Αρχείο

Εγκατάσταση συστημάτων αερισμού σε σχολικές αίθουσες σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης

20/6/2006
Βουλευτής Ν.Δ., Β' Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Γαλαμάτης
Θέμα: Εγκατάσταση συστημάτων αερισμού σε σχολικές αίθουσες σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης
Προς: Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Μαριέττα Γιαννάκου

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας στις 14 Ιουνίου 2006 γνωστοποιήθηκε μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου, που αποσκοπεί στην προστασία της υγείας των μαθητών από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, τα μικροσωματίδια κ.λπ., εντός των σχολικών αιθουσών.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προχωρά στην άμεση δημοπράτηση για την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 500 σχολικές αίθουσες, 50 Σχολείων της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι μόλις καταγράφουν υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου (CO2) εντός της αίθουσας, θα ενεργοποιούν αυτόματα το σύστημα αερισμού, μειώνοντας έτσι αφενός μεν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αφετέρου δε τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στις αίθουσες.

Η ενέργεια αυτή η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των βιοκλιματικών εφαρμογών και της βελτίωσης της υγιεινής στα σχολεία, θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος εντός των σχολικών αιθουσών, προσφέροντας έτσι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους μαθητές των σχολείων.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες προβλήματα της ατμόσφαιρας εντός των σχολικών αιθουσών εμφανίζονται εκτός από την Περιφέρεια Αττικής και στα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης, τα σημαντικότερα των οποίων συμπυκνώνονται στα εξής:

1. Συγκέντρωση του CO2: αυξάνεται με την αύξηση των μαθητών (Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.)
2. Συγκέντρωση του CO: αυξάνεται σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων (κέντρο πόλης - μεγάλες οδικές αρτηρίες), (Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.)
3. Συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων γυρεοκόκκων: σχετικές μετρήσεις δείχνουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ανοδική τάση των σπουδαιότερων αερομεταφερόμενων γυρεοκόκκων (Τομέας Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας Α.Π.Θ., Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Α.Π.Θ.)

Οι συνέπειες της φτωχής ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος στα εκπαιδευτικά κτίρια αναφέρονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

1. Προβλήματα υγείας σε μαθητές και προσωπικό όπως κρύωμα, γρίπη, πονοκέφαλος
2. Επιδείνωση των προβλημάτων υγείας ατόμων με αλλεργίες, άσθμα, ή ευαίσθητα σε χημικές ουσίες στον εσωτερικό χώρο των σχολικών κτιρίων
3. Ξαφνική απουσία μεγάλου αριθμού μαθητών και προσωπικού για μια μέρα.
4. Επίδραση στο περιβάλλον μάθησης των μαθητών
5. Μείωση της αποδοτικότητας των μαθητών.
6. Κλείσιμο των σχολείων όταν τα συμπτώματα υγείας παρουσιάζονται σε μεγάλη κλίμακα σε ακραίες περιπτώσεις
7. Τεταμένες σχέσεις μεταξύ γονιών και προσωπικού που δουλεύουν στα σχολικά κτίρια.

(Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.)

Τέλος, όλες οι επιστημονικές μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως, η καλύτερη ποιότητα της εσωτερικής ατμόσφαιρας των σχολικών αιθουσών επιτυγχάνεται με τη βελτίωση του αερισμού τους, με χρήση μηχανικών συστημάτων εξαερισμού, καθώς και με ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ.κ. Υπουργός:

  • Είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου η επέκταση του προγράμματος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων διοξειδίου του άνθρακα και μηχανικών συστημάτων εξαερισμού των αιθουσών και για τα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης; Αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  • Προγραμματίζεται ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για το πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισής του;"