Συμβουλές Πράσινης οδήγησης


Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων 10 – 50%
Με δυο λόγια
Οδηγείτε με τον κινητήρα να λειτουργεί στις σωστές στροφές, αλλάζοντας σε υψηλότερη ταχύτητα όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Συνοπτική έκθεση
Αν οδηγείτε στην πόλη μεταξύ 30 και 60 χλμ/ώρα (ας πάρουμε σαν μέση ταχύτητα τα 50 χλμ/ώρα) και κρατάτε συνέχεια τη δεύτερη ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιείτε την τρίτη ή την τέταρτη, μπορεί να καταναλώσετε μέχρι 25% περισσότερα καύσιμα. Επομένως μην τεμπελιάζετε! Στον αυτοκινητόδρομο, χρησιμοποιήστε την 5η (ή την 6η) όσο το δυνατόν νωρίτερα γιατί στην ταχύτητα των 90 χλμ/ώρα θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε 30%, στα 120 χλμ/ώρα έως 50% (Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κινητήρα σας, το 50% είναι το μέγιστο).
Αυτή η συμβουλή ισχύει για αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτωνΑντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων 6 – 24%
Με δυο λόγια
Εκτός από μεγαλύτερη ασφάλεια, η οδήγηση στα 110 χλμ/ώρα αντί στα 130 χλμ/ώρα μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε 6-24% των καυσίμων (χωρίς να χάσετε και πολύ χρόνο!).
Συνοπτική έκθεση
Σε γενικές γραμμές, μετά τα 90 χλμ/ώρα, για κάθε 10 χλμ/ώρα παραπάνω, το αυτοκίνητο καταναλώνει μεταξύ 3 και 10% περισσότερο. Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η ταχύτητα έχει μεγαλύτερη επίδραση: μεταξύ 8 και 12% ανά 10 χλμ/ώρα σε αυτοκινητόδρομο.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα.Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων 3.5 – 10%
Με δυο λόγια
Αν βασικά συστήματα λειτουργίας όπως το σύστημα ανάφλεξης (μπουζί) καυσίμου δεν λειτουργούν στην εντέλεια, η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί κατά 3.5-10%.
Συνοπτική έκθεση
Η τακτική συντήρηση που προτείνεται από τον κατασκευαστή, ακόμα και μετά την περίοδο εγγύησης, επιτρέπει τη διατήρηση της απόδοσης του κινητήρα και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα.Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων 1-9%
Με δυο λόγια
Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι, οδηγήστε για 5 λεπτά με τα παράθυρα ανοιχτά κι έπειτα κλείστε τα παράθυρα, ειδικά στις υψηλές ταχύτητες., Ίσως δεν το γνωρίζετε αλλά το αυτοκίνητό σας καταναλώνει περισσότερα καύσιμα με ανοιχτά παράθυρα παρά με ανοιχτό κλιματισμό!
Συνοπτική έκθεση
Θυμηθείτε να κλείσετε τον κλιματισμό 5 λεπτά πριν φτάσετε στον προορισμό σας, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο μόνο τους ανεμιστήρες. Έτσι επιτυγχάνεται η βέλτιστη θερμοκρασία (ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση), αποφεύγεται ο σχηματισμός μούχλας στο σύστημα (χάρη στην εξάτμιση της υγρασίας) και αποφεύγετε να ανοίξετε ξανά τον κινητήρα σας με τον κλιματισμό ήδη ανοιχτό. Επίσης, επιλέξτε έξυπνα την επιθυμητή θερμοκρασία για το εσωτερικό του οχήματος: μην επιλέγετε θερμοκρασίες που απέχουν πολύ από την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα.Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων 7-38%
Με δυο λόγια
Η οδήγηση μέσα στην πόλη με τα συνεχή σταματήματα και ξεκινήματα μπορεί να αυξήσει την κατανάλωσή σας κατά 38%!
Συνοπτική έκθεση
Για παράδειγμα, μπορείτε να αποφεύγετε τα περιττά σταματήματα και ξεκινήματα επιβραδύνοντας καθώς πλησιάζετε σε ένα κόκκινο φανάρι προκειμένου να φτάσετε στο σημείο την ώρα που το φανάρι γίνεται πράσινο. Επιλέξτε μικρότερη σχέση μετάδοσης όσο αυτό είναι δυνατό, μην πατάτε τον συμπλέκτη. Χρησιμοποιήστε το σύστημα εκκίνησης/παύσης αν δεν είστε πρώτος στο φανάρι. Η ελαχιστοποίηση της χρήσης των φρένων εξοικονομεί έως και 10% σε καύσιμα.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα.Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων έως 10%
Με δυο λόγια
Αν βρεθείτε κολλημένοι σε μποτιλιάρισμα και το όχημα δεν είναι εξοπλισμένο με σύστημα εκκίνησης/παύσης (Start & Stop), σβήστε και μετά ξεκινήστε πάλι τον κινητήρα σας αντί να τον διατηρείτε στη νεκρά για πάνω από 2 ή 3 λεπτά.
Συνοπτική έκθεση
Αν πρόκειται να μείνετε στάσιμοι για περισσότερα από 20 δευτερόλεπτα, είναι χρήσιμο να σβήσετε τον κινητήρα. Η κατανάλωση καυσίμων όταν το όχημα μένει ακίνητο αλλά με ανοιχτό κινητήρα είναι περίπου 0,5 λίτρα ανά ώρα.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων 6 – 7%
Με δυο λόγια
Αν μεταφέρετε ένα βάρος 100 κιλών σε ένα όχημα με μέση κλάση βάρους τα 1500 κιλά, μπορείτε να καταγράψετε αύξηση κατανάλωσης 6-7% όταν οδηγείτε μέσα στην πόλη!
Συνοπτική έκθεση
Ένα πιο βαρύ αυτοκίνητο κοστίζει παραπάνω για να κινηθεί. Εξάλλου, δαπανά περισσότερη ενέργεια για να επιταχύνει. Αποφύγετε το περιττό βάρος, ειδικά μέσα στην πόλη που έχει πολλές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα.


Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων 5-8%
Με δυο λόγια
Οι αποσκευές, οι σχάρες για πέδιλα του σκι, ή οι υπερμεγέθεις κεραίες μπορούν να αλλοιώσουν τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματος και να οδηγήσουν σε αύξηση κατανάλωσης μεταξύ 5% και 8%.
Συνοπτική έκθεση
Αποφεύγετε να μεταφέρετε αποσκευές στην οροφή, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να τις ταξινομήσετε όσο καλύτερα γίνεται, δηλαδή με τις μικρότερες αποσκευές στο μπροστινό μέρος και τις μεγαλύτερες στο πίσω. Αν δεν ταξινομηθούν σωστά, οι αποσκευές που τοποθετούνται στην οροφή μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση κατά 15%.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλα τα αυτοκίνηταΑντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων 2-6%
Με δυο λόγια
Ένα λάστιχο με χαμηλότερη τιμή πίεσης από τη βέλτιστη, αυξάνει την κατανάλωση και μειώνει τη διάρκεια ζωής του ελαστικού. Τα ελαστικά από μόνα τους χάνουν πίεση 0,2 bar κάθε 2 ή 3 μήνες και για κάθε 10 βαθμούς κελσίου πτώση στην θερμοκρασία.
Συνοπτική έκθεση
Το 85% όλων των σημαντικών απωλειών πίεσης εκφράζονται με «μικρές» απώλειες, οι οποίες αθροίζονται με το πέρασμα του χρόνου και επομένως δεν εντοπίζονται γρήγορα και άμεσα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την τιμή πίεσης «αυτοκινητοδρόμου» για το όχημά σας όταν πρόκειται να οδηγήσετε μεγάλες αποστάσεις ή να μεταφέρετε μεγάλα φορτία. Η κατανάλωση των καυσίμων αυξάνεται κατά 1-2% για κάθε 0.2 bar χαμηλότερης πίεσης από τη προτεινόμενη. Όταν επιλέγετε καινούρια ελαστικά, προτιμήστε αυτά με ενεργειακή ετικέτα Α ή Β.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα.


Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων 2.5 – 10%
Με δυο λόγια
Η φραγή των φίλτρων προκαλεί αύξηση κατανάλωσης έως 10%
Συνοπτική έκθεση
Όλα τα φίλτρα πρέπει να αντικαθίστανται ή να καθαρίζονται τακτικά. Ένα φίλτρο φραγμένο κατά 5% προκαλεί αύξηση κατανάλωσης περίπου 2,5%.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης


Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων 1-3%
Με δυο λόγια
Θυμηθείτε να αντικαθιστάτε τα λάδια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι σημαντικό για τη ζωή του κινητήρα. Ακολουθήστε αυστηρά τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο συντήρησης του αυτοκινήτου (και σε ό,τι αφορά το ιξώδες λαδιού) για να επιλέγετε τον κατάλληλο τύπο λαδιού.
Συνοπτική έκθεση
Να αλλάζετε τα λάδια λαμβάνοντας υπόψη τις ενδείξεις του κατασκευαστή, περίπου κάθε 20-30 χιλιάδες χλμ. Δεν έχει νόημα να τα αλλάζετε πιο συχνά. Επίσης να ελέγχετε τη στάθμη τουλάχιστον κάθε 6 μήνες, επειδή η υπερβολική κατανάλωση λαδιού απαιτεί διενέργεια ελέγχου από μηχανικό. Τα λάδια έχουν λιπαντική και καθαριστική δράση, και η σωστή συντήρηση μπορεί να ελαττώσει την κατανάλωση κατά 1-3%.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.


Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων έως 85%
Με δυο λόγια
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν χαμηλότερη ενεργειακή αποδοτικότητα σε ψυχρές θερμοκρασίες. Αν πρέπει να θερμανθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, το φορτίο τους εξαντλείται ακόμα πιο γρήγορα. Στους -7°C, ορισμένα ηλεκτροκίνητα οχήματα καταναλώνουν 6-14% περισσότερη ενέργεια (σε kWh/100 χλμ) σε σύγκριση με τους 24°C. Η εμβέλεια περιορίζεται στο 80-93%.
Συνοπτική έκθεση
Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θερμότητα που παράγεται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οπότε η ρύθμιση της θερμοκρασίας έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας συγκριτικά με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Επομένως, οδηγώντας στους -7°C ενώ θερμαίνετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου (στους 24°C) έχει ως αποτέλεσμα 30-85% υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με οδήγηση στους 24°C, το υψηλότερο επίπεδο για αργή οδήγηση μέσα στην πόλη. Η εμβέλεια περιορίζεται στο 50-70%.
Συνιστούμε επομένως να αποφεύγετε την περιττή ψύχρανση του εσωτερικού του οχήματος, π.χ. σταθμεύοντας το όχημα στο γκαράζ ή ακόμα. Ενώ οδηγείτε, η χρήση των θερμαινόμενων καθισμάτων, τα οποία βρίσκονται κοντά στο σώμα, είναι πολύ αποδοτικότερη ενεργειακά από τη θέρμανση ολόκληρου του εσωτερικού.
Αυτή η συμβουλή ισχύει για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων έως 50%
Με δυο λόγια
Οργανώστε τη διαδρομή σας ώστε να συνδυάζει πολλές μικρότερες διαδρομές όποτε μπορείτε, ειδικά όταν ο κινητήρας είναι κρύος. Έτσι αποφεύγετε και τα περιττά χιλιόμετρα!

Συνοπτική έκθεση
Κατά τη ψυχρή εκκίνηση δαπανάται περισσότερο καύσιμο: για τη θέρμανση του κινητήρα εκπέμπονται 100 – 140 g CO2, που σημαίνει ότι κάθε φορά χάνετε περίπου 1 χλμ οδήγησης. Επομένως, αποφύγετε να οδηγείτε με κρύο κινητήρα. Για προχωρημένους: ξεκινήστε με τη μεγαλύτερη διαδρομή ώστε να ζεστάνετε τον κινητήρα κατάλληλα, συνεχίζοντας με τις μικρότερες διαδρομές.

Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα.Αντίκτυπος στην κατανάλωση καυσίμων έως 20%
Με δυο λόγια
Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει πέδηση με ανάκτηση ενέργειας , επιλέξτε το υψηλότερο επίπεδο και αποφύγετε τα απότομα φρεναρίσματα.
Συνοπτική έκθεση
Η πέδηση με ανάκτηση ενέργειας μπορεί να ανακτήσει 80-90% της ενέργειας που θα σκεδάζονταν ως θερμότητα στο περιβάλλον από τα μηχανικά φρένα . Το δυνατό φρενάρισμα αναγκάζει το αυτοκίνητο να χρησιμοποιήσει και τα μηχανικά φρένα, άρα θα πρέπει να αποφεύγεται αν θέλετε μέγιστη ανάκτηση.
Η ενεργειακή κατανάλωση των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να μειωθεί κατά 20%.

Αυτή η συμβουλή ισχύει για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.