Αρχείο

Ληστρική αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τις τράπεζες

17/5/2006
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Α' Θεσ/νίκης, κ. Χρύσα Αράπογλου
Θέμα: Ληστρική αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τις τράπεζες
Προς: Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη

Δικαιολογημένη θεωρείται η αγανάκτηση των καταναλωτών οι οποίοι καταγγέλλουν τις τράπεζες για την πρακτική που εφαρμόζουν σε βάρος των δανειοληπτών που είχαν συνάψει δανειακές συμβάσεις πριν μερικά χρόνια (παλαιές συμβάσεις) για τη λήψη στεγαστικού δανείου, με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ενώ έπρεπε οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων για τα παλαιά δάνεια και όχι μόνο γι' αυτούς τους δανειολήπτες που υποβάλλουν σχετικό αίτημα με την απειλή ότι θα κάνουν μεταφορά υπολοίπου σε άλλη τράπεζα, αυτές εξακολουθούν, και όταν ακόμη έχουμε πτώση των επιτοκίων, να διατηρούν τα ίδια επιτόκια.

Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο από τις τράπεζες, όταν τα επιτόκια αυξάνονται. Στην περίπτωση αυτή τα δάνεια αυτόματα ακολουθούν την οποιαδήποτε αύξηση. Η παράνομη και καταχρηστική αντιμετώπιση των παλαιών δανειοληπτών έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους ακόμη και με 2000 έως 3000 ευρώ ετησίως, εξαιτίας αυτής της ληστρικής πρακτικής των τραπεζών.

Θεωρώ ότι είναι απόλυτα δίκαιο σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι τράπεζες όχι μόνο να μειώσουν αυτόματα τα επιτόκια αλλά και να επιστρέψουν όλο τα χρήματα που παράνομα εισέπραξαν, χωρίς να χρειάζεται να το διεκδικήσουν οι καταναλωτές με αγωγές τους στα αρμόδια δικαστήρια. Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να προστατευθούν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων από την αυθαιρεσία των τραπεζών;