Αρχείο

Ραγδαία αύξηση του πληθυσμού σε Δήμους και Κοινότητες περιφερειακά της Θεσσαλονίκης

8/2/2006
Βουλευτής Ν.Δ., Β' Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Γαλαμάτης
Θέμα: Ραγδαία αύξηση του πληθυσμού σε Δήμους και Κοινότητες περιφερειακά της Θεσσαλονίκης
Προς: Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, κ. Γιώργο Σουφλιά, Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ.
Μαριέττα Γιαννάκου και Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νικήτα Κακλαμάνη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μια ραγδαία και απότομη αύξηση του πληθυσμού σε Δήμους και Κοινότητες που βρίσκονται περιφερειακά της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν αυτές τις περιοχές για τη μόνιμη κατοικία τους. Η αύξηση αυτή φαίνεται χαρακτηριστικά στον πίνακα που ακολουθεί όπου υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία των πληθυσμών των Δήμων και των Κοινοτήτων αυτών από τις απογραφές του 1991 και του 2001, καθώς και ανεπίσημα στοιχεία των υπηρεσιών τους για το σημερινό πληθυσμό τους, όπως αυτά προκύπτουν από τα υδρόμετρα και τους πίνακες της ΔΕΗ των κατοίκων τους:

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι στους Δήμους και τις Κοινότητες αναφοράς ο πληθυσμός τους από 204834 κατοίκους στην απογραφή του 1991 έφτασε στους 308045 κατοίκους στην απογραφή του 2001, ενώ σήμερα τα ανεπίσημα στοιχεία των υπηρεσιών τους αναφέρουν πληθυσμό 517500 κατοίκων περίπου!

Την ανωτέρω ραγδαία πληθυσμιακή έκρηξη επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την αύξηση των μαθητών το τελευταίο μόνον έτος (2004-2005) σε κάποιους από τους προαναφερόμενους Δήμους και Κοινότητες, μέρος των οποίων αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει μια απότομη αλλαγή του πληθυσμιακού χάρτη σε περιοχές περιφερειακά της πόλης της Θεσσαλονίκης, η οποία συνεπάγεται την αύξηση των αναγκών τους σε υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, μονάδες υγείας κ.λπ.) καθώς και σε σχολική στέγη.

Επίσης σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής της Εγνατίας Οδού εκτιμάται-κάτι που ακόμα δεν αποτυπώνεται με στοιχεία- ότι θα δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα επιλογής μόνιμης κατοικίας σε περιοχές που μέχρι σήμερα η απόστασή τους από τη Θεσσαλονίκη και η κατάσταση των οδικών δικτύων δεν το επέτρεπε (π.χ., Δήμος Λαγκαδά, Δήμος Εγνατίας, Δήμος Ρεντίνας, Δήμος Αγίου Γεωργίου, κ.λπ.).

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα πως την τελευταία δεκαετία, πιθανότατα και αυτή που θα ακολουθήσει, διαμορφώνεται μια αντίληψη για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που σχηματικά περιγράφεται στη φράση "εργάζομαι στην πόλη, ζω στην περιφέρεια", καθώς με πολύ ταχείς ρυθμούς όλο και περισσότεροι επιλέγουν ως μόνιμη κατοικία τους περιοχές έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, γεγονός που ανακουφίζει την μεγαλούπολη, αλλά και ζωντανεύει την ύπαιθρο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα έχουν πάρει και τι σκοπεύουν να πάρουν στο μέλλον, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε υποδομές και σχολική στέγη των παραπάνω περιοχών;
2. Με ποιο τρόπο σκοπεύουν να ενισχύσουν την νέα αντίληψη των πολιτών της μεγαλούπολης για επιλογή μόνιμης κατοικίας τους στην περιφέρεια;