Αρχείο

Ευθύνες της Ν.Δ. για την εκ νέου εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των Ολυμπιακών Αερογραμμών

30/6/2008
Βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ.: Θεοχάρης Τσιόκας, Γιάννης Σκουλάς, Μιλτιάδης Βέρρας, Πέτρος Ευθυμίου, Μιχάλης Κατρίνης, Τσετίν Μαντατζή, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, Συλβάνα Ράπτη, Εμμανουήλ Σκουλάκης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Χρήστος Χάιδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Τόνια Αντωνίου, Χρίστος Βερελής, Νικόλαος Ζωίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ιωάννης Μανιάτης, Εμμανουήλ Στρατάκης
Θέμα: Ευθύνες της Ν.Δ. για την εκ νέου εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των Ολυμπιακών Αερογραμμών
Προς: Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη


Επανερχόμαστε στο θέμα επικαλούμενοι και παλαιότερες επερωτήσεις μας σχετικά με την συντονισμένη απαξίωση και αποδιοργάνωση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ και των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ.

Το γεγονός ότι χάθηκε "το χρυσό" και περιζήτητο slot (χρονοθυρίδα προσγείωσης) της πτήσης 272 της Ο.Α. στο Αεροδρόμιο GATWCIK του Λονδίνου αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι τυχαίο ούτε μεμονωμένο περιστατικό.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και συστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τις πολλές και αδικαιολόγητες ακυρώσεις δρομολογίων της ΟΑ που ξεπέρασαν το ποσοστό του 20% μέσα σ/ένα χρόνο, ουδείς υπεύθυνος θορυβήθηκε.

Το αποτέλεσμα είναι πλέον αφαίρεση του πολύτιμου "σλοτ" που μεταξύ των άλλων αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αξία αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ. Το αποτέλεσμα της απώλειας της πτήσης 272 είναι ότι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, ο σταθμός των οποίων τελευταίο χρόνο διακίνησε 450.000 επιβάτες στο Λονδίνο, χάνουν ένα κομμάτι της μεγάλης αγοράς του Λονδίνου, ενώ ανταγωνίστριες εταιρείες διπλασίασαν τις ημερήσιες πτήσεις στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προέβη για να διαφυλάξει τη συγκεκριμένη χρονοθυρίδα προσγείωσης αφενός και αφετέρου με ποια λογική αποδέχεται την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής - προς όφελος ανταγωνιστών και ξένων συμφερόντων;

2. Υπάρχει Κυβερνητική πολιτική για μειώσεις, συγχωνεύσεις και ακυρώσεις δρομολογίων των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ προς το Ηνωμένο Βασίλειο προς όφελος των ανταγωνιστών;

3. Υπάρχει σχέδιο από τη Διοίκηση των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ και τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, προκειμένου να μη χαθεί και άλλη χρονοθυρίδα προσγείωσης (slot);

4. Υπάρχουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις της Κυβέρνησης ή ανεπάρκεια αφού κατ' εξακολούθηση η Ολυμπιακή Αεροπορία "δωρίζει" χιλιάδες επιβάτες και μάλιστα άνευ όρων σε ανταγωνιστές;

5. Ποιος αναλαμβάνει τις πολύπλευρες ευθύνες για την απαξίωση της εταιρείας και την εκποίηση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Απάντηση
Σε απάντηση της Ερώτηση με αριθμό 13427/2-6-2008 που κατέθεσαν στη Βουλή θέτουμε υπόψη σας τα εξής:
Η Ολυμπιακή Αεροπορία βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση εδώ και πολλά χρόνια η οποία τελευταία επιτείνεται από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση της Ολυμπιακής καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να περιορίσει το εύρος της κρίσης. Αυτό εύλογα δεν επιτυγχάνεται με επέκταση του κύκλου εργασιών ούτε με συνέχιση ζημιογόνων δραστηριοτήτων.
Η Κυβέρνηση την ίδια στιγμή μεσ' από αλλεπάλληλες διαδικασίες και διαπραγματεύσεις ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων προωθεί μια βιώσιμη λύση για την Ολυμπιακή μέχρι το τέλος του 2008 στο πλαίσιο που έχουμε ήδη πολλάκις προδιαγράψει.
Η αντιμετώπιση των θυγατρικών του Ομίλου συνδέεται με το συνολικό σχέδιο για την Ολυμπιακή το οποίο αποβλέπει σε μια νομικά ασφαλή και επενδυτικά ελκυστική λύση προς όφελος της χώρας της ίδιας της Ολυμπιακής και των εργαζομένων της.
Σε ότι αφορά ειδικά θέματα που θίγονται με την Ερώτηση σας αποστέλλουμε το υπ' αριθμ.814/26-6-08 έγγραφο της εταιρίας "Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε." με το οποίο παρέχεται σχετική πληροφόρηση.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ


Σε απάντηση της Ερώτησης σας γνωρίζουμε ότι η εταιρεία μας το έτος 2007 διακίνησε στη γραμμή Αθήνα - Λονδίνο - Αθήνα συνολικά 356653 επιβάτες από τους οποίους 331245 διακινήθηκαν από/προς το Αεροδρόμιο Heathrow και μόνο 25408 με πτήσεις από/προς το Αεροδρόμιο Catwick. Συνεπώς, από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο διακινήθηκε μικρός αριθμός επιβατών της εταιρείας μας.
Η χρονοθυρίδα που αφορούσε στο αεροδρόμιο Catwick, δεν απωλέσθηκε φέτος, αλλά είχε ήδη απολεσθεί κατά τη θερινή περίοδο του 2007 λόγω του αριθμού των ακυρώσεων στις οποίες είχε προβεί πέρυσι η εταιρεία. Για το λόγο αυτό, άλλωστε η εταιρεία μας δεν είχε εξαγγείλει στο πρόγραμμα της αυτό το δρομολόγιο. Την χειμερινή περίοδο 2008 και αφού η εταιρεία μας λάβει υπόψη τις συνθήκες της αγοράς θα επανεξετάσει το ζήτημα της ενδεχόμενης επανένταξης του εν λόγω προορισμού στο πτητικό της πρόγραμμα.
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία μας μεριμνά και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό να μην απολεσθούν slots τα οποία είναι δυσχερές να επανακτηθούν.
Η εταιρεία μας ενόψει και της ένταξης στο στόλο της τριών μισθωμένων αεροσκαφών με τη μέθοδο dry - lease βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης και αναθεώρησης του πτητικού προγράμματος της, λαμβάνοντας υπόψη και την αρνητική διεθνή συγκυρία της υψηλής τιμής του καύσιμου. Με στόχο την επιπλέον μείωση δαπανών η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο λήψεως μέτρων ως προς την περικοπή ζημιογόνων για την εταιρεία συχνοτήτων ή και γραμμών όπως άλλωστε πράττουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες σε προορισμούς που δεν αποφέρουν κέρδη, αντιθέτως προκαλούν ζημιές.
Η εταιρεία μας όπως κάθε επιχείρηση που λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού, παρακολουθεί την εμπορική απόδοση των πτήσεών της και προβαίνει στις δέουσες ενέργειες με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της σε προορισμούς που παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον και να εκμεταλλευτεί κατά τον πλέον επωφελή τρόπο, γραμμές που παρουσιάζουν μεγαλύτερες πληρότητες.
Ως προς τα σκέλη των υποερωτημάτων 2.3 και 4 της ερωτήσεως που αφορούν στην Κυβερνητική πολιτική η εταιρεία μας είναι αναρμόδιοι να απαντήσει.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο.Α.
Ι.ΜΠΕΝΟΠΟΥΛΟΣ