Επιστροφή χρημάτων για ελαττωματικό υπολογιστή, αξίας 1595,97 ευρώ.

kepka laptopΚαταναλωτής πραγματοποίησε, στις 16 Δεκεμβρίου 2019 αγορά, ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή αξίας 1597,97 ευρώ, από γνωστή αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών. Αγόρασε επίσης, συμπληρωματική εγγύηση, διάρκεια 3 έτη και ημερομηνία λήξης 15 Δεκεμβρίου 2022.

Ο υπολογιστής, από τους πρώτους μήνες, ανέβαζε θερμοκρασία, χωρίς να βρίσκεται στη φόρτιση. Το πρόβλημα έγινε πολύ έντονο, το φθινόπωρο του 2020, όταν ο καταναλωτής άρχισε να παρακολουθεί κάποια μαθήματα εξ αποστάσεως. Ζήτησε βοήθεια από την τηλεφωνική υποστήριξη της κατασκευάστριας εταιρίας, γιατί λόγω των περιοριστικών μέτρων, για τον Covid-19, δε μπορούσε να επισκεφτεί το κατάστημα, από όπου είχε αγοραστεί ο υπολογιστής. Ακολουθώντας τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρίας, έκανε καθαρισμό του δίσκου και επανεγκατάσταση όλων των προγραμμάτων, τέσσερις φορές, χωρίς αποτέλεσμα.

Έτσι, το Δεκέμβριο του 2020, παρέδωσε τον υπολογιστή, στο σέρβις του καταστήματος αγοράς. Σε τρεις ημέρες, το σέρβις τον ενημέρωσε ότι δεν έβρισκε κανένα πρόβλημα και ο καταναλωτής παρέλαβε τον υπολογιστή.

Τα προβλήματα, όχι μόνο επέμειναν, αλλά και χειροτέρευαν. Η κάμερα δε λειτουργούσε, ο υπολογιστής λειτουργούσε πολύ αργά. Του δόθηκαν, ξανά, οδηγίες, από την κατασκευάστρια εταιρία, τις οποίες εφάρμοσε, έστειλε τον υπολογιστή για τεχνικό έλεγχο, αλλά ο υπολογιστής πλέον, όταν τον παρέλαβε, λειτουργούσε, μόνον όταν ήταν σε φόρτιση.

Ο υπολογιστής ξαναστάλθηκε, στο σέρβις, το Φεβρουάριο του 2021, όπου αλλάχτηκε η μπαταρία του. Αλλά τα προβλήματα συνέχιζαν και αυξάνονταν.

Ακολούθησε η ίδια διαδικασία, χωρίς αποτέλεσμα, δηλαδή καθαρισμός του δίσκου, επανεγκατάσταση όλων των προγραμμάτων, επικοινωνία και οδηγίες, από την κατασκευάστρια εταιρία, η οποία, τελικά, του ζήτησε να ξαναστείλει τον υπολογιστή, για τεχνικό έλεγχο, τον Απρίλιο του 2021. Στις 19 Απριλίου 2021, τον ενημέρωσαν ότι δεν βρήκαν κάποιο πρόβλημα.

Ο καταναλωτής είχε καταγράψει όλα τα προβλήματα σε βίντεο. Θέλησε να το δείξει, στο σέρβις, όμως αυτοί αρνήθηκαν και τον παρέπεμψαν, στην κατασκευάστρια εταιρία. Η κατασκευάστρια εταιρία τον παρέπεμψε, στο κατάστημα αγοράς και στο σέρβις. Ο καταναλωτής έγινε κυριολεκτικά «μπαλάκι», με αποτέλεσμα να αγανακτήσει και να ζητήσει αναστροφή της πώλησης, λόγω ελαττωματικότητας του προϊόντος. Ζήτησε, δηλαδή, να του επιστραφούν, τα χρήματα, που είχε καταβάλει.

Η εταιρία αγοράς αρνήθηκε και στις 29 Απριλίου 2021,ο καταναλωτής προσέφυγε, στο ΚΕ.Π.ΚΑ. Κατόπιν μελέτης των στοιχείων, που προσκόμισε ο καταναλωτής, στις 7 Μαίου 2021, το ΚΕ.Π.ΚΑ., απέστειλε καταγγελία, στη γνωστή εταιρία ηλεκτρικών ειδών, με αίτημα τη διόρθωση της συσκευής. Το κατάστημα, σε απαντητική επιστολή μας ενημέρωσε, για όλες τις επισκέψεις του καταναλωτή και επέμειναν πως δεν είχαν εντοπίσει κανένα πρόβλημα, σε καμία από τις τρείς επισκέψεις του καταναλωτή. Η συσκευή παρέμενε στο κατάστημα γιατί, ο καταναλωτής αρνούνταν να την παραλάβει, επιμένοντας στην επιστροφή χρημάτων, καθώς είχε υποστεί ζημιά, με την εργασία του και πλέον δεν εμπιστευόταν καμία παρόμοια συσκευή.

Το κατάστημα συνέχισε να αρνείται οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων. Έτσι, το ΚΕ.Π.ΚΑ., στις 23 Ιουλίου 2021, απέστειλε την καταγγελία, στην Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού (Ε.Φ.Δ.) σε μια προσπάθεια φιλικής επίλυσης της διαφοράς.

Η σύσκεψη της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022 και η απόφαση ήταν υπέρ του καταναλωτή: «Η Επιτροπή αποφάσισε ότι το αίτημα του καταναλωτή για επιστροφή χρημάτων θα πρέπει να γίνει δεκτό λόγω υπαναχώρησης από την σύμβαση για πραγματικό ελάττωμα το οποίο αποδείχθηκε ουσιώδες.»

Το κατάστημα ενημερώθηκε, για την απόφαση της Επιτροπής, αλλά δε συμμορφώθηκε. Οι αποφάσεις της Ε.Φ.Δ. δεν είναι δεσμευτικές.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. προώθησε την υπόθεση του καταναλωτή και την απόφαση της Επιτροπής, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, για δικές τους ενέργειες.
Κατόπιν όλων των πιέσεων, το κατάστημα δέχτηκε να επιστρέψει το ποσό των 1595,97 ευρώ, στον καταναλωτή, ο οποίος μας ενημέρωσε πως τα χρήματα πιστώθηκαν, στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ας γίνουμε μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να το ενδυναμώσουμε, ώστε να συνεχίσει να είναι, στο πλευρό των καταναλωτών, που έχουν ανάγκη βοήθειας, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

 

 


 Δείτε επίσης