Το Σάββατο, στα 19 Ιανουαρίου, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατάφερε να δημοσιεύσει τα «διατροφικά προφίλ», σύμφωνα με όσα απαιτούσε η νομοθεσία. Τα «διατροφικά προφίλ» είναι ένα σημαντικό εργαλείο, για να σταματήσει η βιομηχανία τροφίμων να παρουσιάζει «ανθυγιεινά» τρόφιμα και ποτά, ως υγιεινότερα, από όσο πραγματικά είναι. Τα «διατροφικά προφίλ» θα περιόριζαν τη χρήση ισχυρισμών, όπως «πηγή ασβεστίου» ή «ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα», για τα τρόφιμα, που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, ή λιπαρών.

Η λύση για να σταματήσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα να παρουσιάζονται ως πιο υγιεινά, από όσο είναι, πραγματικά, χρησιμοποιώντας ισχυρισμούς διατροφικούς, ή υγείας, βρίσκεται στη χρήση των «διατροφικών προφίλ». Θα λειτουργούσαν, ως φίλτρο, για να αποφασιστεί εάν ένα τρόφιμο είναι αρκετά υγιεινό, ώστε να αξίζει να φέρει έναν ισχυρισμό. Τα «διατροφικά προφίλ» θα δημιουργούνταν με τη θεσμοθέτηση ανώτατων ορίων συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών, όπως τα λιπαρά, η ζάχαρη κ.λπ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε νομοθεσία, για τη δημιουργία των «διατροφικών προφίλ» το 2006. Η νομοθεσία αυτή απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τα δημοσιεύσει, μέχρι το 2009. Όμως, 10 χρόνια αργότερα, δε βλέπουμε κανένα «σημείο ζωής». Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια αξιολόγηση του Κανονισμού 1924/2006, για τους ισχυρισμούς, μέσω της διαδικασίας REFIT, η οποία θα εξετάσει, αν τα «διατροφικά προφίλ», που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, είναι σήμερα, αναγκαία.

Οι Οργανώσεις Καταναλωτών έχουν επανειλημμένα ζητήσει, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει αυτά τα «διατροφικά προφίλ» εδώ και μια δεκαετία. Το 2018, η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και 11 μέλη της βρήκαν πολλά παραδείγματα «ανθυγιεινών» τροφίμων, που προωθούνταν, στην Ευρωπαϊκή αγορά, ως υγιεινά. Ένα χρόνο αργότερα δεν έχει προχωρήσει τίποτε.

Η Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυστυχώς, κωφεύει, στα αιτήματά μας, που είναι τόσο παλιά. Οι καταναλωτές, παραπλανόνται, από άπειρους ισχυρισμούς, που μεταμφιέζουν «ανθυγιεινές» τροφές, σε υγιεινές επιλογές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να έχει σταματήσει τα κόλπα αυτά, πριν 10 χρόνια, εάν είχε εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Αυτή η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη, καθώς το πρόβλημα της παχυσαρκίας, ίπταται, πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους, είναι υπέρβαροι και διατρέχουν τον κίνδυνο να ασθενήσουν από π.χ. διαβήτη. Επειδή τα όμορφα μηνύματα μπορούν να επηρεάσουν, έντονα, τους καταναλωτές, όταν αγοράζουν τρόφιμα, ή ποτά, μόνο τα υγιεινά προϊόντα αξίζουν να φέρουν έναν τέτοιο ισχυρισμό.
Τα «διατροφικά προφίλ» πρέπει να υιοθετηθούν, επειγόντως, ώστε να διευκολύνουν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Οι Οργανώσεις Καταναλωτών περιμένουν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δημοσιεύσει την αναφορά (διαδικασία REFIT), για το θέμα αυτό, πριν τη λήξη της θητείας της και τις ερχόμενες Ευρωεκλογές».

Η κ. Μονικ Γκογιένς έσβησε κεράκια, για να καταγγείλει αυτή τη «μη επέτειο» των 10 χρόνων, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου.

 

 


 Δείτε επίσης