017Χιλιάδες σχολικά κυλικεία, από όπου μπορούν να προμηθευτούν οι μαθητές το κολατσιό τους. Προτείνουμε, όμως, στους γονείς, αλλά και τους μαθητές να ετοιμάζουν από το σπίτι το κολατσιό. Ίσως είναι περισσότερο χρονοβόρο, αλλά είναι σαφώς πιο υγιεινό και είναι ένας καλός τρόπος να μάθουν τα παιδιά από νωρίς την σωστή προετοιμασία της τροφής.


Συμβουλές για την σωστή προετοιμασία του κολατσιού:
  • Η καθαριότητα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Ακόμα και αν ετοιμάζουμε το κολατσιό βιαστικά, δεν ξεχνάμε να έχουμε τα χέρια μας και τα σκεύη προετοιμασίας καθαρά. Δεν ξεχνάμε να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι, τόσο πριν γευματίσουν, όσο και πριν ετοιμάσουν το φαγητό. Εάν επιλέξουμε φρούτα για κολατσιό ή λαχανικά, φροντίζουμε να τα πλύνουμε σχολαστικά, πριν τα συσκευάσουμε.
  • Το κολατσιό που καταναλώνεται ζεστό, όπως οι σούπες ή οι κρέμες, πρέπει να παραμείνει ζεστό, μέχρι να έρθει η ώρα να γευματίσει το παιδί. Τα θερμός είναι η καλύτερη λύση. Ετοιμάζουμε την ζεστή τροφή, ξεπλένουμε το θερμός με ζεστό νερό και μετά ρίχνουμε το κολατσιό. Φροντίσουμε να κλείσουμε καλά το σκεύος, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία.
  • Το κολατσιό που καταναλώνεται κρύο, όπως τα σάντουιτς, πρέπει να παραμένει κρύο ή δροσερό, μέχρι να έρθει η ώρα του γεύματος. Στην αγορά μπορεί κανείς να βρει ειδικά σκεύη, που διατηρούν τα τρόφιμα δροσερά αλλά τα σκεύη αυτά δεν συνιστώνται για πολύωρη συντήρηση. Τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα, ειδικά από την ζέστη, όπως το κρέας, τα αυγά και σχετικά παράγωγα καλό είναι να αποφεύγονται, ειδικά κατά τις περιόδους που έχει ζέστη, όπως είναι ο Σεπτέμβριος και οι μήνες μετά το Πάσχα.
  • Εάν τα ειδικά σκεύη δεν ευχαριστούν τα παιδιά και προτιμούν μια απλή χάρτινη σακούλα, μπορούμε να έχουμε την τροφή στην κατάψυξη, από το προηγούμενο βράδυ, εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Έτσι θα διατηρηθεί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας. Οι χάρτινες σακούλες, καθώς η τροφή αποψύχεται, βρέχονται και καταστρέφονται, για αυτό καλό είναι να υπάρχει και μια δεύτερη σακούλα για μεγαλύτερη προστασία. Η δεύτερη σακούλα θα βοηθήσει να διατηρηθεί η τροφή, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δροσερή.
  • Το ιδανικό είναι να μπορεί ο μαθητής να διατηρήσει την τροφή σε ψυγείο, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο μαθητής να φυλάει το κολατσιό του μακριά από πηγές θερμότητας όπως παράθυρα, ήλιο, καλοριφέρ κ.τ.λ.
  • Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για κολατσιό που μπορούμε να έχουμε ήδη έτοιμο από το προηγούμενο βράδυ, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμάκι, σάντουιτς, κ.τ.λ. Για αυτό, καλό είναι να υπάρχουν στο σπίτι τα ανάλογα τρόφιμα.
  • Χυμοί χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία, μπορούν να καταψυχθούν από το προηγούμενο βράδυ και μέχρι να έρθει η ώρα του κολατσιού να έχουν διατηρηθεί δροσερά. Είναι μια πηγή κρύου και για τα υπόλοιπα τρόφιμα, που θα βρίσκονται στην ίδια συσκευασία.
  • Εάν ετοιμάζουμε το κολατσιό από την προηγούμενη μέρα, δεν ξεχνάμε να το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη. Εάν θέλουμε να προσθέσουμε στο σάντουιτς συστατικά όπως μαγιονέζα, μαρούλι ή ντομάτα, καλό είναι να το κάνουμε την επόμενη μέρα, για να μην αλλοιωθεί η γεύση και η όψη τους.
Πηγή: FDA

 

 


 Δείτε επίσης