Ακύρωση χρέωσης 498,96 ευρώ σε λογαριασμό φυσικού αερίου

kepka metritis aeriouΤο Νοέμβριο του 2019, έγινε εγκατάσταση φυσικού αερίου, σε σπίτι καταναλώτριας, μέλους του ΚΕ.Π.ΚΑ. Έπειτα από ένα μικρό χρονικό διάστημα, η καταναλώτρια και οι γείτονές της αντιλήφθηκαν έντονη μυρωδιά αερίου. Η καταναλώτρια διαμαρτυρήθηκε στον εγκαταστάτη, ο οποίος την παρέπεμψε στην εταιρία διανομής. Ο τεχνικός της εταιρίας διανομής διαπίστωσε κακή σύνδεση σωλήνα με το μετρητή της καταναλώτριας καθώς και την ύπαρξη διαρροής.

Το Φεβρουάριο του 2020, η καταναλώτρια έλαβε λογαριασμό ύψους 562,88 ευρώ, ενώ μέχρι τότε οι λογαριασμοί της ήταν κάτω από 150 ευρώ. Η καταναλώτρια προσέφυγε στο ΚΕ.Π.ΚΑ. Κατόπιν των οδηγιών που της δόθηκαν, αμφισβήτησε την ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση του φυσικού αερίου. Το μέλος μας έλαβε αρνητική απάντηση, τόσο από την εταιρία παροχής του φυσικού αερίου όσο και από την εταιρία διανομής του. Η εταιρία παροχής επέρριψε την ευθύνη στο τμήμα της εγκατάστασης, που ήταν στην ευθύνη της εταιρίας διανομής. Δυστυχώς, η εταιρία διανομής ισχυριζόταν ότι η διαρροή έγινε πριν το μετρητή, επομένως δεν επηρέασε τις μετρήσεις κατανάλωσης και το λογαριασμό. Επίσης, η εταιρία διανομής άλλαξε το μετρητή, τον οποίο απέστειλε για τεχνικό έλεγχο, από τον οποίο δε διαπιστώθηκε σφάλμα, ή βλάβη του μετρητή.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζήτησε τη συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο οποίος ζήτησε από την εταιρία διανομής τα ετήσια στοιχεία κατανάλωσης φυσικού αερίου τόσο στο σπίτι της συγκεκριμένης καταναλώτριας, όσο και σε άλλες παρόμοιες οικίες με τα ίδια χαρακτηριστικά, π.χ. m2.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με βάση αυτά τα στοιχεία, τον Οκτώβριο του 2020, εξέδωσε σύσταση προς την εταιρία διανομής: «Να προχωρήσει σε αναθεώρηση της υπό κρίση κατανάλωσης, σύμφωνα με το μέσο ετήσιο κατανάλωσης Σημείων Παράδοσης με τα ίδια χαρακτηριστικά (παρ. 3 και 6 άρθρου 20 Κανονισμού Μετρήσεων Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου)».

Η εταιρία ενημέρωσε το ΚΕ.Π.ΚΑ. και την καταναλώτρια πως θα γίνει επιστροφή του αμφισβητούμενου ποσού ύψους 429,51 ευρώ. Στον επόμενο λογαριασμό, η καταναλώτρια επιβεβαίωσε πως είχε γίνει πίστωση του συγκεκριμένου ποσού, αλλά εντόπισε χρέωση ύψους 69,45 ευρώ. Η εταιρία υποστήριξε ότι χρέωσε τον έλεγχο και την αντικατάσταση του μετρητή. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. βοήθησε την καταναλώτρια να αμφισβητήσει και αυτή τη χρέωση. Η εγκατάσταση ήταν προβληματική, με διαρροή. Επομένως, το κόστος αντικατάστασης του μετρητή δεν επιτρέπεται, από τη νομοθεσία, να επιβαρύνει τον καταναλωτή. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. κατάφερε κερδίσει την ακύρωση της εν λόγω χρέωσης.
Κατόπιν μεγάλου χρονικού διαστήματος ταλαιπωρίας, η καταναλώτρια δικαιώθηκε, με τη βοήθεια του ΚΕ.Π.ΚΑ. για ένα πρόβλημα, όπως η διαρροή αερίου, που θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο για το μέλος μας, αν δεν εντοπιζόταν και δεν διορθωνόταν εγκαίρως.

Όλοι μαζί μπορούμε. Ας γίνουμε μέλη στο ΚΕ.Π.ΚΑ., για να δυναμώσουμε τη φωνή μας.

 

 


 Δείτε επίσης