Αρχείο

Αδυναμία εξασφάλισης ικανοποιητικού εθνικού δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

30 Μαΐου 2006
Βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ.: Γιάννης Διαμαντίδης, Ροδούλα Ζήση, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιάννης Μανιάτης, Ελπίδα Τσουρή, Παναγιώτης Ρήγας, Ευάγγελος Αργύρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Απόστολος Κατσιφάρας, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ιωάννης Κουτσούκος, Λάζαρος Λωτίδης, Αθανάσιος Μωραϊτης, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιπεργιάς , Παναγιώτης Σγουρίδης, Τάκης Σιδηρόπουλος, Φώτης Χατζημιχάλης, Χάρης Καστανίδης, Δημήτρης Ρέππας, Άννα Διαμαντοπούλου
Θέμα: Αδυναμία εξασφάλισης ικανοποιητικού εθνικού δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών
Προς: Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη

Τη στιγμή που η παντελής έλλειψη στόχων και στρατηγικής του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, η αναξιοπιστία και οι διαρκείς παλινωδίες που τον χαρακτηρίζουν, συσσωρεύουν διαρκώς προβλήματα του Τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας, στον οποίο η Ελλάδα κατέχει επαξίως και διατηρεί σθεναρά ακόμη την πρώτη θέση - παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα κυρίως στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής σημαίας - η κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οδηγείται από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα, εύλογα να δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες εν όψει της θερινής περιόδου και της αναμενόμενης αύξησης της τουριστικής κίνησης στα νησιά. Την σοβαρότητα του θέματος και τη διογκούμενη αγανάκτηση των πολιτών και των φορέων καταδεικνύουν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων της νησιωτικής χώρας έξω από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η αδυναμία του κ. Κεφαλογιάννη να εφαρμόσει την υπάρχουσα νομοθεσία και οι συνεχείς υποχωρήσεις του στις πιέσεις των ακτοπλόων, όχι μόνο δεν αποτελούν λύση στα προβλήματα της ακτοπλοΐας, αφού στερούν την δυνατότητα ύπαρξης σταθερών κανόνων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν την πλήρη, ασφαλή και οικονομική εξυπηρέτηση των νησιών μας, αλλά οδηγούν και σε νέα σημαντική επιβάρυνση των πολιτών.

Επειδή, αν συνεχιστεί για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι το "αλαλούμ" στο Αιγαίο με την τραγική εικόνα της ακτοπλοΐας, η οποία δεν μας αρμόζει και εκθέτει την χώρα διεθνώς, θα έχουμε -εκτός των άλλων- αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, σε βάρος και της ανάπτυξης, τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων νησιών μας.

Επερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Για την ακολουθούμενη Κυβερνητική πολιτική, η οποία δημιουργεί νέες απειλές στην οικονομική και κοινωνική ζωή της νησιωτικής Ελλάδας, υποθηκεύοντας και τον μέλλον του τουρισμού μας.

2. Για την αδυναμία της Κυβέρνησης - όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και στις προγραμματικές της δηλώσεις - να διασφαλίσει την κοινωνική, οικονομική κι εδαφική συνοχή της χώρας, με την επάρκεια των δρομολογίων και τη συχνή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα με την Πρωτεύουσα.