Αρχείο

Παράνομη δραστηριότητα κυκλωμάτων, στο χώρο των κρεάτων

12/4/2006
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Α' Θεσ/νίκης, κ. Χρύσα Αράπογλου
Θέμα: Παράνομη δραστηριότητα κυκλωμάτων, στο χώρο των κρεάτων
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δημήτριο Σιούφα

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή τη σύλληψη ενός από τους μεγαλύτερους χοντρέμπορους κρεάτων της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ενώ εισήγαγε αμνοερίφια από τρίτες χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, FYROM), με πλαστά τιμολόγια που εξέδιδε, τα προωθούσε στην αγορά, βαπτίζοντάς τα ως ελληνικά. Καταγγέλλουν, αγανακτισμένοι ότι παράνομα κυκλώματα προβαίνουν σε "ελληνοποιήσεις" αμνοεριφίων, με τη μέθοδο της "σαλατοποίησης". Στα σφαγεία που μεταφέρονται, σφάζονται μαζί με τα εγχώρια και στη συνέχεια, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, τοποθετείται η σφραγίδα που πιστοποιεί ότι είναι ελληνικά. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται στην αγορά φαινόμενα αισχροκέρδειας, κάποιοι επιτήδειοι να "γεμίζουν" τις τσέπες τους και η ψαλίδα αντί να κλείνει, κάθε χρόνο να μεγαλώνει σε βάρος των καταναλωτών κυρίως την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Αμνοερίφια που αγοράζονται από τους κτηνοτρόφους 5 ευρώ το κιλό καταλήγουν να πωλούνται 13 ευρώ το κιλό, δηλαδή διαφορά 160%.

Αυτό και μόνο καταδεικνύει περίτρανα ότι τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών μένουν απροστάτευτα στο έλεος κερδοσκόπων.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Τι μέτρα έχουν πάρει ή προτίθενται να πάρουν προκειμένου να σταματήσουν τις "ελληνοποιήσεις" των εισαγόμενων κρεάτων και την κερδοσκοπία σε βάρος των κτηνοτρόφων και καταναλωτών.