Αρχείο

Λήψη Μέτρων, για την καλλιέργεια και τη δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης, στη χώρα μας

16/3/2006
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Β' Αθηνών, κ. Φώτης Κουβέλης
Θέμα: Λήψη Μέτρων, για την καλλιέργεια και τη δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης, στη χώρα μας
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Σιούφα και Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Μαριέττα Γιαννάκου

 

Είναι βέβαιο ότι το επίπεδο του κινήματος των καταναλωτών στη χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ σε σοβαρότητα και οργάνωση, από τα αντίστοιχα που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό αποδίδεται στην εμφανή έλλειψη υποστήριξης από το Κράτος των καταναλωτικών οργανώσεων που δρουν στη χώρα μας, με συνέπεια τη μη ουσιαστική και αποτελεσματική δράση και λειτουργία τους.

Ειδικότερα πρόσφατες έρευνες τις οποίες διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "Ευρωβαρόμετρο", η μια για τις ενεργειακές συνήθειες και αντιλήψεις και η άλλη για τους κινδύνους που μας απειλούν (υγεία, περιβάλλον κ.λπ.) καταγράφουν την αδιαφορία για τις καθημερινές ρυπογόνες συνήθειές τους.

Επίσης, είναι διαπιστωμένο ότι στο πλαίσιο του συστήματος της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς έχουμε οδηγηθεί στην καταχρηστική κερδοφορία και αισχροκέρδεια από τις διαμορφωθείσες μονοπωλιακές και ολιγοπωλειακές καταστάσεις, αφού προϊόντα από τον παραγωγό μέχρι να φθάσουν στον καταναλωτή έχουν αυξηθεί ακόμη και μέχρι 500% κατά την τελευταία πενταετία, χωρίς να είναι δυνατή η ουσιαστική παρέμβαση, αντίδραση και άμυνα του καταναλωτή, καθόσον αισθάνεται ανίκανος να αντισταθεί στην υφιστάμενη κατάσταση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


Ποιες είναι οι δράσεις της πολιτείας που αναπτύχθηκαν στο επίπεδο της εκπαίδευσης των νέων και της υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών και προωθήθηκαν κατά την τελευταία διετία για τη δημιουργία ενός νέου καταναλωτικού προτύπου και την πάταξη της ακρίβειας."

Σημείωση:
Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Φώτη Κουβέλη, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Παιδείας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Παπαθανασίου, απάντησε, προφορικά, στην ερώτηση. Μπορείτε να δείτε την απάντηση, στα πρακτικά της Βουλής.