Επιστροφή 349 ευρώ, για ελαττωματικό φορητό υπολογιστή

kepka laptop 2Καταναλώτρια, την 1η Μαΐου 2021, πραγματοποίησε αγορά ενός laptop, αξίας 349 ευρώ, από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών.

Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του υπολογιστή, παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αργή απόδοση καθώς και μια μεγάλη κόκκινη γραμμή σε όλο το μήκος της οθόνης.

Στις 27 Μαΐου 2021, ο υπολογιστής δεν άνοιγε. Η καταναλώτρια επικοινώνησε, με το κατάστημα αγοράς του υπολογιστή, εξήγησε τα προβλήματα και ζήτησε επιστροφή των χρημάτων, που είχε καταβάλλει, για τον υπολογιστή. Όμως, από το κατάστημα την ενημέρωσαν ότι δεν επιστρέφουν χρήματα και της έδωσαν τον αριθμό τηλεφώνου του σέρβις, για να κλείσει ραντεβού και να πάει τον υπολογιστή, για διόρθωση. Όταν όμως, επικοινώνησε, με το σέρβις, την ενημέρωσαν, ότι για να καταγράψουν τη βλάβη, πρέπει να τους καλέσει το κατάστημα αγοράς, επομένως, πρέπει να πάει τον υπολογιστή, στο κατάστημα, από όπου αγοράστηκε.

Αφού ταλαιπωρήθηκε αρκετή ώρα, τηλεφωνώντας στο σέρβις και στο κατάστημα, τελικά, έλαβε την απάντηση ότι πρέπει να πάει τον υπολογιστή, στο κατάστημα αγοράς, για να προχωρήσουν, σε αντικατάσταση.

Δυστυχώς, όταν στις 29 Μαΐου 2021, πήγε να παραδώσει τον ελαττωματικό υπολογιστή, για να παραλάβει νέο υπολογιστή, το κατάστημα αγοράς αρνήθηκε την συμφωνία και την ενημέρωσε ότι ο υπολογιστής θα σταλεί, για έλεγχο και διόρθωση και σε τρεις ημέρες, θα είναι έτοιμος.

Την 1η Ιουνίου 2021 η καταναλώτρια, κάλεσε το κατάστημα, για να ενημερωθεί, για την παραλαβή του διορθωμένου υπολογιστή, αλλά την πληροφόρησαν ότι απαιτούνταν 15 τουλάχιστον ημέρες, για τη διόρθωση.

Η καταναλώτρια, έχοντας ταλαιπωρηθεί, πάνω από ένα μήνα, προσέφυγε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., στις 3 Ιουνίου 2021, όπου έγινε μέλος. Το ΚΕ.Π.ΚΑ., αφού μελέτησε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που προσκόμισε η καταναλώτρια, απέστειλε στο κατάστημα αγοράς, αίτημα εφαρμογής της νόμιμης εγγύησης, για τα ελαττωματικά προϊόντα.

Στις 6 Ιουλίου 2021, το ΚΕ.Π.ΚΑ. έλαβε επιστολή, από το κατάστημα, που ανέφερε πως ο υπολογιστής είχε επισκευαστεί και καλούσαν την καταναλώτρια να τον παραλάβει. Η καταναλώτρια, επέμεινε σε αντικατάσταση, ή επιστροφή των χρημάτων.

Στις 23 Ιουλίου 2021, επειδή το κατάστημα αγοράς δεν ικανοποιούσε το αίτημα της καταναλώτριας, το ΚΕ.Π.ΚΑ., έστειλε την υπόθεση στην Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού (Ε.Φ.Δ.) προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση, στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η καταναλώτρια.

Η σύσκεψη της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022 και η απόφαση δικαίωσε την καταναλώτρια. Το κατάστημα ενημερώθηκε, για την απόφαση της Επιτροπής, αλλά δε συμμορφώθηκε. ΟΙ αποφάσεις της Ε.Φ.Δ. δεν είναι δεσμευτικές.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. προώθησε την καταγγελία της καταναλώτριας και την απόφαση της Επιτροπής, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, για δικές τους ενέργειες. Το κατάστημα, τελικά, δέχτηκε να επιστρέψει το ποσό των 349 ευρώ στην καταναλώτρια, ως αποτέλεσμα των πιέσεων του ΚΕ.Π.ΚΑ. Τα χρήματα, πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της καταναλώτριας.

Ας γίνουμε μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να το ενδυναμώσουμε, ώστε να συνεχίσει να είναι στο πλευρό των καταναλωτών, που έχουν ανάγκη βοήθειας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

 

 


 Δείτε επίσης