Αρχείο

Ανεξέλεγκτη Εισαγωγή μεταλλαγμένων ζωοτροφών, στην Ελλάδα

10/4/2006
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Ασημίνα Ξηροτύρι-Αικατερινάρη
Θέμα: Ανεξέλεγκτη Εισαγωγή μεταλλαγμένων ζωοτροφών, στην Ελλάδα
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, και Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δημήτριο Σιούφα

Έχει επισημανθεί κατ' επανάληψη ότι υπάρχει κενό στη νομοθεσία που αφορά ζωικά προϊόντα, τα οποία παράγονται από ζώα που εκτρέφονται μεν στην Ελλάδα, άλλα με ζωοτροφές που εισάγονται χωρίς σήμανση και χωρίς ελέγχους. Πρόσφατα, μεταλλαγμένες ζωοτροφές ανιχνεύτηκαν σε δείγματα από εταιρείες ζωοτροφών και φάρμες ανά τη χώρα. Οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι των δειγμάτων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα επιστημονικά εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πρωτοβουλία της Greenpeace, ανίχνευσαν μεταλλαγμένο γενετικό υλικό σε ποσοστά που κυμαίνονταν από 0,4% έως και 100%. Επί συνόλου δεκαεννέα δειγμάτων, τα δεκαπέντε βρέθηκαν μεταλλαγμένα και δύο στο όριο ανίχνευσης (0,1%). Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις τα σακιά των ζωοτροφών δεν έφεραν σήμανση.

Τα μεταλλαγμένα μπαίνουν στη χώρα μας μέσα από τις ζωοτροφές. Η νομοθεσία που καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των μεταλλαγμένων ζωοτρόφων στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Χιλιάδες τόνοι μεταλλαγμένων ζωοτροφών εξακολουθούν να εισάγονται και να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, χωρίς την παραμικρή ένδειξη και για αυτό οι Έλληνες καταναλωτές είναι αυτοί που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο πολίτη, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2005 εισήχθησαν 170.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας.

Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη για υποχρεωτική σήμανση στα ζωικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Ε.Τ. θα πρέπει να ενημερώσει τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες τροφίμων για τις περιπτώσεις μεταλλαγμένων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς σήμανση και να επιβάλλει τις απαραίτητες κύρωσεις.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


1. Ποια μέτρα θα πάρουν, ώστε να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες Κανονισμοί περί Σήμανσης και Ιχνηλασιμότητας των Μεταλλαγμένων προϊόντων, πραγματοποιώντας συστηματικούς ελέγχους στις ζωοτροφές;
2. Θα αναλάβουν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να καλυφθεί το κενό στη νομοθεσία που δεν υποχρεώνει τους παραγωγούς ζωικών προϊόντων να σημαίνουν τα τελικά προϊόντα τους στην περίπτωση που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα;