Επιστροφή 78 ευρώ από δικαίωμα υπαναχώρησης

kepka diadiktiaki agora 2Καταναλωτής, στις 7 Ιουνίου 2022, πραγματοποίησε αγορά μιας πρέσας δοκιμής δικτύου 250bar, αξίας 78 ευρώ, από ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στις 9 Ιουνίου 2022, παρέλαβε το προϊόν από τη μεταφορική εταιρία, που συνεργαζόταν με το ηλεκτρονικό κατάστημα. Στο άνοιγμα της συσκευασίας, παρατήρησε πως το προϊόν δεν ανταποκρινόταν, στις απαιτήσεις του.

Ο καταναλωτής, αμέσως, απέστειλε μήνυμα, στην εταιρία, ασκώντας το δικαίωμα της υπαναχώρησης, με βάση τη νομοθεσία για τις αγορές από απόσταση. Επειδή, δεν έλαβε απάντηση, από την εταιρία, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη του αιτήματος, απέστειλε, στις 15 Ιουνίου, εκ νέου, μήνυμα που υπαναχωρώντας από την αγορά. Και πάλι, δεν έλαβε απάντηση στα μηνύματα του, οπότε επικοινώνησε και τηλεφωνικώς, με την εταιρία.

Η αδράνεια του ηλεκτρονικού καταστήματος οδήγησε τον καταναλωτή να προσφύγει στο ΚΕ.Π.ΚΑ. Ο καταναλωτής προσκόμισε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και το ΚΕ.Π.ΚΑ κατόπιν μελέτης όλων των στοιχείων, στις 17 Ιουνίου 2022, απέστειλε την καταγγελία του καταναλωτή προς την εταιρία, με σκοπό την άμεση ικανοποίηση του αιτήματός του για υπαναχώρηση.

Η εταιρία ανταποκρίθηκε, στην επιστολή του ΚΕ.Π.ΚΑ. και με απαντητική επιστολή της, στις 18 Ιουνίου 2022, ενημέρωσε το ΚΕ.Π.ΚΑ. πως δε γίνεται δεκτό το αίτημα του καταναλωτή. Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι η πρέσα ανήκε, στην κατηγορία των ειδικών προϊόντων, για τα οποία δε γίνεται αποδεκτή ουδεμία επιστροφή χρημάτων, χωρίς αιτία, όπως αναφερόταν και στους όρους επιστροφών της ιστοσελίδας. Επίσης, προτάθηκε, από την εταιρία η αντικατάσταση του προϊόντος, με άλλο που όμως ήταν ακριβότερο, και ο καταναλωτής έπρεπε να πληρώσει τη διαφορά.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., στις 20 Ιουνίου 2022, απάντησε, γραπτά στα επιχειρήματα της εταιρίας:

Το προϊόν δεν ανήκε σε ειδική κατηγορία, εφόσον δεν κατασκευάστηκε, με ειδικές προδιαγραφές του καταναλωτή και υπήρχε διαθέσιμο, στην ιστοσελίδα, για άμεση αγορά από όλους.
Ο καταναλωτής άσκησε το δικαίωμα της υπαναχώρησης, όπως ορίζει η νομοθεσία, εντός των 14 ημερολογιακών ημερών.
Ο προμηθευτής έχει υποχρέωση επιστροφής χρημάτων στον καταναλωτή, χωρίς καμία επιβάρυνση, σε περίπτωση υπαναχώρησης.
Την ίδια ημέρα, η εταιρία απάντησε πως γίνεται δεκτό το αίτημα του καταναλωτή, για υπαναχώρηση και επιστροφή των χρημάτων, χωρίς ουδεμία επιβάρυνση.

Στις 24 Ιουνίου 2022, ο καταναλωτής μας ευχαρίστησε, για την άμεση παρέμβαση και για την επίλυση του προβλήματός του, ενώ η εταιρία τον «ταλαιπωρούσε»., επι εβδομάδες.

Ας γίνουμε μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να το ενδυναμώσουμε, ώστε να συνεχίσει να είναι, στο πλευρό των καταναλωτών, που έχουν ανάγκη βοήθειας, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

 

 


 Δείτε επίσης