dig08Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας, ανακοίνωσε, στις 4 Φεβρουαρίου 2020, ότι αρχίζει επίσημη έρευνα, για τις πρακτικές που εφαρμόζει η Google, για να εντοπίζει τους καταναλωτές. Η έρευνα είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραπόνων, από αρκετές εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών (όλες μέλη της BEUC- Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών), σε όλη την Ευρώπη, το Νοέμβριο του 2018.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών - μέλη της BEUC κατέθεσαν αναφορές, εναντίον της Google, στις Εθνικές τους Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για τις μεθόδους εντοπισμού των χρηστών. Οι πληροφορίες, για τις τοποθεσίες, που επισκεπτόμαστε, όπως μπαρ, καταστήματα, ναούς κ.λπ. επιτρέπουν σε εταιρίες όπως η Google, να εξάγουν συμπεράσματα, για την προσωπικότητά μας, τη θρησκεία μας, το σεξουαλικό μας προσανατολισμό κ.λπ. Αυτά, όμως, τα χαρακτηριστικά μας αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών υποστηρίζουν ότι η συναίνεση να "μοιραστούν" την τοποθεσία τους δε δόθηκε συνειδητά, αλλά οι καταναλωτές ξεγελάστηκαν και αποδέχτηκαν ρυθμίσεις που παραβιάζουν την ιδιωτική τους ζωή. Αυτές οι πρακτικές παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη γνωστή ως GDPR ή Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Είναι θετικό ότι η Αρχή της Ιρλανδίας αποφάσισε, τελικά, να προχωρήσει την έρευνα για την τεράστια συλλογή δεδομένων εντοπισμού της τοποθεσίας της Google. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πέφτουν θύματα αυτών των πρακτικών, εδώ και πολύ καιρό. Η BEUC περιμένει η Αρχή να διερευνήσει τις πρακτικές της Google, από τότε που κατατέθηκαν τα παράπονα και όχι απλά από τώρα. Είναι, επίσης, σημαντικό, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των καταναλωτών και των οργανώσεων, που κατέθεσαν παράπονα.

Η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
"Οι καταναλωτές δεν πρέπει να υφίστανται "εμπορική παρακολούθηση". Έχουν ανάγκη από Αρχές που θα τους υπερασπίζονται και θα τιμωρούν τις αυτούς που παραβιάζουν το νόμο. Έχοντας υπόψη το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο αγγίζει εκατομμύρια Ευρωπαίων καταναλωτών, αυτή η έρευνα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Αρχής της Ιρλανδίας. Καθώς έχουν, ήδη, περάσει 14 μήνες, από την αρχική κατάθεση παραπόνων, κατά την κακής πρακτικής της Google, οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα ήταν μη αποδεκτή, από τους καταναλωτές, που εμπιστεύονται τις Αρχές Εποπτείας της Αγοράς. Η αξιοπιστία του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων βρίσκεται σε κίνδυνο."

Το Νοέμβριο του 2018, το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, σε συνεργασία με τη BEUC, απέστειλε στην Ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιστολή, στην οποία περιέγραφε τις πρακτικές της Google, για τον εντοπισμό των χρηστών, και ζητούσε να διερευνηθούν αυτές οι πρακτικές. Το Δεκέμβριο του 2018, δημοσιεύσαμε βίντεο, που περιέγραφε το πώς η Google παραβιάζει την ιδιωτική μας ζωή. Η Ελληνική Αρχή, τον Ιούνιο του 2019, μας απάντησε ότι παρέπεμψε το παράπονό μας, στην Ιρλανδική Αρχή και ότι οι δύο Αρχές συνεργάζονται και μεταξύ τους και με άλλες Αρχές των Ευρωπαϊκών κρατών, για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., σε συνεργασία με τη BEUC παρακολουθούν το θέμα και θα ενημερώνουν τους καταναλωτές.

 

 


 Δείτε επίσης