης.

Η ΦΑΓΕ συνέχιζε την αδιάλλακτη και προσβλητική, για τους καταναλωτές, στάση της. Η ΦΑΓΕ επέμενε να αρνείται να αιτιολογήσει τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων της. Εμείς συνεχίσαμε και δυναμώναμε τον αγώνα μας. Οι καταναλωτές θα θυμούνταν τη ΦΑΓΕ και τη συμπεριφορά της.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών αφιέρωσε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, στην ενδυνάμωση του μποϋκοτάζ, κατά της εταιρίας ΦΑΓΕ.

Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2009, στις 12:00, το μεσημέρι, το ΚΕ.Π.ΚΑ. μοιράσαμε φυλλάδια και μαγνητάκια, για τη συνέχιση του μποϋκοτάζ, στην κεντρική είσοδο του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos (11ο χιλ Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης / Μουδανιών).

Η ΦΑΓΕ, ως αντίδραση, στο μποϋκοτάζ, άρχισε να μοιράζει "τζάμπα" γιαούρτια, σε περαστικούς καταναλωτές, σε λιμάνια και πλατείες. Η ΦΑΓΕ θεώρησε ότι οι καταναλωτές είμαστε ζητιάνοι, είμαστε "υποανάπτυκτοι", να μας κοροϊδεύει, με "καθρεφτάκια και χάντρες".

Δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψουμε, στη ΦΑΓΕ, να μας υποτιμά και να μας προσβάλει. Έτσι, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009, στις 11:00, το ΚΕ.Π.ΚΑ. μοίρασε φυλλάδια και μαγνητάκια, για τη συνέχιση του μποϋκοτάζ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επειδή, όμως:

 • Η εταιρία ΦΑΓΕ επέμεινε να αρνείται να αιτιολογήσει τις αυξήσεις, που είχε επιβάλει, στο 60% των προϊόντων της,
 • Η εταιρία ΦΑΓΕ ακολουθούσε αλαζονική πολιτική, αγνοώντας, επιδεικτικά, όλες τις επιστολές, που το ΚΕ.Π.ΚΑ. της έχει αποστείλει, από τις 10 Φεβρουαρίου 2009,
 • Η εταιρία ΦΑΓΕ θεωρούσε ότι μπορεί να λειτουργεί, στην αγορά, κάνοντας ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό, σε κανένα,
  το ΚΕ.Π.ΚΑ. κάλεσε, στις 23 Μαρτίου 2009, τους καταναλωτές να δείξουν την αντίδραση και τη δυσαρέσκειά τους, για αυτή τη συμπεριφορά της ΦΑΓΕ. Συντάξαμε την παρακάτω επιστολή:

"Προς ΦΑΓΕ

Κύριοι,
Ονομάζομαι...
Διαμαρτύρομαι, έντονα, για την άρνηση της εταιρίας σας να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων της. Γιατί η ΦΑΓΕ είναι η μόνη εταιρία, που ενώ έκανε αυξήσεις, σε περισσότερα από το 60% των προϊόντων της, σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης ("Η  εταιρεία ΦΑΓΕ Α.Ε. (γαλακτοκομικά) δεν δικαιολογεί την αύξηση σε 107 κωδικούς προϊόντων αφού προέβη σε μεσοσταθμική αύξηση 3,5%, σε σύνολο 181 κωδικών προϊόντων που διακινεί  (γιαούρτια, τυροκομικά και χυμοί)." "….. η εταιρεία ΦΑΓΕ, η οποία εμπορεύεται γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις προϊόντων οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους”, αρνείται να συμμορφωθεί, με το αίτημα του Υπουργείου, για αιτιολόγηση των αυξήσεων αυτών, όπως έκαναν οι υπόλοιπες εταιρίες.

Η πολιτική αυτή της εταιρίας σας και μάλιστα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, που οι καταναλωτές δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τα απαραίτητα και οι τιμές πρώτων υλών υποχωρούν, μπορεί να χαρακτηριστεί, ως αδιαφορία, για όλους εμάς τους καταναλωτές, και τα προβλήματά μας.

Είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά, που η εταιρία σας, εμπλέκεται, σε δραστηριότητες, που βλάπτουν τα δικαιώματα των καταναλωτών. Σας υπενθυμίζω τα μουχλιασμένα σας γιαουρτάκια και τη συμμετοχή σας στο "καρτέλ του γάλακτος". Θα μπορούσα να τα έχω ξεχάσει, αλλά τώρα, που για τρίτη φορά, η εταιρία σας με προκαλεί,  παραβιάζοντας τα δικαιώματά μου, είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω.

Θεωρώ ότι η αλαζονική στάση της εταιρίας σας, τόσο προς το Υπουργείο όσο και προς το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, το οποίο είναι αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών, έκφραση και εκπρόσωπος της καταναλωτών, στη χώρα μας, καταπατά τα θεσμοθετημένα δικαιώματά μου και με προσβάλλει, ως καταναλωτή, ως πολίτη και ως πελάτη σας.

Σας γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να αγοράσω, κανένα προϊόν ΦΑΓΕ, μέχρι η εταιρία σας να αλλάξει τη στάση της".

Ζητήσαμε, από τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., από τους καταναλωτές, που επισκέπτονται τα γραφεία μας, από τους καταναλωτές, που επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας, από τους καταναλωτές, που επισκέπτονται το λογαριασμό μας, στο Facebook, από τους bloggers, που συνεργαζόμαστε, να συμπληρώνουν την επιστολή αυτή και να τη αποστέλλουν, στη ΦΑΓΕ, είτε με email (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), είτε με fax (210-2828386), είτε να την καταθέτουν, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., για να την αποστείλουμε εμείς.

Εκατοντάδες επιστολές κατέκλυσαν την εταιρεία. Έτσι, η ΦΑΓΕ, κάτω από τη μαζική αντίδραση και πίεση των καταναλωτών, άρχισε να αντιδρά. Άρχισε να στέλνει προσωπικές απαντητικές επιστολές, όπως παρακάτω:

"Αγαπητή κυρία Κεκελέκη,
Ευχαριστούμε για την μέχρι τώρα προτίμησή σας στα προϊόντα της εταιρίας μας, καθώς και για την ευκαιρία που μας δίνετε να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα για το θέμα των αυξήσεων τιμών.
Η ΦΑΓΕ πάντα ακολουθεί μια κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική τιμών, ώστε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της να φτάνουν στους καταναλωτές σε προσιτές τιμές.
Στα πλαίσια αυτά:

 • Η ΦΑΓΕ είναι η εταιρία που μείωσε τις μέσες τιμές της στο γιαούρτι κατά 9,33% το 2007 και 10,74% το 2008 μέσω των καταναλωτικών προσφορών της, όταν η υπόλοιπη αγορά αύξησε τις τιμές της κατά 1,19% και 2,59% αντίστοιχα (στοιχεία εταιρίας έρευνας αγοράς ACNielsen 2007-2008).
 • Η ΦΑΓΕ θα διατηρήσει κατά το 2009 την έντονη πολιτική προσφορών τύπου "2+1 δώρο", ώστε να καταστήσει το γιαούρτι ακόμα πιο προσιτό σε όλες τις ελληνικές οικογένειες.
 • Η ΦΑΓΕ δεν έκανε καμιά αύξηση στις τιμές των προϊόντων λευκού γάλακτος υψηλής παστερίωσης και UHT (ΦΑΡΜΑ, ΓΑΛΑ 10, γάλα ΦΑΓΕ UHT) για το 2009.
 • Η μεσοσταθμική αύξηση που έκανε η ΦΑΓΕ στο σύνολο των προϊόντων της για το 2009 είναι 2,56%, πολύ χαμηλότερη από την αύξηση του μέσου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για την κατηγορία "Διατροφή & Μη Αλκοολούχα Ποτά" που διαμορφώθηκε στο 3,9% για το 2008, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος.
  Η ΦΑΓΕ αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα ότι αξίζει την εμπιστοσύνη και την κορυφαία θέση που της έχει αποδώσει το καταναλωτικό κοινό και καλεί τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων, για να διαπιστώσουν και μόνοι τους ότι η ΦΑΓΕ προσφέρει πραγματικά ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές."

Η Γενική Γραμματέας του ΚΕ.Π.ΚΑ., που έλαβε μια τέτοια επιστολή, απάντησε, εκ μέρους του ΚΕ.Π.ΚΑ.
"Αγαπητή κυρία Γιάγκα,
Κατ' αρχάς ευχαριστώ που επιτέλους ασχοληθήκατε ως εταιρία με μια απλή καταναλώτρια.
Θέλω να σας θέσω τα παρακάτω ερωτήματα:

 1. Γιατί αρνείστε να αιτιολογήσετε τις αυξήσεις σας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης;
 2. Γιατί δεν απαντάτε στο ΚΕΠΚΑ, που είναι αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών;
 3. Θεωρείτε ότι η απάντηση, σε κάθε ένα καταναλωτή, χωριστά, σώζει το γόητρο της εταιρίας σας;
 4. Θεωρείτε ότι μια απάντηση της εταιρίας σας, στο ΚΕΠΚΑ, θα μείωνε το γόητρό σας, τη στιγμή που πολυεθνικές και άλλες μεγάλες εταιρίες προσέρχονται, στη διαβούλευση, με τους καταναλωτές και τους συλλογικούς τους φορείς;
 5. Εφόσον μειώσατε τις τιμές, στα γιαούρτια σας, γιατί στο σούπερ μάρκετ Μασούτης η Αγελαδίτσα των  200 γρ. πουλιόταν το Γενάρη του 2006, 0,71ευρώ, το 2007, 0,74ευρώ, το 2008, 0,77 ευρώ και το Γενάρη του 2009, 0,80; Το δε TOTAL αντίστοιχα, το 2006, 1,13 ευρώ, το 2007, 1,17 ευρώ, το 2008, 1,21 ευρώ και το Γενάρη του 2009, 1,25 ευρώ;
 6. Γιατί τα γιαούρτια σας πωλούνται, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο, φθηνότερα από την Ελλάδα;

Με βάση σημερινή μας τιμοληψία έχετε κατεβάσει τις τιμές σας και στα δυο γιαούρτια, στα 0,79ευρώ και 1,18ευρώ. Γιατί δεν ανακοινώνετε μειώσεις τιμών, επισήμως; Μήπως γιατί ευελπιστείτε ότι θα ξεχαστεί και αυτό το σκάνδαλο της ΦΑΓΕ και μόλις ξεχαστεί, θα ξανανεβάσετε τις τιμές σας;

Εγώ, πάντως, θα θυμάμαι τη ΦΑΓΕ, όχι τόσο για τη μούχλα και το καρτέλ του γάλακτος, αλλά για την περιφρονητική της στάση, απέναντι στη συλλογική έκφραση των καταναλωτών.

Με τιμή
Ε. Κεκελέκη, Γενική Γραμματέας ΚΕ.Π.ΚΑ."

Η ΦΑΓΕ απέστειλε και πάλι την επιστολή, που μας είχε ξαναστείλει, στις 12 Φεβρουαρίου 2009, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Απαντήσαμε, άμεσα, με την παρακάτω επιστολή:

"κ. Γιάγκα,
Σας επισυνάπτω την 272/12.02.2009 απάντηση του ΚΕ.Π.ΚΑ. στην 144/12.02.2009 απάντηση της ΦΑΓΕ, προς το ΚΕ.Π.ΚΑ.
 
Για να μη κρυβόμαστε, πίσω από το δάκτυλό μας, μπορείτε να δώσετε απαντήσεις, στα συγκεκριμένα ερωτήματα, που σας θέτουμε και στις δύο επιστολές;
 
Αν δε μπορείτε εσείς η ίδια, ζητήστε τη συνδρομή κάποιου ανώτερού σας, αλλά η πολιτική "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε", δε μπορεί να συνεχίζεται."

Η ΦΑΓΕ και πάλι δεν απάντησε, επισήμως, ούτε δεσμεύτηκε για τη μείωση των τιμών της.

Την Τρίτη 7 Απριλίου 2009, αποστείλαμε την παρακάτω επιστολή, στον Ε.Φ.Ε.Τ.:

"Λάβαμε καταγγελίες καταναλωτών - μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ. ότι η εταιρία ΦΑΓΕ, μοιράζει, στους δρόμους, δωρεάν, γιαουρτάκια στους καταναλωτές, χωρίς να πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων.

Συγκεκριμένα, χτες, 06 Απριλίου 2009, στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη, μοιράζονταν γιαούρτια, τα οποία μεταφέρονταν, με απλό και όχι ψυγείο φορτηγάκι μιας διαφημιστικής εταιρίας.

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, για να σταματήσει η ΦΑΓΕ να βάζει, σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών."

Ταυτόχρονα, εκδώσαμε δελτίο τύπου, καλώντας τους καταναλωτές να μην παίρνουν τα τζάμπα γιαουρτάκια της ΦΑΓΕ, βάζοντας την υγεία τους και το πορτοφόλι τους, σε κίνδυνο.

Την ίδια μέρα αποστείλαμε, στη ΦΑΓΕ την παρακάτω επιστολή:

 • Η συμπεριφορά της εταιρίας σας, εδώ και δύο περίπου μήνες, που διαρκεί το μποϋκοτάζ, που κήρυξε το ΚΕ.Π.ΚΑ. κατά των προϊόντων σας, είναι τουλάχιστον προσβλητική και προκλητική.
 • Είστε η μοναδική εταιρία, που αρνείται να συνομιλήσει, με το ΚΕ.Π.ΚΑ., αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη, πανελλαδική Ένωση Καταναλωτών, που εκπροσωπεί χιλιάδες καταναλωτές. Πρέπει να γνωρίζετε ότι πολυεθνικές, μεγάλες και μικρές εταιρίες συνομιλούν, με το ΚΕ.Π.ΚΑ., αν και, πολλές φορές, έχουμε έρθει, σε αντίθεση.
 • Μοιράζετε τζάμπα γιαούρτια, στους δρόμους, υποβαθμίζοντας τους καταναλωτές, σε "ζητιάνους και υποανάπτυκτους".
 • Θέτετε σε κίνδυνο, την υγεία των καταναλωτών, γιατί τα γιαούρτια, που μοιράζετε, μεταφέρονται, με φορτηγά, που δεν πληρούν τις συνθήκες τις συνθήκες υγιεινής.
 • Έχετε κάνει εκπτώσεις, στις τιμές των προϊόντων σας, αλλά δε δεσμεύεστε, επισήμως, ότι οι εκπτώσεις θα συνεχιστούν και μετά τη λήξη του μποϋκοτάζ.

Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε:

Παρόλη την προσπάθεια να "φιλτραριστεί" η ενημέρωση των καταναλωτών, από τα Μ.Μ.Ε., για το μποϋκοτάζ, κατά της εταιρίας σας, εμείς έχουμε τρόπους, για να ενημερώνουμε:

 • 60 bloggers βοηθούν τις προσπάθειές μας.
 • 6.500 φίλοι μας ενημερώνονται και προπαγανδίζουν τις ενέργειές μας, μέσω των λογαριασμών μας, στο facebook.
 • Φίλοι μας ενημερώνονται και μέσω του twitter.
 • 7.500 αντίτυπα του περιοδικού μας, "Καταναλωτικά Βήματα", που φέρει το απαγορευτικό σήμα, για την εταιρία σας, μοιράζονται κάθε δίμηνο.
 • 2.500 μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημερώνονται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά μηνύματα, για τις δράσεις του ΚΕ.Π.ΚΑ.
 • Εκδίδουμε περίπου δύο δελτία τύπου, κάθε εβδομάδα, στα οποία, πάντοτε, αναφέρουμε τη συμπεριφορά της εταιρίας σας.
 • Το 2008, μέλη του Δ.Σ. του ΚΕ.Π.ΚΑ. έδωσαν 1263 συνεντεύξεις. Δεσμευόμαστε ότι, σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε συνέντευξή μας, από σήμερα και στο μέλλον, θα υπενθυμίζουμε την προσβλητική και περιφρονητική σας στάση.
 • Το μποϋκοτάζ, κατά της ΦΑΓΕ έχουμε, ήδη, αρχίσει να το προπαγανδίζουμε και στο εξωτερικό (Ευρώπη και Αμερική). Περισσότερα στοιχεία στη σελίδα του ΚΕ.Π.ΚΑ., στο facebook.

Αυτή η επιστολή αποτελεί την τελευταία μας προσπάθεια, προς την εταιρία σας, για τον τερματισμό του μποϋκοτάζ. Εάν, μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2009, δεν έχουμε την επίσημη δέσμευσή σας ότι ανακαλείτε τις αυξήσεις του 2009, τη Δευτέρα 13 Απριλίου 2009, εμείς κηρύσσουμε μόνιμο αποκλεισμό των προϊόντων ΦΑΓΕ, από τις επιλογές των καταναλωτών.

Κύριε Φιλίππου,
Με βάση τα όσα σας αναφέρουμε, παραπάνω, πρέπει να έχετε αντιληφθεί ότι το ΚΕ.Π.ΚΑ. μπορεί να κρατήσει ζωντανή, στη μνήμη των καταναλωτών, τη συμπεριφορά της εταιρίας σας, στο διηνεκές. Επειδή η όλη μας πολιτική δεν είναι κατά της επιχειρηματικότητας, σας καλούμε να παρέμβετε, εσείς προσωπικά, στα στελέχη της επιχείρησής σας, για την επίλυση του προβλήματος, που δημιούργησε η εταιρία σας, προς όφελος των καταναλωτών και για το "καλό" της εταιρίας σας."

Τους δυο περίπου μήνες, που διήρκεσε το μποϋκοτάζ, κατά της ΦΑΓΕ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.Π.ΚΑ. έδωσαν περισσότερες από 60 συνεντεύξεις, σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, από την κάλυψη του μποϋκοτάζ, από τα ΜΜΕ, αλλά αναφέρουμε και παραπάνω, για αυτή τη στάση τους.

Η όλη συμπεριφορά της ΦΑΓΕ μας αναγκάζει να μην μπορούμε να την εμπιστευτούμε. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μόλις τελειώσει το μποϋκοτάζ, η εταιρεία δεν θα αυξήσει, ξανά, τις τιμές της. Για τους λόγους αυτούς, το ΚΕ.Π.ΚΑ. με το Δελτίο Τύπου, στις 14 Απριλίου 2009, κάλεσε τους καταναλωτές, σε μόνιμο αποκλεισμό των προϊόντων της ΦΑΓΕ, από τις επιλογές μας.

 • Ας δώσουμε ένα μήνυμα, ένα μάθημα, τόσο στη ΦΑΓΕ, όσο και σε όποια άλλη επιχείρηση θεωρεί ότι η αγορά είναι κτήμα της και οι καταναλωτές πρόβατα, προς σφαγήν!
 • Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας περιφρονεί!!!
 • Κανένας δε δικαιούται να καταπατά τα νομοθετημένα δικαιώματά μας!!!

Ταυτόχρονα, το ΚΕ.Π.ΚΑ., δεσμεύεται ότι θα υπενθυμίζει το όνομα της εταιρείας και τα "σκάνδαλά" της, στους καταναλωτές, σε κάθε ευκαιρία, όπως αναφέρουμε και στην επιστολή μας της 7ης Απριλίου.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα. Δεν πρόκειται να αφήσει τους καταναλωτές να ξεχάσουν και αυτό το "σκάνδαλο" της ΦΑΓΕ.

Δίνουμε μήνυμα, στους καταναλωτές:
Αποκλείουμε, διαχρονικά, τη ΦΑΓΕ, από τις επιλογές μας.
Ούτε ένα προϊόν της ΦΑΓΕ στο καλάθι μας.
Όλοι μαζί δείχνουμε τη δύναμη μας.
Όλοι μαζί μπορούμε.

 

 


 Δείτε επίσης