Επιστροφή 140 ευρώ για ελαττωματικό τραπέζι

kepka trapeziΚαταναλωτής παρήγγειλε τραπέζι αξίας 140 ευρώ, από γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα, στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Άνοιξε την συσκευασία, 20 μέρες μετά την παραλαβή του τραπεζιού, γιατί το σπίτι του ήταν υπο κατασκευή. Ανακάλυψε ότι η επιφάνεια του τραπεζιού ήταν σπασμένη. Έστειλε επιστολή, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, από όπου είχε αγοράσει το τραπέζι, ζητώντας αντικατάσταση, ή επιστροφή χρημάτων. Η πλατφόρμα απέρριψε το αίτημα του καταναλωτή και τον ενημέρωσε ότι «…στις online αγορές δικαιούστε να επιστρέψετε ένα προϊόν εντός 14 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω προϊόντα μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Εφόσον δηλαδή το προϊόν δεν ανοίχθηκε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την παραλαβή του, δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν οι συνθήκες μεταφοράς και συντήρησης του προϊόντος μετά την παραλαβή. Ως εκ τούτο, δυστυχώς δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό το αίτημα επιστροφής σας. Παραμένουμε στην διάθεσή σας και λυπούμαστε για τη σύγχυση που πιθανώς έχει προκληθεί.»

Ο καταναλωτής προσέφυγε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., στο οποίο είναι μέλος, ζητώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας, για τα ελαττωματικά προϊόντα. Στις 15 Μαρτίου 2022, το ΚΕ.Π.ΚΑ. απέστειλε την καταγγελία του καταναλωτή, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ζητώντας την εφαρμογή του Αστικού Κώδικα και συγκεκριμένα των άρθρων, που αφορούν τα ελαττωματικά προϊόντα. Επίσης, το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημέρωσε την πλατφόρμα ότι το χρονικό διάστημα των 14 ημερών αφορά την υπαναχώρηση και όχι τα ελαττωματικά προϊόντα.

Στις 16 Μαρτίου 2022, η πλατφόρμα μας ενημέρωσε ότι επεξεργάζεται και ελέγχει το αίτημα του καταναλωτή.

Στις 19 Μαρτίου 2022 ενημέρωσαν τον καταναλωτή ότι μεταφορική εταιρία θα παραλάβει, το ελαττωματικό τραπέζι, με έξοδα της πλατφόρμας, από το σπίτι του καταναλωτή.

Στις 21 Μαρτίου 2022, η μεταφορική παρέλαβε το τραπέζι.

Στις 24 Μαρτίου 2022, ο καταναλωτής έλαβε μήνυμα ότι η διαδικασία επιστροφής χρημάτων είχε ολοκληρωθεί και ότι σε μερικές ημέρες θα πιστωνόταν ο λογαριασμός του καταναλωτή.
Ο λογαριασμός πιστώθηκε, με 140 ευρώ, στο τέλος Μαρτίου 2022

Η μεσολάβηση του ΚΕ.Π.ΚΑ. ανάγκασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα να σταματήσει τις υπεκφυγές, να εφαρμόσει την νομοθεσία και να σεβαστεί τα δικαιώματα του καταναλωτή.

Ας γίνουμε μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να το ενδυναμώσουμε, ώστε να συνεχίσει να είναι, στο πλευρό των καταναλωτών, που έχουν ανάγκη βοήθειας, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

 

 


 Δείτε επίσης